Японія виходить з рецесії з масштабним зростанням економіки, яке назвали «бум через Zoom»
ViaHero

Економіка Японії вийшла із рецесії із зростанням 5% у третьому кварталі цього року.

У 2020 році японська економіка зазнала втрат, оскільки карантин зачепив виробничий сектор та споживчі витрати.

Третя за величиною економіка у світі зараз демонструє ознаки відновлення, хоча деякі аналітики застерігали, що подальше зростання, ймовірно, буде помірним, повідомляє ВВС.

Азіатські економіки прямують до глобального економічного відновлення, яке експерти назвали Zoom boomбум довкола Zoom»).

Це стосується збільшення попиту на монітори та ноутбуки, оскільки більша кількість людей працює вдома та користується платформами для онлайн-зустрічей, зокрема Zoom.

Азіатські країни є одними з найбільших виробників ноутбуків, комунікаційного обладнання та іншої електроніки.

Азіатський регіон також отримає поштовх, тому що в неділю погодили до підписання нову торгову угоду — Регіональне всебічне економічне партнерство (RCEP).  Серед підписантів — Китай, Південна Корея, Австралія та Сінгапур.

Зростання внутрішнього попиту, а також експорту сприяли економічному зростанню Японії.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) Японії зріс у третьому кварталі на 5% порівняно з попереднім кварталом, коли її економіка скоротилася на 8,2%.

Це — найшвидший зафіксований темп економічного зростання Японії. У річному вимірі, якщо припустити, що підйом триває протягом 12 місяців, він означає зростання на 21,4%.

ВВП за другий квартал, який охопив квітень-червень, був найгіршим показником Японії з моменту початку статистики у 1980 році — гіршим, ніж показник під час світової фінансової кризи 2008 року.

Відновлення є хорошою новиною для уряду Японії, який уникнув жорстких карантинних заходів, які спостерігаються в деяких інших країнах.

Цього року очікується скорочення світової економіки в цілому на 4,4%, зокрема у США — на 4,3%, згідно з даними Міжнародного валютного фонду.

Однак азіатські економіки на першому місці за ознаками відновлення. Цього року Китай продовжує зростати приблизно на 2%, найбільше з усіх основних економік.

«Ми називаємо це бумом через Zoom», — сказав ВВС Рорі Грін, економіст дослідницької фірми TS Lombard.

Також у понеділок Китай оприлюднив нові економічні дані, які показали, що його виробництво в жовтні зросло на 6,9% порівняно з тим самим місяцем минулого року.

На початку цього року Японія оприлюднила два пакети стимулів на загальну суму $ 2,2 трлн, включаючи грошові виплати домогосподарствам та позики малому бізнесу.

Прем'єр-міністр Йосіхіде Суґа, який обійняв посаду у вересні, також доручив своєму уряду підготувати черговий пакет для стимулювання економіки Японії, ураженої пандемією.

Незважаючи на останні квартальні темпи зростання, японська економіка все ще скорочується на 5,6% за весь свій фінансовий рік, який закінчується в березні 2021 року.

Раніше ми писали, що Японія — в занепокоєнні напередодні Олімпійських ігор: відбулися кібератаки Росії на додачу до пандемії. Також уряд змушений буде злити воду з Фукусіми, але вона містить небезпечні речовини.

У МОК впевнені, що Олімпіада в Токіо відбудеться. І навіть з глядачами