Кримський міст
Wikipedia

На 9 травня всі українці як один очікували падіння Кримського мосту — символу окупації півострова і стратегічної споруди, яка дозволяє росіянам перекидати в зону бойових дій вантажі. В мережі навіть створили спеціальний таймер зворотного відліку до вибуху. Втім, у цей день нічого не сталося.

Точніше — сталося, але не те. В цей день Джо Байден, президент США, підписав закон про ленд-ліз. Офіційні представники США, Великої Британії та партнери України серед членів НАТО офіційно «благословили» Україну на використання озброєння, що надається у військовій допомозі, на свій розсуд. Тобто якщо маєте в планах знищити якісь цілі на території рф — маєте на те повне право. 

Кримський міст, безперечно, буде одною з таких. Інша справа, що він як об’єкт критичної інфраструктури надзвичайно добре захищений системами протиповітряної та протиракетної оборони. За офіційними заявами російського керівництва, його сторожить найновітніша з російських систем ППО — комплекс С-400. 

Інша справа, що ракетний крейсер «Москва» теж був мало не цілою армією ППО в морі, але його доля всім відома. 

Більш за те, після втрати «Москви» в окупантів гостро постало питання прикриття Кримського мосту від ракетного удару. Власне, це є однією з причин того, що російське командування максимально насичує північ анексованого Криму зенітно-ракетними комплексами. Зокрема, С-300 та ОТРК «Іскандер». 

Чому міст потрібно знищити

Кримський міст є символом свавілля та вседозволеності рф та вічної «стурбованості» Заходу. Міст, що з’єднує анексований Крим та російський Таманський півострів, розпочали будувати в 2014 році. Його автомобільну частину відкрили у 2018-му, а залізничну — у 2020-му.

З суто ж практичної точки зору проведення в Крим нової залізничної гілки дало можливість оперативно та безперешкодно перекидати військову техніку на півострів, а звідти, після масштабного вторгнення, — на континентальну Україну.

Ракетний комплекс «Нептун»

Тут варто згадати історію. Вперше канатну мостову переправу з Кримського півострову через Керченську протоку побудували німецькі війська в 1942-1943 роках. Це дозволило повністю забезпечити постачання 17-ї армії Вермахту, що вела наступ на Кавказ. 

Недобудований німцями міст було сильно пошкоджено льодоходом з Азовського моря на початку 1945 року. Масштаб руйнувань не дозволив його закінчити, залишки мосту розібрали.

Сьогодні міст має величезне логістичне значення у забезпечені південного угрупування російських окупаційних військ. Крім того, він звільнив частину російських десантних кораблів від «нетипової» для них роботи з транспортування військових вантажів.

Нарешті, ще одна причина, чому міст треба зруйнувати, — його спроєктовано і побудовано таким чином, що висота і ширина прольотів значно менші, ніж у світових аналогів. Це суттєво обмежує можливості проходу комерційних суден в Азовське море. 

Чим будемо бити?

Як ми вже розповідали, Кримський міст досить добре захищений. Тому малоймовірно, що українська авіація зможе перетнути лінію фронту і наблизитися до споруди на достатню відстань, щоб уразити її.

Важко знищити міст і за допомогою диверсантів. Споруду постійно охороняють російські бойові катери, а опори мосту обладнані датчиками руху, які сповіщають про наближання до них плавців.

Отже, залишається ракетний удар. З огляду на сьогоднішню обстановку на фронті, найбільш вірогідним є запуск ракет з Запорізької чи Миколаївської областей. Це найближчі до Кримського мосту місця у тилу української армії. Але навіть звідси до споруди понад 300 км.

M142 HIMARS

Збройні ж сили України поки що мають у своєму розпорядженні лише застарілий оперативно-тактичний комплекс «Точка-У». Максимальна дальність ураження ним не перевищує 120 км.

2022-й мав стати роком фіналізації робіт зі створення українського ракетного щита. Планувалося закінчити розробку ОТРК «Грім-2» (він же «Сапсан») та передачу армії ще двох дивізіонів ракетних комплексів «Нептун». 

Заявлені конструкторські можливості «Сапсанів» ідентичні легендарній ракеті РК-360 «Нептун». Дальність ураження — до 280 км. 

Ймовірно, подальше доопрацювання ракет може дати можливість збільшити відстань їхнього ураження, але це ресурси та час, яких Україна зараз не має. 

У номенклатурі ж військової допомоги від західних партнерів України поки немає озброєнь оперативно-тактичного рівня. Ракети типу Brimstone, що передає Велика Британія, мають максимальну дальність близько 60 км, але це при пуску з авіаційної платформи. При запуску з наземної платформи — ще менше.

Днями головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в розмові зі своїм американським колегою порушив питання передачі Україні РСЗВ M142 HIMARS та М270 MLRS. Ці комплекси мають в арсеналі балістичні ракети ATACMS, що здатні вражати цілі на відстані понад 300 км. Тобто якнайкраще підходять для означених завдань.

За повідомленням американських ЗМІ, поставки M142 HIMARS та М270 MLRS мають початися після того, як до України передадуть гаубиці М777. 

Тобто теоретично можливість уразити Кримський міст може з’явитися після передачі Україні цього озброєння.

В будь-якому випадку війна — не час для розкриття намірів та планів. Україна запевнила, що має можливість завдати удару по Кримському мосту, психологічний та політичний ефект це вже викликало. Нагадаємо, дмитро медвєдєв, заступник голови ради безпеки рф, вже пригрозив ударом у відповідь. Страх і тривогу серед російського керівництва посіяно, а впевненості у власній силі після таких військових втрат вони вже не мають.

Що це за американський батальйон «Страйкер», про який всі говорять?
Якщо би 9 травня у Києві проходив військовий парад, які трофеї ми на ньому показали б?