«Закон Зеленського» про олігархів спиратиметься на антитрестові акти Сполучених Штатів
УНІАН

Закон про олігархів, який запропонував розробити президент України Володимир Зеленський, «враховуватиме досвід Сполучених Штатів». Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Так він відповів на питання про те, чи очікується співпраця з Вашингтоном у цьому напрямку.

«Той закон, який ініціював президент, він буде враховувати безпосередньо практику антитрестового законодавства США», — сказав Кулеба.

Він вважає, що «феномен олігархії» існував у різних країнах, в тому числі і в США.

США мали цю проблему. Шлях, як вирішити цю проблему, є. Президент чітко озвучив намір цю рамку створити. І тепер юристи працюють над написанням відповідного законодавства

Майбутній «закон про олігархів»

Президент України Володимир Зеленський запропонував розробити законопроєкт про статус олігархів. Про це він повідомив у відеозверненні за підсумками засідання РНБО 15 квітня 2021 року.

Як повідомляло УНН з посиланням на представник президента у КСУ, нардепа від «Слуги народу» Федора Веніславського, Верховна Рада може розглянути законопроєкт про статус олігархів протягом найближчих 2-3 місяців.

Про антитрестове законодавство

Наприкінці XIX сторіччя в США наростали явища, що поставили під загрозу основу національної економіки — конкуренцію. Парламент став захищати вільне підприємництво. Починалася історія антитрестового законодавства.

У 1890 році 51-й Конгрес США приймає закон Шермана — перший федеральний законодавчий акт, направлений проти монополій, що виросли після війни між Північчю та Півднем.

Закон Шермана визнав незаконним створення монополії або змову з метою створення монополії або обмеження свободи торгівлі.

Порушення закону Шермана розглядаються як злочинні дії. На корпорації може бути накладений штраф до 1 млн дол. в кожному випадку.

Акт Шермана був спрямований не проти трестів (монополій) як таких, а проти безпосередніх обмежень свободи торгівлі (як між штатами США, так і міжнародної). В тому числі він ударив  персонально по Джону Рокфеллеру і його фірмі Standard Oil.

Як ми писали раніше, тодішня прессекретар президента Юлія Мендель у статті для іноземного видання написала, що Зеленський бореться із олігархами, тому що виконує свої передвиборчі обіцянки. 

Реакція світової спільноти дозволила уникнути вторгнення РФ — Кулеба