«Звичайний злочин». Правоохоронний комітет Ради хоче щотижня слухати доповіді про акцію під ОП 20 березня
Ґрати

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності підтримав проєкт постанови про засудження акції під Офісом президента на підтримку Сергія Стерненка, що відбулася 20 березня. Документ планують розглянути сьогодні на позачерговому засіданні Ради.

Про це пише портал «Чесно».

Проєкт постанови подали керівники фракції «Слуга народу» — Давид Арахамія, Олександр Корнієнко та низка інших нардепів.

Автори постанови вимагають від МВС, СБУ та ДБР:

  • швидкого, повного та неупередженого розслідування щодо подій, що відбулись 20 березня 2021 року біля ОП;
  • чи брали у зазначених подіях політичні партії та пов’язані з ними особи;
  • визначити ступінь вини учасників, організаторів та замовників події у завданні матеріальної шкоди держмайну та забезпечити притягнення винних осіб до відповідальності;
  • щотижнево надавати Комітету з питань правоохоронної діяльності інформацію про хід  розслідування.

Крім того, автори вимагають від Державного управління справами:

  • протягом триденного строку подати до Верховної Ради інформацію про розмір шкоди, завданої будівлі ОП; порядку та джерел фінансування реставраційних та ремонтних робіт;
  • після встановлення осіб, які завдали шкоди будівлі ОП, у співпраці з іншими органами державної влади вжити заходів, аби відшкодувати завдану майнову шкоду.

За проєкт постанови проголосувало 16 членів комітету (переважно депутати від «Слуги народу»), троє «утрималося» («ЄС», «Батьківщина», ОПЗЖ) та двоє «проти» («Голос»).

Під час розгляду проєкту постанови між членами комітету виникла дискусія.

У «Слузі народу» вважають, що Парламент має дати політичну оцінку діям активістів під ОП, оскільки, на їхню думку, «акція стала політичним інструментом і мала політичне забарвлення».

«Всі розуміють, що вимагати від президента скасувати судове рішення є не просто необґрунтованим, а безглуздим. Ми вважаємо, що дії під ОП є підривом державності, бо вони нівелюють державні інституції, в першу чергу інститут президента, який гарантує стабільність державного механізму», — заявив нардеп від СН Олександр Бакумов.

Голова підкомітету з питань діяльності органів прокуратури Владлен Неклюдов вважає, що «події з юридичної площини переносять в політичну і хочуть затягнути суспільство у конфлікт».

Звичайний злочин, якому суд першої інстанції вже дав оцінку. Ще буде апеляційне оскарження, але вони здійснили тиск не просто на органи правосуддя, а на інститут президента. Органам потрібно звернути увагу на організаторів і підбурювачів, бо їхня роль не менш небезпечна, ніж роль виконавців»

Нардеп вважає, що активісти чинили «наругу над державними символами (гербом)». Ще він пригадав звернення депутата Максима Бужанського про поширення нацистської символіки на акції.

Очевидно, він має на увазі фото зі свастикою, намальованою на стіні ОП 20 березня. ОЗОН припускає, що її намалювали після акції.

Ще один нардеп від СН Бужанський заявив, що мітингарі вимагали звільнити Сергія Стерненка, але не згадали про іншого засудженого Демчука.

Прекрасно розуміючи, що його біографія рецидивіста з п'ятьма судовими вироками нівелює акцію. Ми всі бачили, чого хотіли ці люди. Все, що вони хотіли, вони написали на стіні. Поліція повинна також оцінити участь окремих депутатів в цій акції, а ВРУ зобов'язана відреагувати, ми повинні навести порядок в країні

Представники «Голосу» в комітеті зауважили, що в той час як в країні щоденно помирають сотні осіб, провалена вакцинація населення, триває війна і постійно гинуть військові на Донбасі, президент Зеленський та «слуги» хочуть зібрати позачергове засідання Ради, щоб розглянути «обмальовані двері з-під ОПУ».

«Коли мені колеги розказують про політичне забарвлення акції, то мені цікаво, яке забарвлення має відмазування заступника голови ОПУ від кримінальної відповідальності. Коли говорять про наругу над державними символами і подвійні стандарти, то мовчать про наругу над Конституцію і порушення прав людей, які безпідставно сидять у в’язниці. Наприклад, Ріфмастер, який більше року сидить за ґратами, бо комусь так захотілось», — заявила Олександра Устінова.

Чому Верховна Рада не збиралася і не було від вас постанов після згвалтування поліцейськими жінки в Кагарлику, після фактів катувань у відділках чи вбивства поліцейськими 5-річного Кирила? Чому емоції викликають лише розмальовані двері під ОП? Мені дуже дивно, що парламент збирається не через те, що у нас щоденно вмирає близько 400 людей, не для того, щоб звільнити Степанова, а через розмальовані двері

Представник ОПЗЖ Григорій Мамка заявив, що не підтримує постанову, адже вона перевищує повноваження парламенту: «Занепокоєння можна висловити, але ж необхідно розуміти, кому, про що і в зв’язку з чим. Чому постанова направлена лише трьом органам — МВС, СБУ і ДБР? Ми маємо врегулювати проведення таких акцій, щоб організатори несли відповідальність за бардак, який ми всі побачили».

Андрій Осадчук з «Голосу» також наголосив, що проведення позачергового засідання Ради в той час, коли сотні українців щодня помирають від ускладнень коронавірусної хвороби, є вкрай необдуманим рішенням.

Я категорично проти позачергового засідання ВР, коли помирає більше 300 осіб — це якби за день розбивалось по два пасажирських літака. У нас повністю провалена боротьба з коронавірусом і вакцинацією

На його думку, влада мала б «виписати адмінштраф і залучити порушників до колективного відмивання пам’ятки архітектури».

Наостанок Олександр Бакумов додав: «Вбивства і зґвалтування є і будуть у кожному суспільстві», натомість «такі дії (акція біля ОП — Прим. ред.) руйнують основи державності, оскільки підривають авторитет будь-якої публічної влади без прізвищ. Саме тому Верховна Рада має дати політичну оцінку таким подіям».

Заступник міністра Антон Геращенко заявив, що МВС вже підготувало та вручило декілька підозр, хоча деякі учасники акції переховуються.

«Але їх скоро знайдуть. Ця акція буде повчальною», — сказав Геращенко.

Акція під ОП 20 березня

20 березня, до дня народження ув’язненого активіста Сергія Стерненка, під ОП у Києві відбулася акція протесту «Не чуєш? Побачиш». Під час акції учасники кидали фаєри, петарди і шумові гранати, облили будівлю ОП фарбою та залишили на її стінах надписи («Лох», «Аваков чорт», «Волю політв’язням», «1312», «ACAB» та ін.). Крім цього, протестувальники розбили скло у дверях будівлі ОП, підпалили табличку з написом «Президент України» і вхідні двері. Через це правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

Будівлю ОПУ все ще відмивають від написів «П*зда близенько», «ACAB», «ЛОХ». На це, за попередніми оцінками експертів Офісу, треба щонайменше 2 млн гривень.

24 березня Печерський райсуд обрав запобіжний захід активісту, лідеру ГО «Невідомий патріот» Євгену Строканю. Його відправили під домашній арешт.

За словами Строканя, поліцейські вистежили його для вручення підозри, коли він рухався від Печерського суду, де відбувалася акція на підтримку іншого фігуранта справи щодо акції під ОПУ — Влада Сорда.

Сорда і третього активіста, Романа Ратушного (ГО «Захистимо Протасів яр»), суди теж відправили під домашній арешт.

Про непрацюючий браслет від МВС

Ввечері 29 березня Роману Ратушному, який перебуває під домашнім арештом, подзвонили поліцейські. Приводом стали два непрацюючі браслети, які йому видали у відділку.

Діалог із МВС активіст передав у себе на Facebook:

«Алло, Роман Ратушний? А ви нічого не трогали?

- Ні.

- А ви могли б перезавантажити? Бо щось воно не робе».

ОП оцінює збитки від дій учасників акції «Волю Стерненку» у 2 млн грн