Вищий антикорсуд постановив, що справу Татарова має розслідувати НАБУ. Раніше її передали до СБУ
УНІАН

Вищий антикорупційний суд України постановив, що кримінальне провадження щодо заступника керівника Офісу президента Олега Татарова має розслідувати НАБУ за процесуального керівництва САП. Отже, справу мають повернути до бюро назад з СБУ.

Про це повідомила пресслужба Національного антикорупційного бюро.

Там зазначили, що суд 13 січня зобов'язав генпрокурора розглянути клопотання щодо необхідності передання справи від Служби безпеки назад до НАБУ.

У своєму рішенні суддя ВАКС пише, що одним із фактів у межах провадження є надання нардепом хабаря службовій особі. Тому кримінальне провадження можуть розслідувати лише детективи НАБУ.

«Рішення про передачу справи до СБУ надалі може призвести до уникнення відповідальності за вчинений злочин винними, адже усі зібрані докази будуть визнані судом недопустимими через здійснення розслідування неналежним органом», — зазначають у НАБУ.

У бюро сказали, що закон забороняє передавати справи, в яких досліджуються злочини, підслідні НАБУ, до інших органів досудового розслідування. Його директор за погодженням САП звернувся до Офісу генпрокурора з постановою про витребування кримінального провадження.

Також він надіслав до ОГП постанову про доручення досудового розслідування у цій справі детективам бюро. Але генпрокурор ці рішення не виконує, переконують у НАБУ.

ВАКС зобов’язав Венедіктову вирішити, хто займатиметься справою Татарова

Вищий антикорупційний суд зобов’язав генпрокурора Ірину Венедіктову розглянути клопотання про передачу так званої «справи Татарова» до НАБУ. 

У рішенні ВАКС, яке оприлюднило НАБУ, сказано, що вирішення спорів про підслідність у кримінальному провадженні, яке може належати до підслідності НАБУ, передбачено виключно для генпрокурора та його заступників.

Суд вказав, що може змусити розглянути клопотання, проте не може надати рішення по суті самого клопотання.

Передісторія

НАБУ розслідувало справу про можливу причетності Татарова до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася.

2 грудня НАБУ та САП підготували підозру Татарову, але генпрокурор Венедіктова відсторонила чотирьох прокурорів, які вели цю справу.   

Згодом НАБУ звинуватило офіс Венедіктової в саботажі справи щодо Татарова

Як ми писали раніше, 2 грудня НАБУ опублікувала листування між посадовцями «Укрбуду» про фальсифікацію оцінки квартир для Нацгвардії. Центр протидії корупції стверджує, що експосадовець «Укрбуду» — це Татаров. Микитась звинуватив його в організації злочинних схем в «Укрбуді».

24 грудня Chas News повідомляв, що Венедіктова забрала справу Татарова з НАБУ та передала її в СБУ.

В. о. керівника САП підписав підозру заступнику керівника Офісу президента Олегу Татарову