Зеленський у розпал карантину влаштував вечірку до свого дня народження. Її вивчили «Схеми»
Радіо Свобода

Попри карантинні обмеження, президент України Володимир Зеленський 29 січня влаштував вечірку на честь свого дня народження. Гуляли у квартирі співвласника студії «Квартал-95» та бізнес-партнера Ігоря Коломойського Тімура Міндіча у Києві.

Як повідомляють «Схеми», на святкуванні перебувало близько 30 гостей, усі були без захисних масок.

Відповідно до переліку карантинних обмежень Кабміну, які діють з 25 січня по 28 лютого, забороняється проведення масових заходів, «в яких бере участь більш як 20 осіб та недотримана дистанція у 1,5 метри».

В Україні локдаун закінчився 24 січня, а вже наступного дня, у понеділок, у Зеленського був 43-й день народження. Щоправда, святкування, як згодом з'ясували журналісти, призначили на п’ятницю, 29 січня. У той період продовжували діяти інші карантинні заходи в країні.

Святкування відбулося у будинку на Грушевського, 9а в Києві, де родина президента має апартаменти, оформлені на кіпрську фірму Олени Зеленської. Водночас, за даними «Схем», сам захід відбувся в іншій квартирі з терасою. Вона, відповідно до реєстру речових прав на нерухоме майно, належить співвласнику студії «Квартал-95» та близькому товаришу і бізнес-партнеру Ігоря Коломойського Тімуру Міндічу.

Серед гостей свята журналісти зафіксували представників влади. Зокрема, першого помічника президента Сергія Шефіра, керівника ОП Андрія Єрмака, його заступника Кирила Тимошенка. Та, ймовірно, міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова.

Також були учасники «Кварталу-95» Євген Кошовий, Олександр Пікалов, Олена Кравець, Міка Фаталов, Валерій Жидков, Степан Казанін, Артем Гагарін, режисер «Слуги народу» Олексій Кірющенко.

За підрахунками журналістів, святкування тривало близько восьми годин.

«Схеми» звернулися до пресслужби президента з проханням про коментар. У запиті журналісти поцікавились, чому Зеленський вважає прийнятним у розпал карантину влаштовувати вечірку на декілька десятків гостей, ще й без захисних масок, та який приклад він цим подає для інших громадян.

Також журналісти запитали, на яких умовах Тімур Міндіч надав квартиру для святкування і чи не вбачає президент ризиків у приятелюванні із товаришем та бізнес-партнером олігарха.

Відповіді з ОП на момент публікації «Схеми» не отримали.

У переліку карантинних обмежень на офіційному урядовому сайті зазначається: «З 25 січня до 28 лютого поточного року забороняється проведення масових культурних (в тому числі концертів) спортивних, соціальних, рекламних та інших заходів, у яких бере участь більше двадцяти осіб та недотримана дистанція у 1,5 метри».

Президент про карантин і маски

Зеленський протягом пандемії робив декілька закликів  дотримуватися карантину.

Наприклад, у березні 2020-го Зеленський звертався до українців: «Від кожного з нас дуже багато залежить. Найефективніший спосіб боротьби – бути вдома».

«Люди повинні знати: свята святами. Це важливо. У наступному році», – говорив політик у квітні 2020 року.

Для прикладу, у жовтні 2020 року Зеленський казав: «Я хочу звернутися зараз до всіх громадян України, які, незважаючи на страшні щоденні цифри, або взагалі не носять маски, або роблять це «для галочки». Маска на вашому обличчі – це безпека інших людей».

«Будь ласка, тримайте дистанцію. Уникайте, будь ласка, скупчень», – закликав президент у грудні 2020-го.

25 січня голова держави звернувся до українців: «Завершення локдауну не означає завершення війни з COVID-19. Тож я особисто дуже вас прошу: продовжуйте дотримуватись правил безпеки. Носіть маски, дезінфікуйте руки, тримайте дистанцію».

І вже в січні 2021-го він закликав: «Будь ласка, народ, носіть маски. Дуже прошу. Вже мільйон разів, чесно кажучи, просив. Носіть їх правильно… Будь ласка, дезінфікувати руки. Будь ласка, тримайте дистанцію. Уникайте, будь ласка, скупчень і зміцнюйте імунітет».

Публікація «Схем» може не справити такого ефекту, як повідомлення про вечірки європейських політиків під час карантину. Між тим вони ще й ідуть у відставку після таких звинувачень.

Депутат Європарламенту від угорської правлячої партії, яка виступає за традиційні цінності, подав у відставку після затримання в Брюсселі на домашній секс-вечірці, звідки він намагався втекти по водостічній трубі. Формально поліція затримувала всіх присутніх за порушення карантину.

А прем’єр Швеції «просто» відвідав ТРЦ, хоч і закликав залишатися вдома. Шведським політикам пригадали «злісні порушення» соціальної дистанції — поцілунки й обійми на вечірках. У відставку політики не подали, але хоч виправдовувалися перед громадськістю.

Локдаун 2.0: вирок вірусу чи кризовій політиці Кабміну