Сьогодні Брітні Спірс святкує 40-річний ювілей. За останні роки вона стала мегапопулярною співачкою, фігуранткою безлічі скандалів та 13 років пробула в полоні власного батька, звідки звільнилася лише напередодні свого дня народження.

Chas News розповідає, хто і як впливав на особисте життя та кар'єру зірки.

Міккі Маус

Брітні Спірс розпочала свій шлях до успіху з участі в дитячій розважальній програмі «Клуб Міккі Мауса» — перезапуску однойменного телевізійного шоу студії Disney 1950-х років. На відміну від оригінальної передачі її учасники вже не носили вуха мультиплікаційного персонажа, проте зберегли назву «мишкетерів».

Крістіна Агілера, Джастін Тімберлейк, Раян Гослінг та Брітні Спірс

Вперше на кастинг до шоу Спірс прийшла в 1989 році. Дівчинці тоді було лише вісім і продюсери вирішили, що вона замала для появи на телеекранах. Однак за чотири роки її прийняли в ряди «мишкетерів».

Тоді ж до числа друзів Міккі Мауса зарахували 12-літню Крістіну Агілеру і 13-річних Раяна Гослінга та Джастіна Тімберлейка. На сцені вони показували скетчі, багато танцювали і співали. Брітні з друзями пропрацювали мишкетерами два сезони. Після закриття шоу в 1994 році вона ненадовго зникла з телеекранів, однак вже за чотири роки повернулась на сцену і цього разу у дорослому амплуа.

Мати та батько

Наприкінці 1998 року Брітні увірвалася в світові чарти з хітом «…Baby One More Time». 2020 року американський журнал Rolling Stone назвав пісню найвеличнішим дебютним синглом в історії. Однойменний альбом, випущений в січні 1999 року, зробив Спірс першою співачкою, яка очолила чарт Billboard-200 після виходу першої платівки.

Кожний наступний реліз лише підкреслював «суперзірковий статус» Брітні. В 2000 році вона отримала першу номінацію на «Греммі», а в 2005-му нарешті здобула найпрестижнішу музичну премію за пісню Toxic.

Шаленому прориву співачка багато в чому завдячувала свої матері Лінн Спірс. Змалку та водила доньку на уроки гімнастики, танців, вокалу та на кастинги до різних шоу, зокрема і до «Клубу Міккі Мауса».

Згодом саме Лінн звернулася по допомогу до музичного менеджера Ларрі Рудольфа, який організував контракт Брітні із лейблом Jive Records для запису першого сольного альбому та з перервами працював зі співачкою до 2021 року.

Батьки Брітні Спірс

Ставши попзіркою, Брітні розпочала самостійне життя. В 2004 році вона одружилася з учасником своєї танцювальної групи Кевіном Федерляйном.

У шлюбі народилися два хлопчики, однак через два місяці після появи меншого пара подала на розлучення. Потім в житті Спірс почалася чорна смуга.

Скандальні вечірки в компанії Періс Хілтон, наркотики, лікування від наркозалежності в реабілітаційних центрах, ексцентричні вчинки на кшталт повного гоління  голови та врешті відмова в січні 2008 року повернути дітей колишньому чоловіку, який за рішенням суду отримав право опіки над ними.

Після цього суд відправив співачку на примусове лікування до психіатричної клініки, а її тимчасовими опікунами призначив батька Джеймса Спірса та адвоката Ендрю Воллета.

У жовтні 2008 року їм продовжили ці повноваження на необмежений термін.

З цього моменту Брітні опинилася в повній залежності від батька (з Лінн він розлучився ще в 2002 році), який раніше не відігравав у її житті помітної ролі та сам лікувався від алкогольної залежності.

Як з'ясувалося лише через 12 років, Джеймс Спірс повністю контролював фінанси, кар'єру та особисте життя доньки. Він мав повний доступ до її телефона, прослуховував спальню, контролював зустрічі з друзями та новим бойфрендом, забороняв позбутися протизаплідної спіралі та встановив ще багато шокуючих обмежень.

Найнебезпечніша тварина у світі — це тиха усміхнена жінка. Батько став моїм опікуном 13 років тому. Але чого люди не знають, так це те, що ідею йому подала вона. Ніхто не поверне мені ці роки. Вона таємно зруйнувала моє життя

Проти батька Брітні відкрито повстала лише в 2020 році. Згодом її підтримала і Лінн Спірс, яка під час судового засідання назвала стосунки доньки з батьком токсичними. Хоча сама співачка відповідальність за свій 13-річний полон покладає у тому числі і на матір.  

«Найнебезпечніша тварина у світі — це тиха усміхнена жінка. Батько став моїм опікуном 13 років тому. Але чого люди не знають, так це те, що ідею йому подала вона. Ніхто не поверне мені ці роки. Вона таємно зруйнувала моє життя», — написала в Instagram співачка 2 листопада, проте невдовзі видалила пост.

Папараці

Після появи на великій сцені Брітні привернула до себе увагу таблоїдів. І не лише своїми хітами. Продюсери одразу почали формувати для співачки імідж секс-символу. Тож 17-річна дівчина, яка постала у кліпі на пісню «…Baby One More Time» в образі сексуальної школярки, а за кілька місяців з'явилася на обкладинці Rolling Stone у спідній білизні, просто не могла не привернути уваги.

Брітні й далі вражала публіку відвертим вбранням та ексцентричними вчинками, як то поцілунок з Мадонною на церемонії MTV Video Music Awards в 2003 році.

Поцілунок Брітні Спірс та Мадонни

Подібна поведінка не лише сприяла популярності співачки, але й часто ставала об'єктом критики. Коли в 2002-му Брітні припинила чотирирічні стосунки з Джастіном Тімберлейком, журналісти звинуватили співачку в тому, що вона розбила серце молодому красеню, а в одному із відеоінтерв’ю довели її до сліз.

Після одруження з Федерляйном та оголошення про першу вагітність папараці стали невід'ємними супутниками Брітні. В гонитві за сенсаціями вони повсюди супроводжували зірку та виносили на публіку усі проблеми її подружнього життя. І завдяки їх старанням Брітні все частіше опинялася в центрі скандалів.

Брітні Спірс папараці

В 2006 році її сфотографували на руках з сином за кермом автомобіля, після чого ЗМІ в один голос почали називати артистку поганою матір'ю. Шлюборозлучний процес та боротьба за опіку над дітьми також проходила під спалахи фотокамер.

В інтерв'ю тих часів Брітні неодноразово говорила, що боїться за власну безпеку та безпеку своїх дітей, оскільки папараці постійно втручаються в її особисте життя і не дають спокійно вийти з дому. Однак подібні заяви ефекту не мали. Таблоїди критикували походи співачки по нічних клубах у компанії Періс Хілтон, детально розписували її проблеми з наркотиками та психічні розлади.

Брітні Спірс та Періс Хілтон

На виході з перукарні, де Брітні постриглася наголо, її чекали 70 журналістів. Врешті вона навіть напала на одного переслідувача-папараці та зламала об його автівку парасольку. Звісно, проблем у співачки і так вистачало, і більшість з них вона створила сама, проте прискіплива увага преси теж зіграла не останню роль в її нервових зривах.

Після призначення опікунів спочатку здавалося, що Спірс подолала свої проблеми, тож прискіплива увага до її персони поступово пішла на спад. Все кардинально змінилося, коли стало відомо про темний бік опікунського контролю. Зірка знову опинилася в центрі уваги ЗМІ, вже у ролі жертви.

Зараз же, коли співачка здобула свободу, вона просить папараці нарешті дати їй спокій. В червні після публікацій її фото з відпочинку на Гаваях вона написала гнівний пост (зараз вже видалений), який завершувався словами «FUCK YOU AND FUCK OFF». А в жовтні опублікувала ще одне емоційне послання: «Папараці бігають між дерев та на дорозі, коли я їду додому, і це жахливо. Мені не подобається, що вони намагаються мене налякати і вистрибують, наче хочуть, щоб я зробила щось божевільне».

Конспірологи

Ще в 2009 році фанати Брітні запідозрили, що з опікунством її батька не все гаразд. Тоді підписники фан-сайту Breathe Heavy запустили кампанію під гаслом «Free Britney», критикуючи жорсткі умови контролю над їх улюбленицею.

Однак хвиля невдоволення швидко зійшла нанівець, адже здавалося, що справи у зірки складаються найкращим чином.

За наступні роки вона випустила чотири нових альбоми, підписала кілька багатомільйонних контрактів, а в 2015 році в інтерв'ю журналу People заявила, що почувається найщасливішою за усе життя.

Навіть власник сайту Breathe Heavy Джордан Міллер заявив, що розуміє, чому родина співачки пішла на такий радикальний крок. «Ситуація була дуже нестабільною і вони намагалися захистити Брітні», — розповідав він The New York Times.

Однак на початку 2019 року рух FreeBritney постав з новою силою. Почалося все з того, що співачка раптово скасувала своє регулярне шоу в Лас-Вегасі.

#Free Britney

В Instagram вона пояснила, що захворів її батько, після чого три місяці зберігала мовчанку. Натомість таблоїд TMZ повідомив, що співачка потрапила до психіатричної лікарні. Цю ж інформацію підтвердили і автори подкасту Britney’s Gram.

Зазвичай вони в жартівливій формі обговорювали пости Брітні в соцмережах, однак цього разу повідомили, що з ними зв'язався чоловік, який представився помічником юриста і нібито працював на родину Спірс.

Він розповів, що батько направив доньку до клініки, тому що вона сіла за кермо автомобіля всупереч забороні та не хотіла приймати ліки.

Після цього хетшег #FreeBritney вирвався у тренди Twitter, а фанати вийшли на акцію в Лос-Анджелесі, вимагаючи скасувати опіку. Брітні відповіла новим постом, що з нею усе добре і попросила фанів не вірити чуткам. Однак ті не повірили та почали шукати приховані прохання про допомогу.

Одного разу фанат запропонував Брітні вдягнути щось жовте, якщо їй потрібна допомога. Після цього співачка опублікувала фото в жовтій блузці. Інший попросив Спірс опублікувати фото голуба і в Instagram з’явилася світлина з голубами та херувимами. Однак спочатку це все нагадувало якусь конспірологічну теорію, про що казав і Джеймс Спірс у нечисленних коментарях ЗМІ.

Подальші події показали, що конспірологи мали рацію. Влітку 2020 року Брітні вперше спробувала позбутися опіки батька, але тоді суд її не підтримав. За рік, в червні 2021-го, співачка знову повторила свої вимоги та у 24-хвилинній промові детально розповіла, як опікуни заставляли її працювати, приймати сильнодіючі ліки та не дозволяли завагітніти. 30 вересня суд вирішив звільнити Брітні від опіки батька. Остаточно це рішення вступило в силу 13 листопада.

Справжній Playboy. Як Х’ю Хефнер став символом сексуальної революції та ворогом феміністок