«Змова з метою захоплення влади». Генпрокуратура Білорусі порушила справу проти Координаційної ради опозиції

Генеральна прокуратура Білорусі порушила кримінальні справи проти лідерів опозиції. Формулювання — «за підозрою в створенні екстремістського формування і керівництва ним, фінансування його діяльності з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом».

Про це прокуратура оголосила в заяві на своєму сайті.

Справи порушили проти членів Координаційної ради, а також Світлани Тихановської.

Генпрокуратура РБ стверджує, що отримала дані в ході розслідування Слідчим комітетом кримінальної справи стосовно членів Координаційної ради за ч. 3 ст. 361 Кримінального кодексу республіки.

«Генеральна прокуратура прийняла рішення про порушення кримінальної справи стосовно Світлани Тихановської, Марії Колесникової, Максима Знака, Павла Латушка, Ольги Ковалькової, Сергія Дилевського та інших осіб за фактом створення екстремістського формування і керівництва ним», — йдеться в повідомленні.

Опозиціонерів прокуратура підозрює у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 361-1 Кримінального кодексу РБ.

При цьому щодо Олексія Леончікова, співзасновника фонду допомоги для постраждалих від переслідування влади BY_help, порушено кримінальну справу у зв'язку з «фінансуванням діяльності екстремістського формування».

«Крім того, за дорученням Генеральної прокуратури Слідчий комітет порушив кримінальну справу стосовно членів так званої координаційної ради та інших осіб за ч.1 ст. 357 Кримінального кодексу — змова з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом», — заявили в прокуратурі.

Члени Координаційної ради покинули Білорусь, побоюючись репресій з боку самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

У жовтні Світлана Тихановська, Світлана Алексієвич, Марія Колесникова та низка інших лідерів білоруської опозиції отримали цьогорічну премію Європарламенту імені Андрія Сахарова за права людини та свободу думки. 

Передісторія

23 вересня Лукашенко таємно провів церемонію «інавгурації». Після цього білоруська опозиція закликала до безстрокової акції непокори Лукашенку.

Засновника та редактора Telegram-каналу Nexta влада Білорусі звинуватила в організації масових заворушень.

Як повідомляв Chas News, Тихановська оголосила про Народний Трибунал через «захоплення влади» Лукашенком.

Чий Крим? Очільник МЗС розповів про що спитають Тихановську після її приїзду в Україну