Зеленський розповів, як буде вакцинуватися: готовий навіть у прямому ефірі
president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський планує вакцинуватися під час другої хвилі вакцинації разом з військовими. Але готовий зробити це і раніше, навіть у прямому ефірі, щоб переконати людей у безпечності щеплень.

Про це Зеленський сказав під час форуму «Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді» 8 лютого.

Він стверджує, що готовий сам вакцинуватися на першому етапі, щоби переконати у безпечності такого кроку тих українців, які не вірять у COVID-19. За словами глави держави, таких в країні близько половини.

«Буду обов'язково вакцинуватися. Я готовий одразу вакцинуватися, але я й сам вважаю, що це не дуже правильно. Якщо перша частина вакцин буде трохи більше за сто тисяч для наших медиків, які контактні з COVID-хворими, то я б не брав цю першу вакцину. Але якщо треба продемонструвати, що я цього не боюся, то я готовий», — додав він.

На уточнення журналіста, чи готовий він зробити щеплення у прямому ефірі, Зеленський відповів: «Готовий як завгодно».

Глава держави уточнив, що вакцинуватиметься з військовими як верховний головнокомандувач, як тільки Україна отримає мільйон вакцин. 

На запитання, якою вакциною він робитиме щеплення, президент відповів, що тією, яка буде першою. А першою, за його словами, в Україні буде  Pfizer — 200 тис. доз для медиків, а потім мільйон доз, «скоріше за все, AstraZeneсa». Також президент планує вакцинувати своїх батьків, «коли буде доступна вакцина, щоб ніхто нічого не подумав».

Зеленський додав, що наразі влада веде прямі переговори з країнами, які Україні будуть віддавати свої надлишки вакцини. Зокрема, з цього питання є контакти з Польщею.

Восени Зеленський перехворів на коронавірус. До того хворіли його дружина і син.

Зазначимо, що лікарка-інфекціоністка докторка медичних наук Ольга Голубовська раніше застерігала від вакцинування тих, хто вже перехворів на коронавірус. «В цьому немає сенсу. Зате є потенційна шкода, з огляду на те, що захворювання COVID-19 за своєю суттю є імунним, і багато механізмів інфекційного процесу при ньому лише вивчаються», — зазначила лікарка.

Зеленський обіцяє зняти обмеження тим, хто вакцинується від COVID-19 чи вже перехворів

Президент анонсував скасування коронавірусних обмежень для українців, які пройдуть вакцинацію від COVID-19, або які вже перехворіли на коронавірусну хворобу.

Про які самі обмеження він каже та коли це станеться, глава держави не уточнив.

Ми будемо як держава скасовувати будь-які заборони — особливо для людей, які вакцинуються чи перехворіли на COVID. І це правильно, тому що ми не можемо постійно бути у напруженому форматі обмежень

Президент Єврокомісії розповіла, коли і скільки вакцин буде в Україні

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила, що перші вакцини в Україні з’являться вже в лютому, а до літа їх кількість налічуватиме мільйони доз.

Фон дер Ляєн сказала під час форуму: «Ми створили глобальну ініціативу COVAX. Завдяки COVAX лікарі і медперсонал України отримають перші вакцини вже цього місяця. Ще мільйони доз вакцини надійдуть до України до літа».

Президент ЄК також додала, що на додачу до COVAX вона «попросила інших членів ЄС подарувати частину їхніх вакцин Україні».

За словами фон дер Ляєн, усі вакцини з ЄС «гарантовано безпечні та дієві», їх ретельно перевірило Незалежне європейське агентство з лікарських засобів.

Раніше ЗМІ повідомили, що у лютому Україна отримає 117 тис. доз вакцини Pfizer-BioNTech, а також протягом першого півріччя 2021 року — від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford.

Зеленський запевнив, що вакцинація проти COVID-19 в Україні буде безкоштовною.

Зеленський анонсував 30 форумів в Україні щотижня (відео)