верховна рада

Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Дезінформація. У Харкові затримали чоловіка, який через «любов до росії» отруїв українських військових

Цього тижня росЗМІ поширили несинітницю про те, що у Харкові затримали чоловіка, якого нібито звинувачують в отруєнні військових ТрО.

Пропагандисти стверджують, що проросійськи налаштований житель Малої Рогані (Харківська область) нагодував військовослужбовців отруєною їжею, через що загинуло 11 людей, а ще 9 опинились у реанімації у тяжкому стані.

Рупори Кремля пишуть, що отруїти українських військових чоловік вирішив через «велику ненависть до київського режиму», адже у квітні 2022-го нібито через обстріл ЗСУ загинули його родичі, а в січні 2024-го військкоми силою відправили на фронт його сина, який на початку березня загинув під Куп'янськом.

Спростування. Насправді чоловіка — жителя Балаклії, а не Малої Рогані, як стверджують російські пропагандисти — затримали за підтримку окупантів й заклики до співпраці з росіянами під час окупації Балаклії, про що повідомили на сайті Харківської обласної прокуратури.

«Встановлено, що у серпні 2022 року обвинувачений, перебуваючи в Балаклії, на той час окупованій збройними силами рф, активно радів окупантам. Чоловік публічно промовляв, що «росія тут назавжди», закликав підтримувати військовослужбовців держави-аресора і схиляв інших мешканців співпрацювати з російськими загарбниками», — йдеться у повідомленні прокуратури.

У попередніх оглядах пропаганди Chas News розвінчував фейк, про те, що у Харкові «неонацисти» нападають на перехожих за російську мову чи симпатії до рф.

Фейк. ЗСУ планують силове захоплення Верховної Ради

У рамках інформаційно-психологічної операції «Майдан-3» роспропаганда запустила черговий фейк про те, що через невдоволення політикою президента Зеленського українські військові планують силове захоплення влади в Україні. Розпочнеться воно нібито взяттям Верховної Ради.

Першими цю інформацію опублікувало російське видання «РИА Новости» із посиланням на Telegram-канал «Парабелум», в якому нібито представники елітних підрозділів ЗСУ, СБУ та нацбатів всерйоз обговорюють варіанти повалення чинної влади та командування ЗСУ. На посаду президента вони розглядають колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Спростування. Російський диктатор володимир путін ще у лютому 2022 року закликав українських військових «брати владу у свої руки». Однак розрахунок путіна тоді не справдився і йому не вдалося послабити спроможність українського суспільства до ефективного спротиву.

25 лютого 2024 року керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов попередив, що рф запустила наймасштабнішу ІПСО, яка повинна була призвести до нового державного перевороту в Україні «Майдан-3». У розвідці повідомляли, що ця спецоперація росії досягне кульмінації у березні-травні 2024 року.

Такими вкидами роспропаганда намагається підірвати взаємодовіру в українському суспільстві: цивільних до військових, політичного керівництва до військового командування, військових — до влади і командування, пояснюють аналітики Центру стратегічних комінікацій. 

Фейк. ЗСУ обстріляли об'єкт критичної інфраструктури Запорізької АЕС

На тижні пропагандисти поширили фейк про нібито удар українських військ по одному з об'єктів Запорізької АЕС. Українські захисники начебто скинули вибуховий пристрій, влучивши ним за п'ять метрів від паливосховища станції.

Пропагандисти стверджують, що росія продовжить посилювати захист Запорізької АЕС та Енергодару, адже «з моменту повернення ЗАЕС до складу російської «атомної родини» Україна постійно загрожує безпеці станції та Енергодару».

Спростування. Хвилю вкидів про нібито спроби української сторони спровокувати аварію на Запорізькій АЕС пропагандисти запустили у відповідь на нещодавню резолюцію Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), де вказано, що росія має терміново повернути станцію під контроль України.

Крім того, меседж про те, що через дії України на ЗАЕС може статися аварія, росія просуває з кінця лютого 2022 року, тобто з того часу, як захопила цей об'єкт.

Однак, саме російські війська неодноразово створювали небезпечні ситуації на станції. А у липні 2023 року президент Зеленський повідомляв, що росія розглядала варіант дистанційного підриву Запорізької АЕС після передачі її під контроль України.

Маніпуляція. СБУ та Зеленський розпалюють в Україні релігійну війну

Одна з найулюбленіших тем пропагандистів — релігія і все що пов'язано з «духовними скрєпами». Цього разу прокремлівські пабліки написали, що президент України Володимир Зеленський разом з СБУ підштовхують Україну до релігійного протистояння. 

Приводом стало те, що СБУ за вказівкою президента Зеленського провели обшуки у служителів, адвокатів УПЦ та «Союзу православних журналістів» («СПЖ»). Після чого до СІЗО відправили кількох осіб, зокрема священника УПЦ МП Сергія Чертиліна.

Росіяни обуруються, що цим особам висунули кримінальні звинувачення, за які передбачено покарання у вигляді довічного позбавлення волі. 

Спростування. Дійсно, минулого тижня СБУ знешкодила у Києві агентурну мережу ФСБ росії, що діяла під прикриттям УПЦ МП і намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні та розпалювала релігійну ворожнечу. 

Загалом спецпризначенці викрили понад 15 учасників угруповання і затримали чотирьох підозрюваних.

Один із затриманих — очільник столичного храму УПЦ МП Сергій Чертилін, який координував мережу.

СБУ оголосила Чертиліну підозру у п'яти злочинах: державній зраді, колабораціонізмі, створенні злочинної організації, розпалюванні міжрелігійної ворожнечі та виправдовуванні російської агресії. За даними силовиків, Чертилін поширював матеріали, в яких закликав до міжконфесійної ворожнечі та виправдовував війну рф проти України. 

14 березня Солом'янський районний суд Києва заарештував Чертиліна. До повномасштабного вторгнення він служив у Генічеському районі Херсонської області. Після окупації переїхав до столиці.

В СБУ цю агентурну мережу ФСБ назвали однією із найбільших, що діяли в Україні з початку повномасштабного вторгнення.

Також варто зазначити, що так званий «Союз православних журналістів» — це не спілка журналістів і православних. Це об'єднання, яке на своєму сайті публікує новини на церковну тематику та підтримує УПЦ МП.  Фактично, цей ресурс є пропагандистським рупором УПЦ МП і РПЦ, який не цурається провокацій, дестабілізаційного контенту та інформаційних інтервенцій. 

Засновником і головним спонсором цієї організації є бізнесмен з Донбасу Дмитро Вишневецький. Саме він, за даними СБУ, створив «організовану злочинну групу, яка розпалювала міжрелігійну ворожнечу і розповсюджувала проросійську пропаганду». До цієї діяльності, як вважає СБУ, Вишневецький долучив понад десяток людей, які також «бажають знищення української держави», зокрема Сергія Чертиліна.

Отже маніпулятивні звинувачення СБУ та президента України у розпалюванні релігійної війни мають на меті підірвати довіру до влади та силових структур і популяризувати дії «визволителів».

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

 

Яка різниця між нацизмом та фашизмом: пояснюємо на фактах з історії