Витрати на токійську Олімпіаду і Паралімпійські ігри зросли майже на $2 млрд
Getty Images

Додаткові витрати на проведення літніх Олімпійських ігор в Токіо в 2021 році складуть 200 млрд ієн (близько $2 млрд). Про це повідомляє японське видання Yomiuri.

Як підрахував Оргкомітет ігор, в таку суму обійдеться перенесення Олімпіади і наступних Паралімпійських ігор, скасованих через пандемію коронавірусу в березні 2020 року.

Найближчим часом Оргкомітет представить новий загальний кошторис владним органам японської столиці і національному уряду. Після цього три сторони визначаться з часткою витрат, які вони понесуть відповідно до умов зміненого бюджету ігор.

Олімпіада в Токіо повинна була пройти з 24 липня по 9 серпня 2020 року. Однак в кінці березня експрем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе провів переговори з Міжнародним олімпійським комітетом. Тоді сторони прийшли до висновку, що через пандемію COVID-19 провести ігри в установлений строк не вийде.

Пізніше в оргкомітеті Ігор заявили, що вони пройдуть з 23 липня по 8 серпня 2021 року. При цьому в маркетингових цілях збережеться назва ігор «Токіо-2020». У листопаді новий глава японського уряду Есіхіде Суга після переговорів з главою МОК Томасом Бахом підтвердив проведення ігор наступного літа.

За оцінками страхової компанії Daiichi Life, втрати Японії від перенесення ігор складуть більше $29 млрд. Фінансові витрати на відстрочку Олімпіади на рік можуть скласти близько $7 млрд.

У листопаді МОК повідомив, що візьме на себе витрати по вакцинації спортсменів, що беруть участь в Олімпіаді.

Якщо вакцина буде доступна на той час, то МОК візьме на себе ці витрати. І ми будемо співпрацювати з цього питання з національними олімпійськими комітетами

Раніше президент МОК заявив про декілька сценаріїв проведення Олімпіади в Токіо. У МОК впевнені, що Олімпіада в Токіо відбудеться, й навіть з глядачами

Тестові змагання організатори планують із березня, очікується карантин для учасників.

Японія — в занепокоєнні напередодні Олімпійських ігор: кібератаки Росії та пандемія