діти з українським прапором
Save Ukraine

1 червня у світі відзначають Міжнародний день захисту дітей. Для України він зараз як ніколи актуальний.

Chas News розповідає, як повномасштабна російська агресія змінила життя українських дітей.

Скільки дітей загинуло та поранено під час війни

За даними Офісу генпрокурора, станом на 27 травня 2024 року 548 дітей загинули та щонайменше 1351 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій (532), Харківській (378), Херсонській (152), Дніпропетровській (139), Київській (130), Запорізькій (108) та Миколаївській (105).

Однак ці дані враховують лише інформацію з підконтрольних уряду територій. Тому, на жаль, реальна кількість дітей-жертв російської агресії більша. Зокрема, станом на 25 травня поточного року 2021 дитина вважалася зниклою внаслідок війни Росії проти України.

Депортація українських дітей росыйськими окупантами

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну росія проводить цілеспрямовану політику депортації, викрадення та русифікації українських дітей, які опинилися на окупованих територіях.

Найбільше страждають діти, які з різних причин були позбавлені батьківського піклування — після того, як їхніх батьків заарештували чи вбили окупанти, внаслідок вимушеного розлучення у зоні бойових дій, діти-сироти чи вихованці інтернатів. Також дітей викрадають з українських державних установ на окупованих територіях, вивозять під виглядом поїздки у «літні табори», звідки вже не повертають до рідних.

Українським дітям надають російське громадянство, вивозять на територію рф, примусово усиновлюють, призначають «опікунів» та створюють перешкоди для возз'єднання з рідними і проживання на батьківщині. При цьому окупанти намагаються «перевиховати» дітей, проводять щодо них посилену русифікацію та нав'язати «російські цінності».

Такі злочинні дії пропагуються на вищому рівні. «Дитячий омбусмен» рф Марія Львова-Бєлова, одна із організаторів депортацій, «всиновила» дитину з Маріуполя, а російський депутат, голова фракції «Справедлива росія» Сергій Миронов забрав дитину з Херсона.

В Україні офіційно підтверджена депортація чи примусове переміщення окупантами близько 20 тис. дітей. На єдиній державній інформаційній платформі «Діти війни» вказана цифра  у 19 546 дітей, яка не змінюється вже більше року. Щодо усіх них інформація верифікована, тобто компетентні структури знають персональні дані депортованих та місця, звідки їх викрали.

Справжня кількість викрадених та примусово переміщених дітей більша, але точні дані встановити надзвичайно важко — росія намагається максимально приховати свої злочини. Наприклад, спочатку вивозить дітей до Білорусі.

Львова-Бєлова влітку 2023 року у своєму звіті писала, що росія «прийняла» 744 тис. українських дітей. Але ці показники завищені, стверджує уповноважена президента з прав дитини Дар'я Герасимчук.

За її словами, стільки дітей не проживало на окупованих територіях. Втім реальна кількість викрадених може ставновити 200-300 тис. осіб.

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт путіна та Львової-Бєлової за притягненням до кримінальної відповідальності за незаконну депортацію та переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до росії.

Повернення українських дітей додому

Омбудсмен Дмитро Лубінець наприкінці січня 2024 року розповідав, що на підконтрольну територію вдалося повернути 518 дітей, серед яких 388 — це діти, яких раніше депортували на територію рф. Зараз ця цифра більша. Кожного місяця, як свідчать заяви посадовців, вдається повернути ще 20-30 дітей. Частина з них вертається додому з батьками, а за іншими приїжджають рідні. Однак для цього треба зібрати великий пакет документів, щоб окупанти погодилися відпустити дитину з родичами, та організувати їхній маршрут повернення.

«Повернення кожної дитини — як маленька спецоперація — нові підходи, нові аргументи, нові партнери, нові логістичні маршрути», — розповідає Лубінець.

Поверненням дітей в Україну займаються різні організації. Одна з них — благодійний фонд Save Ukraine, засновником якого є колишній уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба. 24 травня він повідомив, що за весь час організація допомогла повернутися додому 345 дітям. Завдяки проєкту «Шлях додому» з травня 2023 по квітень 2024 року вдалося повернути на підконтрольну територію 100 дітей (94 — з окупації та 6 — з росії).

повернення дітей

Також у 2023 році за ініціативи президента запустили гуманітарну програму Bring Kids Back UA, яка об’єднує зусилля усіх органів влади, неурядових організацій та інших держав для повернення викрадених дітей. Зокрема, у межах цього плану дій активну допомогу надає Катар.

Навчання дітей під час війни в Україні

Внаслідок війни в Україні повністю зруйновані вже майже 400 закладів освіти. Пошкоджень зазнали близько 3,5 тис. — майже кожна сьома школа. Такі дані у лютому 2024 року наводив заступник міністра освіти та науки Євген Кудрявець.

Більш як мільйон дітей в Україні навчаються повністю онлайн, тому що ворог атакує прифронтові регіони. У багатьох регіонах дистанційне навчання чергується з очним, оскільки бомбосховища шкіл не можуть прийняти усіх учнів. А близько 2 тис. закладів освіти досі не мають укриттів. Натомість у Харкові уроки проводили навіть у метро, а у травні в місті відкрили першу підземну школу. Будують такі і у Запоріжжі.

Урок у підземній школі у Харкові

Також з міркувань безпеки в Україні з 2022 року не проводиться зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). Йому на заміну прийшов Національний мультипредметний тест (НМТ).

Повномасштабна війна змінила не лише формат навчання, але й шкільну програму. Ще у 2022 році з курсу літератури виключили більшість творів російських та білоруських письменників. На уроках історії більше уваги стали приділяти опору українців російським загарбниками у минулих століттях та сучасній війні.

Також додали програму з навчання навичок поведінки в умовах воєнного часу та осучаснили предмет «Захист Вітчизни».

А 22 травня 2024 року Верховна Рада ухвалила закон, відповідно до якого у межах дисципліни замість допризовної підготовки запровадять початкову загальновійськову підготовку. Її проводитимуть у 10-11 класах шкіл та у закладах професійно-технічної і фахової передвищої освіти.

Безоплатна психологічна допомога для дітей в Україні

В умовах війни багато українських дітей потребують психологічної допомоги. Центр громадського здоров'я МОЗ наводить перелік гарячих ліній та організацій, куди можна безоплатно звернутися за підтримкою:

  • Лінія Національної психологічної асоціації — 0 800 100 102 (з 10:00 до 20:00 щодня, дзвінки безоплатні). Також психологічна допомога для українців закордоном доступна за безкоштовними номерами у 21 країні Європи.
  • Лінія запобігання самогубствам Lifeline Ukraine — 7333 (цілодобово).
  • «Поруч» – спільний проєкт МОН України, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії та ГО «ВГЦ «Волонтер».
  • Teenergizer — благодійна організація, що пропонує безоплатну та конфіденційну психологічну підтримку для підлітків.
  • Гуманітарна місія «Проліска» — записатися на консультацію до психолога можна за номером 093 202 22 32.
  • Національна «гаряча лінія» для дітей та молоді від громадської організації «Ла Страда-Україна» — 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного) або 116 111 (з мобільного).
  • Ветеранський простір надає психологічну допомогу дітям, які переживають наслідки обстрілів або чиї родичі перебувають на фронті.
  • «Перемога» – Telegram-канал психологічної підтримки для осіб з 8 до 22 років.
  • Благодійна організація «Голоси дітей» — безоплатна психологічна допомога для дітей і батьків — 0 800 210 106 (безоплатно в межах України), 099 198 57 95 (контакт для Viber та Telegram).
  • «Не дрібниці» — безоплатний сервіс психологічної підтримки підлітків.
Правда та фейки про статус «дитини війни»: як оформити та що він дає