Сімдесят шостий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

23:50 США розпочинають постачання в Україну другої партії вертольотів російського виробництва Мі-17. Про це повідомив високопосадовець Пентагону.

23:45 Анджей Дуда, президент Польщі, виразив співчуття українцям з приводу смерті Леоніда Кравчука. «З жалем дізнався про смерть Леоніда Кравчука, першого президента вільної України, який у 1991 році разом із тодішніми лідерами Росії та Білорусі розпустив Радянський Союз. Він пішов із життя, коли народ України веде героїчну боротьбу за захист Європи. Шануйте його пам'ять!», написав він у FB.

23:15 Уряд визначив, що примусово вилучені об’єкти права власності Росії та її резидентів будуть передаватися держпідприємству «Націнвестфонд», яке очолює Тимофій Милованов.

23:00 Вже 36 іноземних представництв відновили роботу у Києві. Про це розповів Володимир Зеленський у своєму останньому відеозверненні.

22:35 В Україні розпочали кримінальне провадження за фактом викрадення національних цінностей з музею в Мелітополі, яке вчинили військові РФ. Слідство стверджує, що у квітні росіяни викрали історико-культурні цінності з Мелітопольського краєзнавчого музею. 

22:00 Віктор Орбан, президент Угорщини, виправдовує неможливість нафтового ембарго тим, що в Угорщини 100 років тому «забрали порти». Мова йде про італійське місто Трієст, яке до Першої світової належало Австро-Угорщині.

21:45 На кремлівському пропагандистському ресурсі «РИА-Новости» з’явилося повідомлення про те, що нібито «у Могилеві-Подільському Вінницької області у будівлі школи націоналісти обладнали опорний пункт, розмістили склади із озброєнням, а у підвалі насильно утримують цивільних».

Раніше кремлівські пропагандисти ніколи не згадували «вінницьких націоналістів».

Побічно це може свідчити про намір відкрити другий фронт у Придністров’ї та розширити зону бойових дій на захід України

21:25 Сьогодні, 10 травня, пройде перший півфінал Євробачення 2022 року. З 17 країн-учасниць у фінал потраплять лише 10. Букмекери вважають, що у фінал пройдуть Україна, Греція, Норвегія та Нідерланди.

19:50 Газпром не отримував від оператора ГТС України підтверджень форс-мажору, не бачить перешкод для продовження прокачування газу, заявив російський газовий монополіст.

19:50 На думку очільниці національної розвідки США Евріл Гейнс, путін навряд чи використає тактичну ядерну зброю на території України, якщо війна не стане загрожувати виживанню його режиму.

19:30 За даними журналістів-розслідувачів, Кремль поставив на чолі розвідувальних операцій в Україні військову розвідку ГРУ замість П’ятого директорату ФСБ.

18:40 З середи, 11 травня, Україна припинить транзит газу через станції на Луганщині, які опинилися на тимчасово окупованій Росією території — через цей пункт здійснюється поставка третини газу до Європи.

18:35 Сьогодні чотири російські губернатори склали свої повноваження. Ще один заявив, що не планує переобиратися на наступний термін. Причини масового звільнення чиновників наразі невідомі. 

18:25 Американська розвідка вважає, що путін вирішив перейти до стратегії затяжної війни на винищення. 

17:50 Путін на тлі безуспішної «спецоперації» в Україні, ймовірно, оголосить воєнний стан у рф, аби мобілізувати сили у протистоянні проти України — про це повідомила очільниця Національної розвідки США Авріл Хейнс під час виступу у Сенаті.

17:45 Генасамблея ООН після виключення росії з Ради з прав людини ООН обрала на її місце Чехію.

17:16 Захисники Маріуполя показали умови, в яких вони знаходяться на «Азовсталі».

17:08 Німеччина наполягає на повному членстві України в Євросоюзі та відновлює роботу свого посольства у Києві. Про це розповіли під час брифінгу очільниці МЗС Німеччини Анналени Бербок в Україні.

16:40 Окупанти збираються запустити ремонту базу для танків та БТР-ів на ММК ім. Ілліча (Маріуполь). Закликають працівників заводу з’явитись 12 травня. Однак, про повноцінний запуск заводу не йдеться, бо маріупольці не бажають співпрацювати з окупантами. Про це розповів радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

16:15 Мінськ розгортає сили «спецоперацій» на кордоні з Україною. «Створене ЗСУ угруповання на Південному операційному напрямі загальною чисельністю до 20 тис. осіб також вимагає від нас реакції. З метою забезпечення безпеки республіки білорусь на Південному напрямку сили підрозділів сил спеціальних операцій розгорнуті на трьох тактичних напрямках», йдеться у повідомленні міноборони білорусі.

15:51 Станом на 10 травня українські військові деокупували 1003 населені пункти. Про це повідомив Кирило Тимошенко, заступник керівника Офісу президента.

15:26 Українці на тимчасово окупованих територіях продовжують чинити спротив російському агресору.

«Російський окупант! Ми близько і вже працюємо по кожному з вас. Вас всіх чекає смерть», —  такі листівки масово розклеїли по тимчасово окупованому смт Великий Бурлук, Харківська область. Такі дії вже підняли на ноги терористів-фсбшників, які тепер безуспішно шукають наших підпільників. 9 травня росіяни очікували побачити великі святкування «дня побєди», а отримали акцію в тилу на окупованій ними території.

Листівки в смт. Великий Бурлук

14:35 Слідчі Державного бюро розслідувань закінчили розслідування відносно колишнього народного депутата Іллі Киви за антиукраїнські дії. 10 травня 2022 року обвинувальний акт скеровано до суду. Ілля Кива обвинувачується у державній зраді, пропаганді війни, посяганні на територіальну цілісність, закликах до захоплення державної влади та поширення комуністичної символіки.

14:09 Білопільську громаду на Сумщині обстріляли з систем залпового вогню, які розташовані на території росії. Повідомив Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА.

13:48 Заступник командира полку «Азов» капітан Святослав Паламар повідомив, що захисники Маріуполя втратили зв'язок із польовим шпиталем. Над шпиталем активно працює ворожа авіація. Азовці не можуть евакуювати поранених.

13:40 Бойові дії в Україні показали, що росія так і не змогла просунутися у розробці високоточної зброї, наявні зразки не завжди попадають у ціль, а їхні запаси вичерпуються. Про це пише New York Times з посилання на неназваних співробітників Пентагону.

13:10 Сейм Литви першим у світі визнав росію терористичною державою. Відповідну резолюцію підтримали усі 128 депутатів, які були присутні на засіданні.

12:50 Завтра у Харкові буде перейменовано Московський проспект. За результатами голосування, проведеного серед мешканців міста, Московський проспект, швидше за все, перейменують на проспект Героїв Харкова.

12:19 Падіння ВВП України у 2022 році становитиме 30%, а наступного року економіка країни зросте на 25%. Оновлений прогноз оприлюднив Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). 

11:57 Щоб приховати свої втрати на війні в Україні, росія записує убитих військових до списку «безвісти зниклих». Їхні тіла складують на імпровізованих звалищах, де «двохсотих» так багато, що гори трупів досягають двох метрів заввишки. Про це свідчать нові телефонні розмови загарбників, які вдалося перехопити СБУ.

11:30 Арсен Аваков, колишній міністр внутрішніх справ, заявив, що убив би екснардепа Іллю Киву, якби зустрів його. «Я б з ним не розмовляв. Якби в мене була можливість, я б його застрелив», — сказав Аваков в інтерв'ю Наталії Влащенко. Аваков зазначив, що так потрібно чинити з кожним «зрадником». Міністр нагадав, що свого часу Кива воював на Донбасі та мав протилежні теперішнім погляди.

11:26 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив у інтерв'ю Financial Times, що Україна у випадку перемоги в битві за Донбас хотіла б звільнити усі свої території, окуповані Росією, проте переговори також не виключив. 

11:09 Катарський телеканал Al Jazeera 9 травня опублікував репортаж, у якому показав вагон-рефрижератор з тілами вбитих на Київщині російських військових. Деталі історії за посиланням.

10:37 На Донеччині за добу росіяни обстріляли 13 населених пунктів — поліція розпочала кримінальні провадження.

10:19 Маючи чисельні переваги в живій силі та техніці, армія країни-окупанта зазнає від захисників України катастрофічних втрат та поразок. Щоб змінити уявлення росіян про військову «непереможність» та підготувати суспільство до можливої поразки, російським ЗМІ наказали розповідати про російсько-українську війну як про збройне протистояння рф з усіма країнами Європейського Союзу та НАТО. На думку кремлівських політтехнологів, це применшить ганьбу від програшу більш могутньому противнику. Зазначають в українській розвідці. 

10:05 У тимчасово окупованому Ізюмі з-під завалів п’ятиповерхового будинку, який окупанти знищили ще в першій декаді березня, знайшли тіла 44 загиблих цивільних. Розповідає голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

09:38 Недооцінка Росією опору України та її планування за «найкращим сценарієм» призвели до очевидних оперативних помилок. Це не дозволило Путіну оголосити про значний військовий успіх в Україні на параді на честь Дня Перемоги 9 травня. Про це повідомляє Міноборони Великобританії в Twitter.

09:19 

09:18 Загальні втрати росіян серед особового складу станом на 10 травня орієнтовно становлять 26 тис. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ. Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на авдіївському напрямку.

08:42 Російське міністерство фінансів очікує, що ВВП країни за підсумками 2022 року скоротиться на 12%, що стане найгіршим показником із 1994 року. Про це йдеться у внутрішньому прогнозі Мінфіну рф, з яким ознайомилося агентство Bloomberg. Якщо прогноз справдиться, заявило джерело агентства, це зведе нанівець зростання російської економіки приблизно за останні десять років.

08:27 Більше ніж 642 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. Станом на ранок 10 травня 2022 року офіційне число дітей-жертв не змінилося — 226. Зросла кількість поранених — 416. Повідомляють у Офісі генпрокурора.

08:15 Зберігається висока ймовірність завдання ракетних ударів по об’єктах цивільної та військової інфраструктури на всій території України. Не виключається ймовірність проведення диверсій на обʼєктах хімічної промисловості України з подальшим звинуваченням у цьому підрозділів Збройних Сил України. Повідомляють у Генштабі ЗСУ.