Закон про розвідку набрав чинності. Що змінилося?
УНІАН

21 жовтня президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про розвідку», який Верхована Рада ухвалила 17 вересня. 24 жовтня закон набрав чинності. Chas News виокремив та занотував головні зміни у роботі розвідувальних органів.

Згідно з документом, СБУ вже не перебуває у складі розвідувальних органів. Проте відомство ще залишається суб'єктом розвідувальної спільноти. Оперативні підрозділи Центрального управління СБУ можуть розслідувати заходи, щоб отримати інформацію для контррозвідки.

Тепер розвідувальними органами є:

  • Служба зовнішньої розвідки України;
  • Розвідувальний орган Міністерства оборони України;
  • Розвідувальний орган Державної прикордонної служби.

У повідомленні йдеться, що Служба зовнішньої розвідки України може залучати до розслідувань СБУ. Частина норм закону почне діяти через три місяці після набуття чинності, а частина — з 1 січня 2021 року.

Під час роботи розслідувальні органи можуть використовувати спеціально виготовлені речі і документи, а також створювати і використовувати підприємства, установи, організації, філії та інші підрозділи юридичних осіб. Воднас органам забороняється використовувати кошти та структур для прикриття.

Розслідувальні органи можуть створювати структури прикриття повністю або частково за рахунок бюджетних коштів в Україні та за кордоном.

Реакція Заходу

В ЄС, НАТО і США привітали нещодавнє прийняття в Україні закону «Про розвідку». У Консультативній місії ЄС заявили, що ухвалення закону створює правову базу для ефективного парламентського нагляду за розвідувальними органами та спецслужбами України.

«Це — важливий крок на шляху до забезпечення більшої підзвітності та прозорості в роботі цих відомств, що є наріжним каменем цивільного та демократичного управляння цим сектором, а також відповідає європейським та євроатлантичним нормам і принципам», — написала пресслужба КМЄС.

 

The recent adoption of the Law on Intelligence establishes a legal framework for effective parliamentary oversight over...

Posted by EUAM Ukraine on Friday, October 23, 2020

Водночас у НАТО заявили, що ухвалення закону є важливим кроком до більшої прозорості в роботі спецслужб у відповідності до європейських і євроатлантичних норм і принципів.

Привітали українців і в посольстві США в Україні.

«Ефективний парламентський нагляд за розвідувальними органами є надзвичайно важливим для забезпечення їхньої підзвітності та сприяння демократичному управлінню», — кажуть у дипломатичному представництві Сполучених Штатів.

Раніше ми писали, що СБУ просить у Google та Apple заблокувати російські додатки на своїх електронних майданчиках. 

Chas News повідомляв, що СБУ відкрила півтора десятки проваджень проти експрезидента України Петра Порошенка. 

Правоохоронці не дали вивезти до Туреччини бурштину на 4 млн грн