Шістдесят восьмий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

23:17 Угорщина знала про плани путіна та хотіла загарбати частину територій Про це розповів секретар РНБО Олексій Данілов. Деталі — в новині Сhas News.

22:47 Головне зі звернення президента Володимира Зеленського.

  • Вчора міністр закордонних справ росії відкрито і не соромлячись сказав, що найбільші антисеміти – нібито серед самих євреїв. Сьогодні з приводу цих слів великий скандал в Ізраїлі. Питання – чи залишиться посол Ізраїлю в москві, знаючи таку їх нову позицію?
  • Сьогодні російські війська нанесли черговий ракетний удар по Одесі. Зруйнували гуртожиток. Вбили хлопчика. Поранили дівчину, у неї осколкове поранення.
  • 220 українських дітей вбиті російською армією за час з 24 лютого. І це ми ще знаємо не про всіх, бо не маємо доступу до тимчасово окупованих районів.
  • Найближчим часом очікуємо новий санкційний пакет Євросоюзу. В цьому пакеті мають бути чіткі кроки на блокування доходів росії від енергоресурсів. Щоб державі-терористу не передавали мільярд євро щоденно за викопне паливо.
  • Продовжуємо робити все, щоб врятувати наших людей з Маріуполя. Евакуаційна операція триває. Завтра очікуємо також і рух гуманітарними коридорами з Бердянську, Токмака, Василівки.
  • Харківський напрямок, Донбас, південь країни – всюди ситуація залишається вкрай складною. Збройні Сили України героїчно стримують намагання окупантів наступати.

22:45 Підозрюваний у вбивствах в Бучі відреагував на звинувачення. Каже, в росгвардії не служить, громадянства рф не має, в Україні останнім часом не був.

22:07 УЄФА дискваліфікувала клуби і збірні рф з єврокубків та інших турнірів у сезоні 2022/23. Деталі — тут.

21:53 Після часткової евакуації цивільних з території «Азовсталі» в Маріуполі противник продовжує обстрілювати територію заводу, зокрема, споруди, де ховаються від небезпеки цивільні особи, здійснювати авіаудари, вести вогонь, використовуючи корабельну артилерію, танки. Про це повідомили в полку «Азов». Там також додали, що бійці полку знищили ще п’ятьох окупантів.

21:48 Укзалізниця радить купувати квитки у касах: онлайн-сервіси постійно атакують хакери. Детальніше — за посиланням.

21:16 Військові рф намагалися зайти у Київ за мапами 1987 року. Про це розповів секретар РНБО Олексій Данілов.

«Ми маємо чітке уявлення, як вони були підготовлені — аж ніяк. І це дало нам певні переваги. Ми в РНБО маємо такий трофей, як карти, за якими вони мали заходити на територію Києва через Київську область. Це карти 1987 року»,  сказав Данілов.

20:58 Внаслідок ракетного удару по Одещині загинув 15-річний хлопець. Неповнолітня дівчина потрапила до лікарні. Всього в будівлі, в яку влучила ракета, було п'ятеро людей.

20:41

20:24 В Харківській області з 2 травня змінюється час комендантської години — з 21:00 до 6:00.

20:16 Мешканців Херсона попередили, що користування інтернетом без VPN є небезпечним для життя! Окупанти  провели свій інтернет, і тепер будь-який трафік перенаправляється через російських провайдерів.

20:02 Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час прес-конференції у Берліні з прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді заявив, що світ має досягти кращого майбутнього разом, не ведучи один проти одного війни, а також забезпечуючи економічний та спільний розвиток. Шольц звернувся і до президента рф володимира путіна, закликавши його припинити війну та спроби змінити межі України.

19:53 Оперативна інформація Генштабу ЗСУ.

  • Найбільша активність загарбників спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках. На Запорізькому, Криворізькому та Миколаївському напрямках ворог проводить перегрупування військ, посилює артилерійські підрозділи та підрозділи протиповітряної оборони.
  • Противник і надалі завдаває ракетно-бомбових ударів по об’єктах у Харківській, Донецькій та Запорізькій областях.
  • На Слобожанському напрямку угруповання ворога зі складу 6-ї загальновійськової армії, берегових військ балтійського та північного флотів продовжують обстріли міста Харкова.
  • На Ізюмському напрямку тривають наступальні дії противника у напрямках Ізюм – Барвінково та Ізюм – Слов’янськ.
  • На Донецькому напрямку основні зусилля ворога зосереджено на встановленні повного контролю над населеними пунктами Рубіжне і Попасна та просуванні у напрямках населених пунктів Лиман і Сіверськ.
  • На вогневих позиціях у районі населеного пункту Токмак Запорізької області, розгорнуто підрозділ ствольної артилерії. Ворог здійснив артилерійські обстріли позицій наших військ у районі населеного пункту Оріхів.
  • На Південнобузькому напрямку ворог веде бойові дії з метою покращення свого тактичного положення. Не полишає спроб вийти на адміністративний кордон Херсонської області, продовжує розгортання підрозділів реактивної та ствольної артилерії для вогневого ураження позицій наших військ.
  • На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках не виключається імовірність проведення противником демонстративних та провокаційних дій у районах, прилеглих до державного кордону України.

19:35 Внаслідок ракетного удару по Одесі є загиблі та поранені.

19:32 Мешканці Маріуполя повідомляють про велику пожежу в районі «Азовсталі».

19:22 По Одещині нанесли ракетний удар. Влучили в об'єкти міської інфраструктури, зокрема пошкодили одну з релігійних споруд.

18:44 Anonymous зламали російський банк та платіжну систему. У розпорядженні хакерів опинились дані 12,5 млн кредитних карт клієнтів та 30 млн записів про платежі.

18:29 В Києві відібрали варіанти перейменувань кількох станцій метро в рамках дерусифікації.

Дружби народів:

  • Ботанічна
  • Європейська
  • Єдності України
  • Звіринецька
  • Героїв Маріуполя

Площа Льва Толстого

  • Василя Стуса
  • Степана Бандери
  • Лесі Українки
  • Івана Франка
  • Ліни Костенко

Берестейська

  • Бучанська
  • Варшавська
  • Маріупольська
  • Берестейська (залишити назву)
  • Степана Бандери

Мінська

  • Варшавська
  • Маріупольська
  • Вишгородська
  • Бучанська
  • Мінська (залишити назву)

Героїв Дніпра

  • Героїв Маріуполя
  • Героїв України
  • Вишгородська
  • Північна
  • Героїв Дніпра (залишити назву)

17:57 Із полону на весілля: морпіх з острова Зміїний одружився у Харкові одружився. Хапайте позитиву в новині Chas News.

17:55 Пентагон показав, як гаубиці M777 вантажать на літаки.

17:44 Від початку широкомасштабного вторгнення у Києві загинули близько 100 людей, у тому числі 4 дитини. Поранення отримали понад 400 містян. Пошкоджено понад 200 житлових будинків, ще приватні садиби, школи та дитячі садки. Про це повідомили в Київській воєнній адміністрації.

17:42 За два місяці від початку повномасштабної війни кількість загиблих лише в Маріуполі сягнула десятків тисяч. Про це заявив Михайло Подоляк.

17:19 У Києві залишається загроза авіаційних та ракетних ударів противника, зокрема, по цивільній інфраструктурі. Це зазначив Микола Жирнов, керівник Київської воєнної адміністрації.

«У Київ продовжують прибувати мешканці. Тому основні зусилля служб міста спрямовані на забезпечення життєдіяльності столиці: розборі завалів, розмінуванні, налагодженні транспортоної інфраструктури міста», — повідомив Жирнов.

Глава воєнної адміністрації попросив киян не займати смугу громадського транспорту, якою користуються автівки, що обслуговують підприємства критичної інфраструктури та військові. І закликав взагалі надавати перевагу громадському транспорту, аби не створювати затори і дефіцит пального.

16:51 Встановили першого підозрюваного у вбивствах в Бучі — це командир підрозділу нацгвардії рф Сергій Колоцей. Про це повідомила Ірина Венедиктова, генеральний прокурор України.

«На білоруському поштовому відділенні з колегами-військовослужбовцями відправляє намародерене по домівках наших співвітчизників. Його «подарунок» з України в Ульяновськ  капот автомобільного багажника. Прокурори Бучі та поліцейські встановили, що саме цей військовослужбовець вбив 18 березня чотирьох беззбройних чоловіків у Бучі. 29 березня він же катував, примушуючи зізнатися у підривній діяльності проти російської армії ще одного цивільного. Він забрав проукраїнськи налаштованого місцевого мешканця «на підвал», де бив його руками, прикладом автомата та гардою ножа. Чоловіка вивозили на місце страти, де імітуючи розправу стріляли біля його вуха. Окремим збоченим видом знущання і залякування потерпілого було примушування його нюхати мертву людину», — написала Венедиктова.

16:27 5,5 млн українців залишили країну з початку війни — ООН.

16:26 Понад 180 тис. дітей примусово вивезли до рф та «ЛДНР». Серед них близько 2 тис. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Про це повідомила Дар'я Герасимчук, уповноважена президента з прав дитини.

16:18 Міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод відвідав  Ірпінь.

15:59 Депутат від забороненої проросійської партії «ОПЗЖ» Вадим Істратов перейшов на бік окупантів і отримав посаду заступника так званого «мера», призначеного росіянами. Про це у Telegram повідомив Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя.

15:48 Посольство США планує відновити роботу у Києві наприкінці травня. Про це розповіла тимчасова повірена у справах США Крістіна Квін на брифінгу у Львові.

«Ми плануємо спочатку їздити з Польщі до України, потім кілька тижнів залишатися у Львові, а до кінця місяця, сподіваємося, буде можливість переїхати до Києва», — повідомила дипломат.

15:18 План загальної мобілізації виконано майже на 100%, проте її все одно можуть продовжити. Про це розповів на брифінгу Роман Горбач, начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ.

15:08 Штурмовики «Закарпатського легіону» записали на свій рахунок ще один збитий російський безпілотник «Орлан-10». Повітряну ціль знищили з переносного зенітно-ракетного комплексу. Відео фіксує, як «Орлан», всупереч своїй гордій назві, з димовим шлейфом безпорадно падає з висоти й гучно гепається об землю.

 

Ще один «Орлан» долітався: 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада - Закарпатський легіон Штурмовики «Закарпатського легіону» записали на свій рахунок ще один збитий російський безпілотник «Орлан-10». Повітряну ціль знищили з переносного зенітно-ракетного комплексу. Відео фіксує, як «Орлан», всупереч своїй гордій назві, з димовим шлейфом безпорадно падає з висоти й гучно гепається об землю. #stoprussia

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Monday, May 2, 2022

14:39 З початку повномасштабного російського вторгнення у Київській області вже знайшли 1 202 тіла українських цивільних, які загинули від рук окупантів. Ще близько 300 людей зникли безвісти. Про це повідомив очільник поліції Київщини Андрій Нєбитов

14:27 СБУ встановила особи майже 900 російських загарбників, які чинили злочини проти мирного населення на Київщині. В української спецслужби є вся інформація на окупантів, а також докази їхніх звірств. Наразі перевіряються дані щодо причетності до злочинів ще понад 2,5 тис. рашистів, чиї підрозділи базувалися на території Київської області.

14:25 У Маріуполі орки вивозять тіла вбитих, яких досі дістають із-під завалів зруйнованих будинків тими ж вантажівками, якими привозять набори з продуктами.

14:23 В рф активізується кампанія з набору «добровольців» на військову службу за контрактом. Передбачається, що вони мають відновити втрати особового складу підрозділів, які брали участь у бойових діях на території України. Повідомляють в українській розвідці.

14:17 Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів, що внаслідок обстрілів окупантами вщент згоріла будівля Лисичанської гімназії.

13:53 Щоб маскувати шалені втрати на війні в Україні, трупи росіян везуть невеликими партіями та виключно в нічний час. Це значно збільшує термін доставки, тому іноді родичам окупантів приїжджає уже «напіврозкладений вантаж 200», який треба додатково ідентифікувати. Про це йдеться у нових перехопленнях СБУ, які вдалося зробити у Запорізькій області.

13:45 Державне бюро розслідувань (ДБР) заявляє про затримання довірених осіб екснардепа Іллі Киви, які мали організовувати провокаційні акції із залученням «тітушок» та дестабілізувати ситуацію на Одещині.

13:20 Понад 5,5 млн людей втекли з України від початку війни 24 лютого. Про це повідомило Агентство ООН у справах біженців.

12:37 

12:00 Міністр закордонних справ російської федерації сергій лавров відзначився новим ляпом. У інтерв’ю італійській телекомпанії «Медіасет», лавров вирішив поміркувати про євреїв, Володимира Зеленського та Адольфа Гітлера.

«Він (Зеленський) висуває аргумент: яка у них може бути нацифікація, якщо він є єврей. Можу помилитися, але у Гітлера теж була єврейська кров. Це абсолютно нічого не означає. Мудрий єврейський народ каже, що найзапекліші антисеміти, як правило, євреї. «У сім'ї не без виродка», як у нас кажуть», — зазначив лавров.

11:35 Внаслідок ворожих обстрілів на Луганщині загинуло троє людей, ще троє — поранені. Серед постраждалих — 12-річна дитина. Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

10:50 Втрати противника станом на 2 травня.

Втрати росії у війні станом на 2 травня

10:39 Для приховування інформації про пересування російських окупаційних військ територією рб, білорусам вимикають інтернет. Повідомляють в українській розвідці.

10:36 Офіс генпрокурора повідомив про підозру командувачу східного військового округу зс рф генерал-полковнику Олександру Чайко. Саме він керував військовою операцією зі спроби захоплення столиці із західного напрямку. Про це повідомила Ірина Венедіктова, генеральний прокурор України.

10:00 «Сьогодні на світанку біля острова Зміїний було знищено два російські катери типу Раптор. Працює Байрактар», — написав Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ.

 

Сьогодні на світанку біля острова Зміїний було знищено два російські катери типу Раптор. Працює #Байрактар. Разом до Перемоги!

Posted by Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine on Sunday, May 1, 2022

09:35 У росії, а саме Бєлгородській області вночі знову пролунали вибухи. Відео за посиланням

09:10 За даними британської розвідки, з початку повномасштабного вторгнення в Україну росія задіяла понад 120 батальйонних тактичних груп, що становить приблизно 65% усього бойового складу наземних військ.

08:50 У понеділок, 2 травня, зранку ракета армії російської федерації потрапила у Синельниківський район, що на Дніпропетровщині. Повідомляє Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської ОВА.

«Ракета влучила в елеватор. Зруйнувала склад з зерном. Попередньо, постраждалих немає. Не дають оркам спокою наші сільгоспсклади», — написав  Резніченко.

08:35 Більше ніж 624 дитини постраждали в Україні внаслідок збройної агресії російської федерації. Станом на ранок 2 травня 2022 року офіційне число дітей-жертв не змінилося —  219. Зросла кількість поранених —  понад 405.

08:15 З метою нарощення системи протиповітряної оборони противник розгорнув додаткові зенітно-ракетні комплекси на тимчасово зайнятих та тимчасово окупованих територіях Луганської та Запорізької областей. Повідомляють у Генштабі ЗСУ.