Вісімдесят третій день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

22:33 Доріт Ніцан, регіональний директор з надзвичайних ситуацій ВООЗ, заявила, що через зруйновану систему водопостачання в Маріуполі можливе поширення інфекційних захворювань, зокрема холери.

21:51 YouTube продовжить працювати у росії попри погрози Роскомнадзору. Про відмову від планів заблокувати роботу YouTube повідомив глава мінцифри рф.

21:20 З моменту початку повномасштабного вторгнення РФ задіяла в Україну близько 167 тис. військових. Про це міністр оборони Олексій Резніков заявив у Раді закордонних справ ЄС на рівні міністрів оборони за участю генерального секретаря НАТО.

21:12 Управління Служби безпеки України повідомило про підозру херсонському журналісту, який співпрацює з державою-агресором. За даними слідства, від початку повномасштабного вторгнення росії чоловік добровільно погодився на співпрацю з представниками окупаційної влади і виконував обов’язки медійної підтримки збройної агресії рф.

20:31 Слідчий комітет рф повідомив про допит українських військових, яких вивезли з «Азовставсталі». Слідчі планують опитати  наших військових, аби встановити особи та перевірити їхню причетність «до злочинів проти цивільного населення».

20:08 Рашисти знищили генетичний банк рослин у Харкові. Це був єдиний в Україні банк рослин.  Там зберігалося понад 160 тис. сортів та гібридів рослин з усього світу. Це сховище пережило Другу світову, але не пережило приходу «визволителів».

19:46 Пивоварня Olaf Brewing із фінського міста Савонлінна запустила у продаж пиво, присвячене вступу країни до НАТО.

19:06 Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ.

  • З метою недопущення перекидання підрозділів наших військ на Сіверському напрямку командування збройних сил російської федерації продовжує утримувати у прикордонних районах Брянської та Курської областей підрозділи зі складу Східного військового округу. З території російської федерації ворог обстрілює населені пункти на території Сумської та Чернігівської областей.
  • На Харківському напрямку підрозділи противника основні зусилля зосереджують на утриманні займаних позицій та недопущенні просування наших військ до державного кордону України. Ворог здійснив артилерійські обстріли наших військ.
  • На Слов’янському напрямку окупанти здійснюють перегрупування та доукомплектування військ і накопичення запасів з метою підготовки до наступу у напрямку на Слов’янськ. Ворог намагався покращити тактичне положення в районі населеного пункту Довгеньке, успіху не мав.
  • На Донецькому напрямку угруповання противника намагається вести наступальні дії уздовж усієї лінії зіткнення, обстрілює населені пункти з артилерії. У районах Бахмута, Клинового, Соледара та Вовчоярівки противник завдав ракетно-бомбових ударів із літаків Су-35. Також ворог вів повітряну розвідку із застосуванням БпЛА“Орлан-10”.
  • На Сєвєродонецькому напрямку, за підтримки артилерії, окупанти намагаються вести наступ у напрямку населених пунктів Боровеньки та Сєверодонецьк.
  • На Бахмутському напрямку противник намагався прорвати оборону наших військ, успіху не мав, відійшов.
  • На Авдіївському напрямку ворог проводив штурмові дії з метою взяття під контроль ділянки дороги Новобахмутівка  Новоселівка Друга, успіху не мав.
  • На Курахівському напрямку, за підтримки вогню артилерії та авіації, веде наступ на населений пункт Новомихайлівка, бої тривають.
  • Підрозділи окупантів здійснили невдалу спробу наступу у напрямку населеного пункту Мар’їнка.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не вів. З метою сковування наших військ обстрілював із застосуванням ствольної артилерії та мінометів. Одночасно противник здійснює інженерне обладнання другої лінії оборони.
  • На Південнобузькому напрямку окупанти активних бойових дій не проводили. Фіксувалися обстріли наших підрозділів з мінометів та ствольної артилерії.

18:59 Андрій Шевченко та інші зірки світового футболу зіграють у благодійному футбольному матчі — кошти від нього спрямують на допомогу сім’ям, що втекли з України через агресію росії. Гра відбудеться в понеділок, 23 травня у Мілані. В ній також візьмуть участь Семюель Ето'о (він є ініціатором події), Жуліо Сезар, Хав'єр Дзанетті, Франческо Тотті, Пауло Дібала, Андреа Пірло, Філіппо Інзагі, Веслі Снейдер, Ліонель Мессі.

18:46 Окупанти хочуть відкрити туристичний сезон на Арабатській Стрілці. У Криму санаторії забиті пораненими, тож росіяни вирішили відпочити на Херсонщині. Детальніше — в новині Сhas News.

18:33 Євросоюз не дозволить, щоб в України закінчилась зброя. Про це заявив Жозеп Боррель, голова дипломатії ЄС. «Наразі конфлікт перебуває на критичному етапі. Ми не можемо дозволити, щоб військова техніка та озброєння України закінчилися»,  сказав Боррель. І додав, що місія громадянських радників ЄС повернулася до Києва для підтримки організації контролю кордонів та розслідування воєнних злочинів.

17:59 Сім автобусів із українськими бійцями виїхали сьогодні з «Азовсталі». Їх супроводжує російський конвой. Про це повідомляє Reuters.

17:26 Для оперативного реагування на випадок виникнення різноманітних надзвичайних ситуацій на рівні кожного регіону створені мобільні бригади, які займаються хімічним, радіаційним та біологічним моніторингом. Про це повідомив Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я.

17:14 Сьогодні вдень у Бахмуті Донецької області російська ракета влучила у п’ятиповерховий житловий будинок. Одна людина загибла.

16:39 Рашисти вп'яте обстріляли міст через Дністровський лиман на Одещині. Ремонтні роботи наразі не можливі, як і експлуатація мосту, повідомили в ОК «Південь».

16:28 Прориву державного кордону на Сумщині не зафіксовано. Але провокаційні обстріли з території росії продовжуються. Про це повідомив Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА.

15:59 Естонія зголосилася відновлювати Житомирську область. Про це повідомила Олена Кондратюк, заступниця голови Верховної Ради.

15:31 З’явилось відео евакуації (фактично здачі в полон) поранених захисників Маріуполя з «Азовсталі».

15:24 Маріуполь виявився надто «недружнім» для рашистських окупантів, тому для придушення опору планується передати місто кадировцям — з портом та правом мародерства. Про це заявив радник мера міста Петро Андрющенко із посиланням на свої джерела серед колаборантів. Він зазначив, що сьогодні в місті вперше відбулася робоча зустріч за участю окупаційної адміністрації, депутата Держдуми росії Шабліна (куратор окупації з 2014 року), Адама Делімханова та Ахмеда Долгаєва, які представниками політичної влади Чечні.

14:50 На Сумщині не спокійно. «Триває бій на півночі Шосткинського району, є спроба прориву державного кордону у районі Середино-Буди», розповідає голова ОВА Дмитро Живицький.

14:47 СБУ знешкодила агентурну мережу рф, яка мала забезпечити проникнення ворожих ДРГ у Миколаїв. Встановлено, що агентурна група була сформована резидентом під кураторством генерала російських окупаційних сил. До її складу входило 5 осіб з числа місцевих жителів.

14:44 Переговори між росією та Україною не відбуваються у жодному вигляді, Київ фактично вийшов із переговорного процесу, заявив у вівторок заступник глави МЗС рф Андрій Руденко.

14:20 Що відбувається у Маріуполі сьогодні читайте за посиланням.

13:37 Обстріл Чернігівщини 17 травня: 8 людей загинули та 12 отримали поранення, розповіли у Головному Управлінні ДСНС у Чернігівській області.

13:27 «Завдяки героїзму гарнізону Маріуполя вдалося відтягти війська російських окупантів від Києва. Вони виконали свій наказ стримати угруповання 20 тис. російських загарбників і не пустити їх на Запоріжжя й далі на Донеччину. Вони всі герої, у них зараз новий наказ — зберегти своє життя», — сказав в ефірі Міністр оборони України Олексій Резніков.

13:20 Анатолій Вассерман, депутат Держдуми, запропонував заборонити обмін українських військових, яких евакуювали з «Азовсталі». Спікер Держдуми Володін з ним погодився.

«Зрозуміло, що обмін хоч одного із цих злочинців буде оголошено колективним Заходом перемогою України. Вважаю за необхідне ухвалити постанову або навіть закон, який забороняє обмін будь-кого з нацистських злочинців», — сказав Вассерман на засіданні Держдуми.

12:33 За добу понеділка, 16 травня, західні кордони України з ЄС та Молдовою перетнули майже 73 тис. осіб. В країну приїхали 41 тис. осіб, з них понад 38 тис. — українці. Про це розповіли у прес-службі ДПСУ.

12:10 

12:04 Зґвалтування як зброя війни — ідентифіковано ще одного підозрюваного в насиллі над жінками на Київщині. Це вже другий викритий російський ґвалтівник —  20-річний Булат Фассахов —  радіотелефоніст гаубичного артилерійського дивізіону 30-ої окремої мотострілецької бригади 2-ї гвардійської загальновійськової армії Центрального військового округу зс рф. Київська обласна прокуратура спільно з СБУ викрили і повідомили його про підозру в порушенні законів та звичаїв війни. Повідомила Генпрокурор Ірина Венедіктова.

 

Зґвалтування як зброя війни – ідентифіковано ще одного підозрюваного в насиллі над жінками на Київщині Це вже другий...

Posted by Ірина Венедіктова on Tuesday, May 17, 2022

11:40 Німеччина поставила в Україну додаткову партію озброєння. Про це повідомляє видання Spiegel. Так, в Україну надійшло 2450 одноразових ручних протитанкових гранатометів RGW-90, 1,6 тис. ручних протитанкових гранатометів DM22 та 3 тис. протитанкових мін DM31.

11:01 Глава МЗС Швеції Анн Лінде підписала заявку на вступ до НАТО. За її словами, тепер заявка Швеції буде подана разом із заявкою Фінляндії. 

10:57 Артилеристи ЗСУ показали, як знищують ворожий склад боєприпасів.

 

🔥 Так гарно може горіти тільки російський склад з боєприпасами. Відео вдалої роботи 45 окрема артилерійська бригада Збройних Сил України

Posted by Сухопутні війська ЗС України on Monday, May 16, 2022

10:40 На сьогодні не видно швидкого завершення війни в Україні, оскільки російська сторона не вживає кроків по досягненню мирної угоди. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц в програмі RTL-Direkt.

10:08 Росія, ймовірно, вдається до дедалі більшого використання невибіркових артилерійських обстрілів через обмежені можливості виявлення цілей та небажання ризикувати регулярними польотами бойових літаків за межі своїх ліній фронту, розповідають у британській розвідці.

09:43 Окупанти заздрять, що в українців є «Байрактари» та з жахом очікують на нові поставки іноземної зброї ЗСУ. Про це свідчать нові телефонні розмови загарбників, які перехопила СБУ.

09:25 17 травня, опівночі, ворог завдав ракетного удару по об'єктах інфраструктури Львівської області. Три крилаті ракети було знищено підрозділами ППО ПвК «Захід». За наявною інформацією, атакували Львівщину з південно-східного напрямку крилатими ракетами морського базування. Розповіли у Повітряному командуванні «Захід».

09:15 Втрати ворога станом на 17 травня.
17 травня 2022 року: втрати росії у війні

08:10 Гарнізон «Маріуполь» виконав поставлене бойове завдання. Командири підрозділів на «Азовсталі» отримали наказ від вищого військового командування зберегти життя особового складу. Про це йдеться у заяві Генерального штабу ЗСУ.

08:05 Переглянути онлайн-карту бойових дій в Україні на 17 травня можна за посиланням

07:40 Вночі, 17 травня о 00:30, у Львові почалась повітряна тривога, після чого жителі міста почули численні вибухи. Максим Козицький, голова Львівської ОВА написав, що «знову обстріляний об‘єкт військової інфраструктури на території Яворівського району, майже на кордоні з Польщею». Інформацію про постраждалих поки уточнюють.

07:15 За попередню добу підрозділи протиповітряної оборони Сухопутних військ та Повітряних Сил вразили п’ять повітряних цілей: літак Су-25, три БпЛА оперативно-тактичного рівня та крилату ракету. Повідомляють у Генштабі ЗСУ.