Зеленський запропонував Путіну зустрітися у Ватикані
Getty Images

Президент Володимир Зеленський вважає, що Ватикан міг би стати оптимальним місцем для зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним.

Про це політик сказав у інтерв’ю італійській газеті La Repubblica, переклад якого опублікувала пресслужба президента.

«Ватикан — справді ідеальне місце для діалогу про мир. Святий Престол — це глобальний моральний авторитет, який завжди ефективно виконує роль посередника, оскільки є неупередженим і викликає довіру всіх учасників конфлікту», — заявив Зеленський.

Президент пояснив, що саме з цієї причини до Апостольської столиці протягом історії зверталися задля вирішення конфліктів між державами.

Він також зазначив, що Папа Римський за своїм покликанням є пророком миру.

У цьому Ватикан відрізняється від інших світових гравців: він залишається виключно моральною силою і завжди діє незацікавленим чином, не маючи військово-політичних або економічних інтересів

На думку гаранта, посередник з таким авторитетом може надати тієї впевненості, якої не вистачає для спроб Києва та Москви домовитись.

Водночас, зазначив Зеленський, місце зустрічі має викликати довіру обох сторін. «Тоді це буде ефективно, і ми дійсно зможемо говорити по суті», — сказав він.

Реакція Кремля

Речник Кремля Дмитро Пєсков не знає, чи готовий Путін «кудись їхати» для зустрічі із Зеленським. Він оголосив, що питання Донбасу не може вирішуватися Києвом і Москвою.

«Конкретизованої офіційної пропозиції по ідеї Зеленського про зустріч у Ватикані Кремль поки не отримував», — сказав Пєсков.

Порядок денний переговорів

Президент України розраховує, що прямі президентські переговори допоможуть «остаточно запобігти ескалації».

«Зустріч (президентів України та РФ — Прим. ред.) обов’язково відбудеться. Вона потрібна для того, щоб припинити війну на Донбасі та пройти увесь шлях до чесного й тривалого миру», — заявив президент України.

Водночас, за словами Зеленського, питання про порядок денний цих переговорів залишається відкритим.

«Які саме кроки приведуть нас до миру? Де й коли ці кроки будуть погоджені? Це відкриті питання, і відповіді на них отримаємо, на мою думку, відразу після того, як почнуться прямі консультації між ОП України та Адміністрацією президента Росії», — зауважив він.

Зеленський нагадав, що відповідні розпорядження щодо організації консультацій він надав керівнику свого Офісу Андрію Єрмаку.

Що Зеленський та Путін говорили про зустріч

20 квітня у відеозверненні президент Зеленський запропонував російському колезі Путіну зустрітися у «будь-якій точці» Донбасу, де йде війна.

22 квітня Путін заявив про готовність обговорити із Зеленським у Москві двосторонні відносини в будь-який зручний час, але відмовився обговорювати «проблему Донбасу». Президент РФ вкотре повторив, що для вирішення «проблеми Донбасу» керівництву України потрібно спілкуватися з підконтрольними Росії теористами з «ДНР» і «ЛНР», а вже потім з Росією.

26 квітня Зеленський заявив про підготовку до зустрічі з президентом Росії і повідомив, що відповідне доручення дано керівнику його Офісу Андрію Єрмаку. Він сказав, що все йде до того, що зустріч з Путіним відбудеться, а час і місце — це вже деталі. У Кремлі підтвердили, що адміністрації глав держав знаходяться в постійному контакті.

Єрмак того ж дня назвав некоректною ідею запросити Путіна до Києва.

Цей «діалог може стосуватися тільки проблематики двосторонніх відносин», сказав 27 квітня речник керівника Кремля. 

23 квітня посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук повідомив, що прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу погодився стати посередником в переговорах між Україною і Росією. Але жодної іншої інформації про посередництво Ізраїлю немає.

Давайте вже після свят. Чи варто розслаблятися через відведення російських солдат від нашого кордону