Вперше в історії США при Білому домі працюватиме радник з наукових питань
Pixabay

Обраний очільник США Джо Байден представив свою команду радників у науковій сфері. Політик вперше в історії Білого дому підвищив посаду наукового радника до рівня члена Кабміну. Колишній віцепрезидент заявив, що його адміністрація керуватиметься «наукою та істиною». 

Про це повідомляє «Голос Америки».

Обраний президент висунув на посаду директора Управління з питань політики в галузі науки та технологій Еріка Ландера — математика, генетика і біолога. Байден назвав його «одним з найбільш блискучих людей», яких він знає.

Обраний віцепрезидент Камала Харріс під час подання команди вчених Білого дому згадала про свою покійну матір. Вона проводила наукові дослідження у галузі онкологічних захворювань. Харріс підкреслила, що саме матір навчила її критично мислити.

«Наука, що стоїть за зміною клімату — це не обман. Наука, що вивчає вірус, неупереджена. Застосовуються одні й ті ж закони, одні й ті ж докази є справжніми, незалежно від того, чи приймаєте ви це чи ні», — сказала вона.

Довідка

Ерік Ландер заснував Інститут Броду Массачусетської лікарні загального профілю, працював професором біології Массачусетського технологічного інституту (MIT) та професором системної біології Гарвардської медичної школи.

Обраний президент запросив в наукову команду Білого дому й доктора Френсіса Коллінза, директора Національного інституту здоров'я, який разом з Ландером вивчав геном людини.

Байден висунув на посаду глави ЦРУ Вільяма Бернса — колишнього посла США в РФ

Байден призначив співголовами Ради з науки та технологій при президенті лауреата Нобелівської премії з хімії 2018 року Франсес Арнольд та віцепрезидента МІТ з досліджень Марію Зубер.

На посаду заступника директора з питань політики в галузі науки та технологій обраний президент номінував соціолога Алондру Нельсон з Прінстонського університету. Посаду директора з питань політики в галузі науки та технологій має затвердити Сенат.

Передісторія 

Після виборів у США аналітики ключових американських медіа підбили проміжні підсумки голосування. Вони оголосили про впевнену перемогу Байдена у Пенсильванії та інших ключових штатах.

Ексвіцепрезидент набрав 306 голосів виборщиків, Трамп — 232. 20 січня Байден складе присягу президента та стане 46-м американським лідером. Трамп відмовляється визнати свою поразку і називає вибори сфальсифікованими.

Chas News повідомляв, що Конгрес США офіційно затвердив перемогу Байдена і Харріс на президентських виборах.

Лідери демократів обох палат Конгресу схвалили план Байдена з підтримки економіки США