Сімдесят шостий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

23:42 Сьогодні військовослужбовці Об’єднаних сил відбили 9 атак ворога, повідомляє Міноборони. Українські захисники знищили 8 танків, 6 одиниць бойової броньованої техніки, 5 автомобілів ворога та одну зенітну установку.

23:12 У Херсоні зник мобільний зв'язок операторів Київстар і Vodafone.

22:51 З'явилось перше відео пострілів американської гаубиці М777 по росіянам в Україні.

22:25 Внаслідок ракетного удару росіян по Лозівській громаді у Харківській області загинула людина. «Сьогодні був трагічний день для нашої громади. В результаті ракетних обстрілів було вщент знищено склад сільгосппродукції на території громади. Одна цивільна людина загинула», — повідомив мер Сергій Зеленський.

22:02 Нова маячня росії: Pfizer та Moderna керували біолабораторіями в Україні. На думку міноборони рф, до «військово-біологічних дослідженнь» залучені українські державні структури. Детальніше — в новині Сhas News.

21:34 Росіяни завдали ракетного удару по Полтавській області. Про це повідомив Дмитро Лунін, начальник Полтавської ОВА. «Ракетний удар із ворожого літака на Полтавщині»,  написав Лунін.

21:30

21:02 У рф вимагають вибачень від Польщі за облитого фарбою посла. У мзс рф вважають, що країна порушила положення Віденської конвенції про дипломатичні відносини. Деталі — тут.

20:37 Президент Володимир Зеленський під час онлайн-спілкування зі студентами французьких університетів заявив, що війна, розв’язана Росією проти України, завершиться тоді, коли Україна поверне всі свої території.

20:03 В Ірпені відкрили наметове містечко для людей, які втратили житло. У наметах зможуть поселитися 70 осіб, а у санаторії поряд — ще 120.

19:53 Війська рф завдали ракетних ударів по приватному сектору селища Комишуваха. Інформація про те, чи є загиблі та травмовані наразі уточнюється, — речник Запорізької ОВА Іван Арєф'єв.

19:17 Через війну втратили роботу майже 5 млн українців — ООН. Деталі — за посиланням.

18:44 Оперативна інформація від Генерального Штабу ЗСУ.

  • Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Найбільша активність окупантів надалі спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.
  • На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Тривають заходи інженерного обладнання оборонних позицій вздовж державного кордону в Брестській та Гомельській областях. У Брестській та Гродненській областях проводяться збори із залученням військовозобов’язаних запасу.
  • На Сіверському напрямку ворог продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. З метою недопущення перегрупування наших військ та перекидання їх на інші напрямки, підрозділи збройних сил російської федерації продовжують проведення демонстраційних дій. У прикордонних з Україною областях ворог нарощує систему протиповітряної оборони.
  • На Харківському напрямку противник наступальних дій не проводив. Підрозділи окупантів перейшли до оборони з метою уповільнення темпу наступу наших військ. В ході успішних дій підрозділів Збройних Сил України звільнено населений пункт Питомник Харківської області.
  • На Слов’янському напрямку основні зусилля ворога зосереджувалися на створенні умов для відновлення наступу. Підрозділи противника продовжували поповнення запасів матеріально-технічних засобів з метою нарощування наступальних спроможностей.
  • На Донецькому напрямку основні зусилля противника зосереджуються на отриманні повного контролю над містом Рубіжне та проведенні наступу в напрямку населеного пункту Лиман. Ворог намагається утримати позиції на правому березі річки Сіверський Донець. Також продовжує підготовку до проведення наступу в напрямках населених пунктів Курахове та Новопавлівка.
  • На Бахмутському напрямку, з метою підготовки наступу, російські окупанти продовжують артилерійські обстріли позицій наших військ в районах населених пунктів Світлодарськ та Троїцьке. Противник провів штурмові дії у напрямках на Оріхове та Тошківка, успіху не мав.
  • В Маріуполі основні зусилля ворога зосереджуються на блокуванні та спробах знищення наших підрозділів в районі заводу «Азовсталь». Противник продовжив завдавати артилерійських та авіаційних ударів.
  • На Криворізькому та Миколаївському напрямках ворог активних бойових дій не проводив, обстрілював наші підрозділи зі ствольної артилерії та мінометів. Проводить інженерне обладнання передових позицій.

18:16

18:14 Сенат Чехії визнав геноцидом українського народу злочини російської армії в Україні.

18:03У Генштабі ЗСУ вважають, що росія ще планує захопити Київ, створити нове державне утворення та приєднати його до складу РФ.

«Ймовірними наступними послідовними діями противника ми розглядаємо його спроби щодо взяття під контроль території Одеської, Миколаївської та частково Запорізької областей, створення сухопутного коридору до Придністровського регіону Республіки Молдова, захоплення території центральної України, оволодіння Києвом, інсценування перевиборів до законодавчих та виконавчих органів влади з проведенням до влади проросійських сил, створення нового державного утворення та включення його до складу росії», — заявив Олексій Громов, заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ.

17:40 Президент Чехії дозволив 103 чехам приєднатися до лав ЗСУ. Рішення Мілоша Земана (який вважався проросійським) тепер має затвердити прем'єр Петер Фіала. Деталі — в новині Chas News.

17:17 Аби уникнути мобілізації державний кордон України незаконно намагалися перетнути майже 3300 осіб. Про це сказав Леонід Баран, директор департаменту охорони державного кордону АДПСУ. 

17:07 Україна відновила контроль на ділянці кордону до 1200 км, дві третини з яких  кордон із рф. «Державна прикордонна служба в межах Київської, Чернігівської та Сумської областей у рамках відновлення контролю за кордоном вийшла на ділянки відповідальності. Проте, небезпека залишається, тому класичної охорони кордону, яка була до агресії, звичайно, не відбувається», — повідомив Леонід Баран, директор департаменту охорони державного кордону Адміністрації ДПСУ.

16:51 З початку війни в лавах Національної гвардії України загинув 501 військовослужбовець, 1697 отримав поранення. Такі цифри навів Олексій Надточий, начальник оперативного управління штабу Головного управління Нацгвардії.

16:44 Провідні країни світу засудили кібератаки росії проти України і пообіцяли підтримку. У офіційній заяві 27 держав-членів ЄС, а також міжнародних партнерів — США, Канади, Великої Британії, Австралії та інших — йдеться про те, що кібератаки, спрямовані на Україну і на критично важливу інфраструктуру нашої країни, можуть перекинутися на інші країни та спричинити системні наслідки. Все це загрожує і безпеці громадян Європи.

16:27 На Харківщині зенітники 95 окремої десантно-штурмової бригади з ПЗРК "Перун" збили російський гелікоптер Ка-52.

16:15 Американське видання Washington Post створило бюро у Києві.

16:09  Із Запорізької АЕС звільнили трьох працівників, які взяли участь у влаштованій окупантами акції «безсмертний полк» — Енергоатом.

15:34 Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон підписав взаємні гарантії безпеки зі Швецією. Аналогічну декларацію він підпише сьогодні з Фінляндією.

15:25 Папа Римський під час загальної аудієнції 11 травня зустрівся із двома дружинами бійців полку «Азов», які зараз обороняються в Маріуполі. Катерина Прокопенко та Юлія Федосюк передали понтифіку два листи та кілька фотографій. Деталі історії за посиланням

14:53 В Офісі президента відреагували на заяви про можливе приєднання Херсону до складу рф.

14:09 11 травня прессекретар президента рф розповів росЗМІ про те, що буде відбуватись з містом Херсоном та областю. Його запитали, чи буде приєднання Херсону до складу росії.

«Безумовно, бути чи не бути такому зверненню (про приєднання регіону до росії), мають вирішувати жителі Херсонської області — це перше. І визначати свою долю теж мають мешканці Херсонської області», — зазначив він.

«Звичайно, це питання має бути чітко і ретельно вивірене та оцінене юристами та правовиками, тому що, звичайно, подібні доленосні рішення повинні мати абсолютно чітке юридичне підґрунтя, юридичне обґрунтування, бути абсолютно легітимними, як це було з Кримом», — розповів прессекретар президента країни-окупанта.

13:36 Личаківський районний суд Львова арештував понад 120 автівок, земельні ділянки та будівлі, що належать підприємствам родичів народних депутатів від колишньої ОПЗЖ Віктора Медведчука та Тараса Козака. Загальна сума капіталу склала понад 80 млн гривень.

13:10 Львівські десантники показали, як горить збитий ними ворожий ударний вертоліт Мі-24. Російський гелікоптер «демілітаризували» 10 травня. Його збив підрозділ протиповітряної оборони 80-ої окремої десантно-штурмової бригади за допомогою ПЗРК Stinger. Деталі за посиланням

12:40 У так званій «ДНР» заблокували доступ до Facebook та Instagram.

12:36 Мобілізовані з «ДНР» окупанти порівнюють свою армію з «зоною». Вони звинувачують керівництво рф в обмані й маніпуляціях та не знають коли зможуть повернутися додому.

12:06 За минулу добу на територію заводу «Азовсталь» було здійснено 38 літаковильоти, в тому числі 4 вильота стратегічних бомбардувальників. Також не припиняє працювати ворожа ствольна артилерія, танки та інше. Противник не зупиняється в спробах захопити українську фортецю та продовжує щоденно здійснювати штурми за підтримки піхоти.

11:30 Вже 30% будинків Сєвєродонецька у Луганській області не придатні для проживання. Розповів керівник Сєвєродонецької військово-цивільної адміністрації Олександр Стрюк.

11:00 Фінляндія та Швеція хочуть одночасно подати заявки на вступ до НАТО — ЗМІ повідомляють, що це може статися вже наступного тижня.

10:54 Ймовірність того, що лідер білоруського режиму лукашенко може найближчим часом наказати своїй армії розпочати наземну операцію на території України низька. Хоч війська Білорусі все ж стягуються зараз до наших кордонів. Про це повідовим радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко в ефірі телемарафону.

10:49 Офіцер управління розвідки з полку «Азов» Ілля Самойленко заявив, що за його даними, усі цивільні особи евакуйовані з заводу «Азовсталь» у Маріуполі.

09:57 «Мирні мешканці» рф закликають своїх солдатів вбивати та катувати українських дітей. Це шокуюче перехоплення СБУ вдалося зробити під Харковом, де ворожий окупант телефоном розмовляв зі своєю дружиною з рф. Вона живе у прикордонному з Україною місті, куди насильно евакуюють наших громадян.

09:54 Сьогодні вранці ворог поцілив у Запоріжжя. Вдало відпрацювала наша ППО Сил оборони Запорізької області. Ракета розірвалася над інфраструктурним об’єктом в населеному пункті біля обласного центру. Об’єкт зазнав важких руйнувань. Повідомляють у ОВА.

09:21 Більше 26 тисяч: Генштаб ЗСУ опублікував втрати ворога станом на 11 травня. Деталі за посиланням.

08:29 Британська розвідка повідомила, що бої за український острів Зміїний продовжуються, бо армія рф намагається посилити свій слабко захищений гарнізон. Після втрати ракетного крейсера «Москва» та знищення протиповітряної оборони армії рф, російські кораблі постачання мають мінімальний захист у західній частині Чорного моря.

08:20 Більше ніж 643 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. Станом на ранок 11 травня 2022 року офіційне число дітей-жертв не змінилося — 226. Зросла кількість поранених — 417. Повідомляють у Офісі Генпрокурора.

07:50 Палата представників Сполучених Штатів проголосувала за додаткове виділення Україні $40 млрд доларів.

07:30 На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито дванадцять атак ворога, знищено дванадцять танків, чотири артилерійські системи, дев’ятнадцять одиниць бойової броньованої техніки, сім автомобілів та дві одиниці спеціальної інженерної техніки противника. Повідомляють у Генштабі ЗСУ.