війна

19:02 Оперативна інформація Генштабу станом на 18.00 18.06.2022 щодо російського вторгнення:
 
▪️ На Сіверському напрямку ворог продовжує демонстрацію присутності своїх військ в прикордонних районах Брянської та Курської областей.
 
▪️ На Слобожанському напрямку противник утримує оборону зайнятих раніше рубежів та намагається не допустити ЗСУ в напрямку державного кордону України.
 
▪️ Противник намагається створити сприятливі умови для продовження наступальних дій на напрямку Ізюм – Слов’янськ.
 
▪️ Повний контроль над містом Сєвєродонецьк ворог досі не зміг отримати.
 
▪️ Населені пункти східного та південно-східного напрямку знаходяться під систематичними обстрілами реактивної артилерії російських військ.

▪️ В акваторії Чорного та Азовського морів відзначається перебазування корабельно-катерного складу чорноморського флоту.
 
Противник продовжує зазнавати значних втрат в ході ведення бойових дій на території України.

18:01 Сьогодні пʼять українців повернулись з російського полону. Цивільних громадян України обміняли за формулою 5 на 5, троє з них потрапили в полон під час окупації Гостомеля. Також вдалось повернути тіло одного загиблого захисника України.

17:46 Поранених захисників Маріуполя з «Азовсталі» можуть обміняти найближчим часом, — Андрій Білецький, засновник-перший командир полку «Азов». 

17:29 Сума інфраструктурних збитків, яких зазнала інфраструктура України через війну, сягнула $104 млрд, заявив Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

16:56 Володимир Зеленський, президент України, 18 червня вніс до Верховної Ради законопроєкт про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищам.

16:12 На кораблях Чорноморського флоту рф готові до запуску 20 крилатих ракет типу «Калібр», повідомляє Об’єднане командування «Південь».

15:58 СБУ оголосила підозру топ-пропагандисту Russia Today Антону Кузнєцову-Красовському. Він закликав до ліквідації української державності та знищення українців. 

15:10 Воїни 72-ї ОМБ ім. Чорних Запорожців затримали пілота збитого сьогодні російського Су-25. Він встиг катапультуватись. Отримав травми через «м'яке» приземлення, йому надали першу допомогу.

15:00 Російські окупанти знову обстріляли Харків. Попередньо без постраждалих. Про це повідомляє у Facebook Наталія Попова, радник голови Харківської облради.

14:45 В Україні тимчасово не працюватиме один із пунктів пропуску до Польщі.

14:09 У Херсоні підірвали автівку начальника колонії, який перейшов на бік окупантів — він вижив. Деталі читайте у новині.

13:45 Володимир Зеленський відвідав Миколаївщину. Під час робочої поїздки президент доручив надати необхідну допомогу сім’ям загиблих внаслідок обстрілу будівлі Миколаївської ОДА.

13:22 Олександр Вілкул, голова військової адміністрації Кривого Рогу повідомив, що російські окупанти завдали ракетного удару по Інгулецькому району.

«За попередньою інформацією, є руйнування та постраждалі. Більш детальну інформацію буде повідомлено додатково. Прохання нічого не викладати у соцмережі», — повідомив Вілкул.

12:58 Минулої доби росіяни обстрілювали Миколаїв і громади Баштанського та Миколаївського районів області. Зокрема, під обстріли потрапили Широківська, Березнегуватська, Куцурубська, Галіцинівська та Первомайська громади. Поранення отримали 22 людини. Усіх постраждалих доставили в медзаклади.

12:25 Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ показало відео, як українські військові перетворили на металобрухт російський танк та дві бойові машини піхоти.

11:43 Секретар РНБО Олексій Данілов розповів, що постачати зброю в рамках ленд-лізу ще не починали. Очікують, що поставки почнуться у липні-вересні.

11:29 У Маріуполі люди вже змушені набирату технічну воду з калюж та використовувати її для життя. Також окупанти продовжують розкрадати місто та вивозити все в Донецьк чи рф. Крім того, росіяни хочуть мобілізувати місцевих засуджених.

11:12 Варшава може забезпечити ППО над заходом України, якщо росія продовжить обстрілювати прикордонні до Польщі території. Про це заявив колишній керівник Бюро національної безпеки Польщі Станіслав Козєй.

11:01 Щодня через напад рф в Україні гине дві дитини. Про це перша леді Олена Зеленська заявила під час онлайн-виступу на події з нагоди десятиріччя заснування Аспен Інституту Центральна Європа.

10:32 Зʼявилися нові деталі обстрілу Кременчука. 6 російських ракет ударили по Кременчуцькому нафтопереробному заводу, який і так не працював, та 2 ракети — по ТЕЦ.

10:01 Генштаб ЗСУ повідомляє, що станом на 11 червня українські захисники ліквідували понад 33,3 тис. російських окупантів.

09:27 За даними розвідки Міноборони Британії, протягом останніх двох діб росіяни відновили свої зусилля щодо наступу на південь від Ізюма з метою заглибитись у Донецьку область та оточити район навколо Сєвєродонецька з півночі.

08:41 Вночі росіяни обстріляли Криворізький район. Кілька разів ворог ударив з артилерії по селу Велика Костромка. Є руйнування, але люди не постраждали, повідомив голова Дніпропетровської ОВА.

08:17 Росіяни завдали авіаударів по Сиротиному та Борівському, у Сєвєродонецьку – бої, до Дніпропетровщини евакуйовані п’ятеро поранених.

08:14 Загарбники обстріляли Кременчук, що на Полтавщині. Ракети влучили по НПЗ та інших об‘єктах інфраструктури.

08:08 Вночі ЗСУ над Одещиною збили дві російські ракети, які окупанти випустили з території тимчасово окупованого Криму. Про це повідомив речник місцевої ОВА Сергій Братчук.

07:47 Онлайн-карту бойових дій в Україні станом на 11 червня можна переглянути за посиланням.

07:36 Генштаб ЗСУ повідомляє, що ворог продовжує зазнавати втрат в живій силі і техніці. За наявною інформацією, протягом минулої доби підрозділи Сил оборони знищили як мінімум 30 одиниць різної техніки та озброєння ворога. Наразі інформація уточнюється і буде опублікована трохи згодом. Продовжуються підриви складів боєприпасів ворога. Фіксується збільшення випадків дезертирства російських окупантів.