ракетний обстріл

Попри повідомлення про те, що росіяни можуть масовано вдарити по Україні на Великдень, цього, на щастя, не сталося. Пасха 2023 минула в Україні відносно спокійно, проте у командуванні ЗСУ застерігають, що росіяни можуть вдарити по нашій країні під час травневих свят 2023 року, а саме у сакральні для росіян дати — 1, 2 та 9 травня. 

Тож українців закликають не розслаблятися та не ігнорувати сигнали повітряної тривоги у цей період.

Chas News розповідає, що військові кажуть про ймовірні обстріли, нову тактику росіян та ракети, які вони використовують.

Масований ракетний удар на травневі свята 2023: яка ймовірність

Керівниця пресцентру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк заявила, що росія, ймовірно, готує масований ракетний удар на «знакові» дати у травні. Йдеться про 2 травня для Одеси та 9 травня для всієї країни.

За словами Гуменюк, це цілком ймовірні дати, до яких ворог може підготуватися ретельно.

Також вона зауважила, що затишшя, яке спостерігає південь країни, пов’язане у тому числі й з браком ракет «Калібр» у ворога. І додала, що використання саме цього типу ракет малоймовірне, адже їх залишилося мало. Проте ворог може використовувати їх для точкових ударів по важливих об’єктах.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат також вважає, що росіяни можуть атакувати Україну ракетами та безпілотниками на травневі свята, зокрема на 9 травня.

При цьому Ігнат нагадав, що українці очікували на ракетні обстріли до річниці повномасштабного вторгнення росії (24 лютого), однак окупанти атакували Україну тільки 9 березня, бо не мали у запасі необхідної кількості ракет.

Починаючи з грудня 2022 року росія значно зменшила використання високоточних ракет під час ударів по Україні. Також збільшився інтервал між ударами. Адже спочатку, в жовтні 2022 року, ворог завдавав масованого обстрілу раз на тиждень, потім — раз на 10-14 днів, а зараз окупанти не можуть організувати обстріл частіше ніж двічі на місяць. Причина — брак ракет. 

Масованих ракетних атак більше не буде? Сили оборони кажуть про нову тактику рф

Скільки ракет залишилось у росії

За даними української розвідки, станом на кінець березня 2023, у росіян залишилося приблизно 15% високоточних ракет від обсягів, що були до початку війни. Йдеться про «Іскандери», «Калібри», «Кинджали», Х-22, Х-101, Х-555.

Щодо запасів саме «Калібрів», Х-101 та Х-555, то вони, за оцінками, складають навіть менше 10%.

Скільки ракет на місяць може виробляти росія

Ракетний потенціал у росії поки що є, проте він вже не такий, як на початку повномасштабної війни. 

За даними української розвідки, російська промисловість протягом місяця може виробляти близько 50 ракет різних типів — 30  ракет Х-101, а також 15-20 «Калібрів».

Головна перешкода виробництва ракет «Калібр», «Х-101» та «Іскандер» — це західні санкції, адже в цих ракетах значна частка іноземних компонентів.

Крім того, за даними на початок 2023 року, росія почала використовувати ракети зі стратегічного запасу, який становить 30%. Цей резерв уже пройдено майже за всіма основними видами ракет — «Іскандерам», «Калібрам», Х-101, Х-555.

Нова тактика росіян: що можуть дістати, те і атакують

Якщо 2022 року рф вдавалася до масових ракетних обстрілів українських міст, то з початку 2023-го окупанти відчутно змінили тактику своїх атак по Україні.

За словами Юрія Ігната, останнім часом російська армія здебільшого атакує території України, до яких можуть дістати наявними у своєму арсеналі ракетами. Це, зокрема, старі радянські ракети зенітних комплексів С-300. Ними агресор передусім атакує південні, східні та північні області України. Дальність польоту таких ракет складає 150 км. 

Росіяни використовують підступну тактику, розміщуючи пускові установки ЗРК ближче до кордону з Україною. Через балістичну траєкторію польоту їх вкрай складно збивати українським силам ППО.

Українська розвідка інформує, що декілька місяців тому рф мала на зберіганні близько 7 тис. ракет для ЗРК С-300. Чимала частина з цього арсеналу вже використана, частина є недоторканим запасом, а ще частина перебуває у непридатному стані.

Контрнаступ ЗСУ: коли і на якому напрямку почнеться звільнення українських територій
Чи закінчиться війна в Україні у 2023 році: прогнози та умови