Василь Ложкін

3-го лютого Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України (РНБОУ) про запровадження санкцій проти соратника Віктора Медведчука — народного депутата Тараса Козака («Опозиційна платформа — За Життя») та його активів. Так в один день з ефіру зникли головні медійні майданчики політичної сили та експертів, що ретранслювали проросійські позиції — NewsOne, «112 Україна» і ZIK.

Після закриття каналів галасу було багато, адже офіційна мотивація щодо накладання санкцій більш ніж переконлива — протидія елементам гібридної війни та інформаційному терору проти нашої держави, який розгорнула Російська Федерація. Навіть більше, секретар РНБОУ Олексій Данілов анонсував нові санкції проти чинних народних депутатів.

Я впевнений, що найближчим часом санкції будуть вводитися проти певних категорій осіб, як фізичних, так і юридичних

«Я впевнений, що найближчим часом санкції будуть вводитися проти певних категорій осіб, як фізичних, так і юридичних. Більш того, я можу з упевненістю сказати, що там буде ряд депутатів, які сьогодні засідають у Верховній Раді. У нас вже більш ніж достатньо аргументів, щоб їх ввести», — сказав Данілов в одному з інтерв'ю.

Залишившись без «телевізійної трибуни», представники ОПЗЖ встигли назвати чинну владу фашистами, зробити гучні заяви про утиски свободи слова, пообіцяли багатомільйонні акції протестів та імпічмент президенту Зеленському. Далі слів справи не пішли. Можливо, РНБОУ і справді має сильний козир, пред'явлення якого всі чекають. Зауважимо, що заблоковані телеканали ведуть мовлення в сервісі Youtube, але там важко помітити багатомільйонну глядацьку аудиторію. Посеред дня ефір дивляться кілька сотень користувачів. Вечірній прайм ледве витягує тисячу — півтори.

В кращих традиціях

Не побачили ми миттєвої реакції і від Російської Федерації, хоча рішення РНБОУ прямо звинувачує її в інформаційному терорі проти України. Дмитро Пєсков, прессекретар президента РФ Володимира Путіна, лише заявив, що засуджує дії української влади з блокування телеканалів. Журналісти з пропагандистського кремлівського медіаоточення запросили звільнених колег з NewsOne, «112 Україна» та ZIK працювати до себе. В українському експертному середовищі та ЗМІ є традиція: у випадку, якщо Кремль на ті чи інші події реагує мляво, розпочинати говорити про слабкість і кінець режиму Путіна. Проте треба розуміти, що Кремль дуже рідко діє лінійно. Окрім того, проблеми Медведчука — кума Путіна — це його особисті проблеми, а не всієї кремлівської системи. На сьогодні РФ чекають чергові санкції через ув'язнення опозиціонера Олексія Навального, в суспільстві високий протестний настрій.

Восени 2021 року мають відбутися позачергові вибори до Держдуми. Російська влада планує роздати 500 млрд рублів перед виборами для «зниження невдоволення населення». Хоча офіційно заперечує такі плани. Завдань багато, а ось ресурс обмежений.

Активізацію військових дій на Донбасі можна вважати частиною відповіді Росії на закриття каналів Медведчука / Getty images

Олег Саакян, співзасновник Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію», зазначає, що відповідь Кремля на блокування проросійських каналів буде в кращих традиціях гібридних воєн — непрямою та асиметричною.

«Прямої дії не буде. Варто розуміти, що Медведчук, попри свою близькість до Путіна, має багато недоброзичливців в РФ, де його діяльністю багато хто незадоволений. Ми вже зараз бачимо підвищення інтенсивності вогню на Донбасі, роботу снайперів та використання гранатометів заборонених калібрів. З часом треба чекати реакцію на міжнародному рівні — появу компромату на президента Зеленського чи його оточення», — говорить Саакян.

Так зване повне перемир'я фактично не виконується від початку його оголошення. Штаб Операції об'єднаних сил майже щодня доповідає про ворожий вогонь на українські позиції. Але з 4 лютого його інтенсивність збільшилася, розвідка повідомляє про мінування противником нових ділянок на лінії зіткнення. В полон до бойовиків потрапив український військовослужбовець, ще троє бійців підірвалися на вибуховому пристрої.

Олександр Мусієнко, голова Центру військово-правових досліджень, вважає, що варто очікувати подальшої ескалації конфлікту на Донбасі. Більш того, існує загроза з території анексованого Криму та північно-східного кордону з Росією.

Ми вже зараз бачимо підвищення інтенсивності вогню на Донбасі, роботу снайперів та використання гранатометів заборонених калібрів

«Ми вже чули заяви Пєскова про те, що Україна є частиною «русского мира». Була передислокація військ в Криму, зараз мілітаризація півострова досягла найвищої позначки. Проведено навчання з використанням ракетних стрільб проти безпілотних літальних апаратів. РФ моделювала прориви танкових колон на північно-східних рубежах, тобто сценарій по території України», — каже виданню експерт.

Нагадаємо, днями Пєсков заявив, що захист «русского мира» залишається в пріоритеті російської влади. «Тут Путін сказав про профільне питання, яке було на порядку денному, — це справи «русского мира». Так, «русский мир» був, залишається і залишатиметься пріоритетною темою для російської держави. Захист цього «мира», розвиток відносин з цим «миром» і різні механізми підтримки цього «мира», — сказав речник Путіна.

Це тільки початок

На думку політолога Ярослава Божка, санкції проти оточення Віктора Медведчука — це лише частина протидії російській групі впливу в Україні. Сама група неконсолідована, тому не слід зараз говорити про значний удар по Кремлю.

«Я думаю, не варто чекати якоїсь масованої чи масштабної відповіді на санкції проти Медведчука. Ще є гравці, пов'язані з Фірташем, Льовочкіним та Новинським. Сам Медведчук зараз переходить в опозицію до чинної влади. Думаю, що реакція буде у внутрішньому розхитуванні політичної ситуації в країні. Стосовно акцій спротиву є думки, що саме оточення Медведчука стоїть за «Save ФОП» та «тарифними протестами». Буде зливатися багато компромату на владу», — прогнозує виданню експерт.

Акцію Save ФОП часто пов'язують з Медведчуком / 5.ua

Божко вважає, що Кремль намагатиметься закріпити в особі Медведчука статус топ-перемовника, головного комунікатора з Путіним в питаннях Донбасу. Ми вже бачили спроби монополізувати питання обміну полоненими в особі кума російського президента. Приємно дивує, що в команди Зеленського змінилася риторика в питаннях миру на сході України. Мантра про «просто перестати стріляти» вже не працює. Ми чули, що голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук, який ще не так давно був готовий інспектувати з сепаратистами наші військові позиції і розмірковував про референдум, почав говорити про дзеркальну відповідь на ворожий вогонь.