В ООН закликали владу Білорусі розслідувати смерть активіста Романа Бондаренка
Радіо Свобода

Управління ООН з прав людини стурбоване трагічною смертю 31-річного Романа Бондаренка, який помер після побоїв білоруських силовиків. Про це повідомляє Центр новин ООН.

Ми закликаємо владу Білорусі провести ретельне, прозоре і незалежне розслідування події і оприлюднити його результати. Якщо підтвердиться, що було скоєно злочин, винні в ньому, ким би вони не були, повинні постати перед судом.

В Управлінні переконані, що в Білорусі влада безкарно здійснює масові порушення прав людини як в ході демонстрацій, так і в місцях утримання під вартою. При цьому, незважаючи на масові арешти і насильство з боку силовиків, в Білорусі тривають мирні акції протесту.

«Всі люди, затримані за інакомислення або за участь в протестах, страйках та інших мирних заходах, повинні бути негайно звільнені, а звинувачення проти них зняті», — йдеться в заяві Управління ООН з прав людини.

За даними ООН, масові затримання в Білорусі тривають — в цілому було заарештовано понад 25 тис. людей. Тільки 8 листопада було затримано більше тисячі учасників акцій солідарності в Мінську і в інших містах Білорусі. Причому влада все частіше висуває затриманим кримінальні звинувачення і останнім часом все частіше затримує журналістів, студентів і медиків.

13 листопада в Білорусі оголосили неофіційний траур у зв’язку зі смертю 31-річного Романа Бондаренка, якого побили силовики.

Тіхановська – про Народний Трибунал

«Наша країна остаточно перетворилася на місце злочину. Я заявляю, що Олександр Лукашенко і його поплічники — терористична організація, яка повинна відповісти за свої злочини», — написала Тіхановська в Telegram.

Вона додала, що у серпні виборча система стала фікцією для покривання «злочинів режиму». Правосуддя в Білорусі політик назвала такоєю ж фікцією, а білоруси, на її думку, готові діяти, щоб повернути закон.

Я, Світлана Тіхановська, оголошую Народний Трибунал і амністію за захоплення Лукашенка і членів його терористичного угрупування. Якщо державна судова система не працює, ми впораємося без неї. Відповісти повинен кожен, хто цинічно порушив і порушує закон. Ви порушили закон, і ви боїтеся правосуддя. Але час правосуддя прийшло.

Тіхановська оголосила такий план Народного Трибуналу:

  1. «Починаємо з тих, хто загрожує нашому праву на протест». Нейтралізувати ідеологів і «прибічників режиму», які влаштовують репресії на місцях, погрожуючи звільненнями, відрахуваннями і в'язницею. Тут Тіхановська закликала незалежні профспілки та групи самоврядування до солідарності. Паралельно міжнародна група білоруської опозиції веде роботу щодо визнання Лукашенка і його «поплічників» терористичною організацією, а також щодо сприяння судам універсальної юрисдикції.
  2. Збір і перевірка доказів злочинів режиму. Платформи «Зубр» і «Голос» розробили централізовану систему фіксації й підтвердження свідчень злочинів. Кожен білорус зможе відправити до неї свідчення беззаконня. Тіхановська пообіцяла, що кожен порушник закону, який буде сприяти збору доказів, полегшить свою долю або навіть отримає амністію.
  3. Окремо для співробітників силових структур Тіхановська проанонсувала програму «Рапорт», яка конфіденційно і безпечно дасть можливість надати відео і інші свідоцтва виконання або участі у виконанні злочинних наказів. Кожен, хто це зробить, під гарантію політика може розраховувати на амністію або пом'якшення кримінальної відповідальності.
  4. На платформі «Голос» Тіхановська та її соратники обіцяють провести процес Народного Звинувачення за матеріалами, зібраними через систему фіксації і підтвердження свідчень злочинів. Кожен білорус зможе проголосувати за звинувачення підозрюваних. «Ми не виносимо вирок до чесного суду, але люди, за звинувачення яких проголосує народ Білорусі, першими будуть притягнуті до відповідальності», додала політик.
  5. Після підбиття підсумків 20 грудня Тіхановська закликала народ Білорусі вийти на наймасовіший марш із заявою Народного Звинувачення і показати всьому світу, що справедливого суду над злочинцями вимагає більшість.
  6. Тіхановська вважає, що поки в країні не відновлений закон, єдиний механізм прийняття рішень — «голос більшості». Якщо більшість голосує за те, що ці люди повинні бути притягнуті до суду, то за статтею 109 КПК РБ кожен громадянин має право захопити і примусово доставити до органу влади особу, захоплене при вчиненні злочину або спробі втечі після його вчинення. Це стосується не тільки Лукашенка, але і всіх, чиї злочини будуть засвідчені народом. «Допомога в захопленні головних злочинців буде винагороджена амністією або серйозним пом'якшенням відповідальності за скоєні раніше злочини», анонсувала політик.

Тіхановська підсумувала: «У цього плану дві мети: зупинити беззаконня і показати, що боятися повинні не протестуючі білоруси, а ті, хто скоює злочини проти них. Минув час, коли можна просто вбивати людей з упевненістю, що за це нічого не буде. Минув час, коли «не до закону». З цього дня гарант закону — народ Білорусі».

Заява посольства США в Білорусі у зв'язку з вбивством Романа Бондаренка

«Сполучені Штати вражені і стривожені жахливими обставинами смерті 12 листопада Романа Бондаренка, який, за свідченнями очевидців, помер від травм, отриманих після жорстокого побиття співробітниками міліції в штатському. Ми висловлюємо співчуття його родині та солідарні з усім білоруським народом, оплакує його втрату».

Уряд США закликав владу Лукашенка провести прозоре розслідування і притягнути до відповідальності винних у смерті Бондаренка, засудив насильство і придушення мирних демонстрантів.

Це неприпустимо в сучасному суспільстві і має негайно припинитися. Ми ще раз закликаємо владу Білорусі надати білоруському народу його право вільно й мирно висловлювати свою думку, збиратися і подавати звернення свого уряду. Білоруський народ заслуговує на уряд, який поважає його права людини і дає надію на краще майбутнє.

МЗС Німеччини: «Масштаби насильства та репресій з боку білоруської влади шокують»

Уряд Німеччини рішуче засудив «шокуюче насильство та репресії» в Білорусі, заявив заступник спікера Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

Масштаби насильства та репресій з боку білоруської влади шокують. Я хотів би ще раз підкреслити те, що неодноразово говорилося про Білорусь, а саме, що Федеральний уряд рішуче засуджує насильство та репресії. Ми з глибоким занепокоєнням відзначаємо, що нещодавно держава застосувала насильство проти мирних демонстрантів.

Представник МЗС Німеччини додав, що смерть Бондаренка стала трагічним і явним підтвердженням цього.

45 страйкуючих з «Білоруськалію» затримані і доставлені до слідчого ізолятора, очікуються суди

Співробітників «Білоруськалію» затримала міліція. Близько 45 членів страйкового комітету заводу були затримані в Івацевицькому районі. Про це розповіли колеги затриманих.

Вони у СІЗО в Баранавичах, повідомляє Радіо Свобода з посиланням на Telegram-канал страйкового комітету «Білорусь».

Акції пам'яті Бондаренка в Мінську та інших містах Білорусі

Акції пам’яті проходили в декількох містах Білорусі. Є інформація про розгін мітингів та затримання у Мінську — на Майдані Незалежності, в Кам’яній Гірці, «Каскаді» та біля «Риги».

Передісторія 

23 вересня Олександр Лукашенко таємно провів церемонію «інавгурації». Після цього білоруська опозиція закликала до безстрокової акції непокори Лукашенку. Країни Балтії розширили санкційний список громадян Білорусі, причетних до фальсифікації виборів та придушення мирних протестів.

Chas News повідомляв, що у Білорусі затримали понад тисячу учасників «Маршу народовладдя».

Раніше ми писали, що засновника та редактора Telegram-каналу Nexta влада Білорусі звинуватила в організації масових заворушень

Екскандидат у президенти Білорусі призначила представників з прав людини та економічних реформ