2 лютого на стримінговій платформі Netflix вийшов «Аферист з Tinder» документальний фільм про жертв інтернет-шахрая Саймона Леваєва.

Стрічка одразу ж стала сенсацією і одним з найбільш обговорюваних проєктів платформи.

Зараз «Аферист» посідає перше місце в топі стримінгу за переглядами в більшості країн світу, включаючи Україну.

Про що фільм?

Молодий чоловік на ім'я Саймон Леваєв (справжнє ім'я, як з'ясовується у фільмі, Шимон Хают) знайомився з дівчатами у додатку Tinder. Він прикривався «аватаром» успішної людини, сином ізраїльського мільярдера, що володіє компанією з видобутку алмазів.

Аферист із Tinder

Саймон обдаровував дівчат квітами, водив у ресторани, возив у різні країни, де вони гуляли «на всі гроші».

Завоювавши довіру, він прикидався жертвою нападів недоброзичливців, адже алмазний бізнес небезпечний бізнес.

Далі, за відпрацьованою схемою, переконував, що тепер йому не можна користуватися власними грошима, оскільки банківські картки можуть відстежити.

Аферист із Tinder

Так чоловік випрошував у дівчат їхні заощадження, обіцяючи все повернути, коли ситуація стабілізується. Аферист за чужий рахунок продовжував жити на широку ногу, паралельно заводячі нові знайомстваА жертви потопали в численних кредитах та позиках, які виплачують і досі.

Образне мислення

Історія проста і зрозуміла: розповідає про небезпеки, які підстерігають у світовій мережі. Але диявол криється в деталях, і фільм, крім захоплюючого сюжету, спонукає задуматися про деякі сучасні соціальні феномени.

Насамперед, про зміну людського мислення у вік соціальних мереж. Тема, безумовно, не нова, але приклад дуже цікавий.

За роки використання інтернет-сервісів у людини вже «замилилося око» і переконати когось у тому, що ти нереально багатий і крутий, дуже легко. Кілька фотографій в Tinder, Instagram (або іншій соціальній мережі), коштовні речі та аксесуари. І все красивий профіль розвіює будь-які сумніви.

Віртуальне кохання

Ще одна важлива тема порушена у документальному фільмі: як соціальні сервіси вплелися в нашу повсякденність. Живе спілкування відійшло на другий план і навіть дзвінки стали не такими популярними. Тепер перевага за месенджерами. Це ж стосується і більш особистих, інтимних аспектів життя.

«Класичні» способи знайомств практикують вже не так активно. Адже є світ інтернету, де можна спокійно «свайпати вліво» тих, хто не подобається, і «лайкати» тих, хто впав у око.

Проте такий підхід тягне за собою небезпеку розучитись розпізнавати справжні емоції. Цим і користувався шахрай. Адже створити видимість закоханості у віртуальному світі набагато легше. У сучасних реаліях смайлики та емодзі рівнозначні справжнім проявам чуттєвості.

Відгук суспільства

Фільм досить сильно зрезонував із настроями соціуму. Актуальність теми, захопливий сюжет і те, що за ним стоїть реальна історія, підкупили глядачів. Підігріває інтерес до історії і подальша доля Саймона, або ж Шимона.

Аферист із Tinder

Його заарештували і засудили за шахрайство, підробку документів та крадіжки. До 15 місяців ув'язнення.

Однак відсидів аферист лише третину терміну. Наразі він продовжує вести розкішне життя і вдає з себе бізнес-консультанта та експерта з нерухомості.

4 лютого (за два дні після виходу документального фільму) стало відомо, що Tinder заблокував його профіль, так само деактивовано його акаунт в Instagram. А творці стрічки сподіваються на відновлення справедливості стосовно постраждалих від оборудок афериста.

Чи варто дивитись «Усі ми мертві» — новий зомбі-серіал від Netflix
Масковий режим. Горори, в яких антагоніст завжди ховає своє обличчя