Моника Левински

«У мене не було сексуальних стосунків з цією жінкою, з міс Левінскі», — щойно ви прочитали одне з найбільш цитованих речень в історії американської політики.

Саме цей вислів призвів до того, що 23 роки тому, 19 грудня, Палата представників Конгресу США після довгих слухань проголосувала за імпічмент Білла Клінтона, 41-го президента США.

Причина такого рішення — Клінтон під присягою збрехав про інтим з Монікою Левінскі, 22-річною стажеркою Білого дому.

Білл Клінтон та Моніка Левінскі

Стосунки очільника США та Левінскі — головний політичний секс-скандал кінця 90-х, який обговорював увесь світ.

Навіть в Україні, яка лише оговтувалась від дефолту та власних політичних перипетій (вибори до Ради, другий термін президента Кучми, відкриття кримінальної справи проти Павла Лазаренка), вагому частку інформаційного простору займала саме заокеанська історія. 

Chas News розповідає, як один скандал призвів до політичної кризи та зламав кар’єру молодої дівчини.

Злочин і кара

Історія розпочалась у 1995 році. Тоді Моніка, що провела дитинство у Беверлі Гіллз, переїхала до Вашингтона, отримала місце стажера у Білому домі та вляпалась у проблеми, які зробили її популярною на увесь світ, — познайомилась з Біллом Клінтоном. Одруженим 48- річним чоловіком, президентом США, з яким у неї закрутився роман.

Тісний зв'язок міг би залишитись таємницею, але розкрити ситуацію допоміг випадок.

Ще у 1995 році, під час першої президентської каденції Клінтона, звинувачення проти нього висунула його колега Пола Джонс, з якою він працював у часи губернаторства у Арканзасі (так, так, це звичний розвиток кар’єри: депутат, губернатор, президент. Не всі спершу ведуть своє розважальне шоу, а потім стають головнокомандувачами). Вона звинувачувала Білла у сексуальних домаганнях. Але тоді справу вдалось зам’яти.

Доказів не виявилось, а Білл з майже бездоганною репутацією був улюбленцем жителів США.

Все змінилось у 1997 році. На той час Моніка вже не працювала у Білому домі, вона продовжила будувати кар’єру в Пентагоні. Роман з президентом тривав — вони й далі спілкувались, хоча бачились рідше.

Моніка Левінскі та Білл Клінтон

Моніка ділилась своїми переживаннями та історіями про стосунки з подругою і колегою по роботі — Ліндою Тріпп.

Зазвичай розмови жінок відбувались телефоном.

Досвідчена Тріпп (на той час їй було майже 50 років) зрозуміла, що це надзвичайно компрометуюча інформація, та записувала «сповіді» молодої колеги на диктофон.

Так і вдалось задокументувати, що в період з 1995 по 1997 рік Моніка мала 12 близьких контактів з президентом. Відбувалось все в його робочому кабінеті, який має назву Овальний кабінет, та не прослуховується спецслужбами.

Також Тріпп попросила зберегти синю сукню, на якій були сліди сперми Клінтона. У підсумку саме ця сукня і стала основним аргументом під час розслідування.

Сукня Моніки Левінскі

Озброївшись доказами, Тріпп звернулась до адвокатів Поли Джонс, що звинувачувала Клінтона у домаганнях раніше. Все це дало змогу процесу відродитись. Потім інформацію злили у ЗМІ. І ситуація набула всесвітнього розголосу.

Як це вплинуло на кар’єру Моніки Левінськи?

Будь-яка згадка у пресі, навіть найнегативніша, окрім некрологу, це реклама. Авторство цієї фрази приписують  Марку Твену, Вінстону Черчилю, і навіть Мадонні. Та від цього  сенс афоризму не зміниться. Хоча Моніка Левінскі напевно би посперечалася із крилатим твердженням.

Поки Клінтон відбілював свою репутацію, адже імпічмент так і не відбувся (Палата представників оголосила недовіру президенту, але Сенат не проголосував за визнання вини Клінтона), на Моніку обрушилась світова популярність та шалена впізнаваність. Її можна було порівняти хіба що з популярністю поп-співачки Брітні Спірс.

Моніка стала гостею різноманітних шоу та постійно повторювала, що інтим з президентом відбувався за обопільною згодою, однак все ж це було «грубе зловживання владою».

Також, за її словами, вона вірила у те, що це не просто інтрижка на роботі, а справжнє кохання. «Я вірила, що коли закінчиться його президентський термін, він розлучиться з дружиною, і ми узаконимо наші стосунки».

З часом Левінскі намагалась втекти від уваги преси та переїхала до Лондона, але знайти роботу було важко.

«В кінці 90-х я була найприниженішою людиною на землі і першою, хто став жертвою інтернету. Мене соромили і цькували рік за роком», — розповідала Моніка.

В кінці 90-х я була найприниженішою людиною на землі і першою, хто став жертвою інтернету. Мене соромили і цькували рік за роком

У мережі з неї не просто жартували, а і дали образливе прізвисько — «королева орального сексу».

Вся ця ситуація наводила її на думки про суїцид. Уникнути самогубства вдалось лише завдяки підтримці психологів.

У середині нульових Левінскі випустила мемуари, де детально розповіла про роман з президентом; вела кілька шоу на американському телебаченні (їхні рейтинги були низькими, адже публіку цікавила лише тема її особистого життя) та пробувала себе у ролі дизайнера жіночих сумочок (бізнес теж не пішов).

  

У 2020 році Моніка стала продюсером сезону серіалу «Американська історія злочинів», присвяченого історії імпічменту Білла Клінтона.

Зараз колишня стажерка Білого дому їздить по світу та читає лекції про кібербулінг, адже кому як не їй знати, що це таке.

«Всього за одну ніч я перетворилася з повністю приватної постаті на людину, яку публічно принижував увесь світ. Я була першою, хто майже моментально втратив особисту репутацію на глобальному рівні», — розповіла вона під час одного з виступів.

Особисте життя Левінскі так і не склалося. Вона неодружена та не має дітей.

П'ять високопосадовців, які втратили владу через фінансові скандали
«Не освідчується, бо гени у нього такі!». Любов очима генетика