Дев’яносто сьомий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

23:01 На Донеччині за добу росіяни вбили четверо мирних жителів. Усього в області з початку повномасштабної війни загинули 454 особи.

22:41

22:12 На Запорізькій АЕС перебувають близько 500 російських військових, а також велика кількість техніки та вибухівки, тому Україна не може гарантувати безпеку державі і світу, хоча й контролює роботу ЗАЕС. Про це повідомив голова НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

21:44 Більша частина Сєвєродонецька контролюється росіянами. Місто не оточене, і передумов для цього немає. В місті критична інфраструктура зруйнована на майже 100%, пошкоджено 90% житлового фонду, з них 60% критично, тобто відновленню не підлягає, повідомив очільник Луганської області Сергій Гайдай. Через обстріли гуманітарні вантажі до Сєвєродонецька завезти неможливо, як і евакуювати людей.

21:20 Сьогодні російські війська понад 10 годин обстрілювали селище Золочів на Харківщині — одна літня жінка загинула, іншу тяжко поранено.

20:44

20:29 Окупанти продовжують обстрілювати з боку рф прикордонні населені пункти Сумської області. З 17:15 до 18:15 спостерігачі зафіксували 16 вибухів на території України (по околицям населених пунктів Середина Буда та Прогрес). Вогонь вівся попередньо з міномету. Втрат серед особового складу та техніки не має. Інформація, щодо загиблих, поранених серед місцевого населення та пошкодження цивільної інфраструктури уточнюється. Про це повідомили у ОК «Північ».

20:03 Адміністрація президента США Джо Байдена ухвалила рішення передати Україні ракетні системи, які зможуть вражати цілі на відстані понад 64 км.

19:51 Німеччина надасть Греції БМП в обмін на передачу озброєнь України. Про це повідомив канцлер ФРН Олаф Шольц.

19:34

18:58 Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ.

  • На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив, ознак створення ударних угруповань не виявлено. З метою демонстрації присутності та недопущення перекидання підрозділів Сил оборони на інші напрямки утримує в прикордонних районах Брянської та Курської областей визначені підрозділи збройних сил рф.
  • Ворог здійснив ракетний авіаційний удар по підрозділах наших військ в Сумській області з літаків Су-30СМ. Тривають артилерійські та мінометні обстріли прикордонних населених пунктів.
  • На Слобожанському напрямку угруповання ворога зі складу частин та підрозділів західного військового округу збройних сил рф намагаються утримати зайняті позиції та не допустити просування підрозділів Сил оборони вглиб тимчасово зайнятої території.
  • Триває підготовка ворога до відновлення наступу в напрямках населених пунктів Ізюм та Слов’янськ.
  • На Донецькому напрямку рашисти, за підтримки вогню артилерії та мінометів, проводять активні штурмові дії на Сєверодонецькому та Бахмутському напрямках. Намагаються встановити повний контроль над населеним пунктом Сєвєродонецьк та оточити підрозділи Сил оборони. Ведуть підготовку до наступу в напрямках Сіверськ та Райгородок.
  • На Курахівському напрямку активних бойових дій не проводив, здійснював вогневе ураження наших військ із застосуванням артилерії.
  • На інших напрямках продовжує обстріли з метою сковування дій наших військ та недопущення їх перекидання на інші, загрозливі напрямки.
  • На Південнобузькому напрямку ворог веде оборону та проводить мінування узбережжя річки Інгулець. Веде контрбатарейну боротьбу. Завдав авіаційних ударів із залученням армійської авіації в районі Давидів Брід Херсонської області.

18:26 Канада запровадила санкції проти Аліни Кабаєвої. Загалом, в новий список обмежень потрапили два десятки росіян та чотири компанії. Детальніше — за посиланням.

18:04 Верховна Рада встановила 28 липня нове свято — День української державності.

17:29 В Гаазі зібралась зустріч щодо воєнних злочинів росії у війні проти України. Серед учасників зустрічі — генеральний прокурор України Ірина Венедіктова. Її офіс уже порушив понад 8000 кримінальних справ, пов'язаних з війною.

16:49 В Україні частково дозволили проводити спортивні змагання під час воєнного стану. Старти можуть відбуватися «в окремих місцевостях» України з дотриманням умов безпеки та без глядачів.

16:32

16:20 Росіяни обстріли «Іскандерами» житлові квартали Слов'янськазагинули три мирних жителя.

15:49 Рада звільнила Людмилу Денісову з посади омбудсмена. Всі деталі — за посиланням.

15:23 Після вибуху авто сім'ї колаборантів у Мелітополі гауляйтер Галина Данильченко відмовляється від посади начальника військово-цивільної адміністрації, бо боїться за своє життя. Окупанти запропонували їй звільнитися з однією умовою — здатися спецслужбам України.

14:54 Верховна рада звернулася до РНБО з вимогою застосування персональних санкцій проти церковних діячів російської православної церкви. Санкції будуть введені проти тих, хто системно та активно підтримує війну проти України. Про це повідомив депутат Ярослав Железняк.

14:38 Якщо буде повторний штурм, уникнути пошкоджень ми не можемо, але, щоб максимально їх зменшити, перший рубіж оборони Києва обладнується на великій відстані від міста, щоб унеможливити застосування в першу чергу артилерійських підрозділів противника. Розповіли у КМДА.

13:44 На Полтавщині засудили двох російських військових, які обстрілювали Харківщину. Деталі історії за посиланням.

13:26 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав країни Заходу надати Україні 155-мм гармати та системи залпового вогню. Про це він заявив в інтерв’ю італійській газеті La Repubblica.

13:10 Самопроголошений президент Білорусі Олександр лукашенко нагородив співробітників білоруського КДБ, які «брали участь у спецоперації на території України».

12:32 На територіях пляжів і зон відпочинку Києва розпочнуть обстеження дна акваторій на наявність вибухонебезпечних предметів. В умовах воєнного стану та заради безпеки громадян відвідувати ці місця наразі не радять. Повідомляють у КМДА.

11:44 Українські захисники знищили великий підрозділ «вагнерівців» на Донбасі. Після ліквідації ЗСУ такої елітної частини «рядові» російські окупанти тепер взагалі бояться воювати. Про це свідчить нова телефонна розмова загарбників, яку перехопила СБУ.

11:34 Захоплення росією міста Лиман підтримує її оперативні зусилля щодо оточення Сєвєродонецька та закриття котла для українських сил на Луганщині. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки. Сильні обстріли не припиняються, на околицях Сєвєродонецька тривають вуличні бої. У розвідці зазначають, що південне груповання російських військ, ймовірно, очолює найбільш успішний напрямок за підтримки центрального угруповання.

10:30 Втрати противника станом на 31 травня можна переглнути за посиланням.

10:13 Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС залучалися 173 рази, виявлено, вилучено і знешкоджено 1 тис 222 вибухонебезпечних предмета, обстежено територію площею 852 га. Найчастіше працювали: в Харківській області 4 тис 755 разів, Київщині — 2 тис 593, Чернігівщині — 1 тис 580, Миколаївщині — 1 тис 344, Черкащині — 777, Сумщині — 573.

09:51 Київ залишається головною ціллю російських військ та досі в небезпеці. Про це в інтерв'ю «РБК-Україна» заявив Євген Єнін, перший заступник глави Міністерства внутрішніх справ. На думку посадовця, наївно гарантувати, що хтось відмовиться від бажання захопити Київ чи Україну. Єнін додав, що цього, мабуть, не варто очікувати навіть після закінчення війни.

09:36 Через проблеми з забезпеченням російські окупанти знову почали їсти собак. Про це свідчить переписка російського загарбника, яку перехопила СБУ.

09:11 Марк Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів Збройних сил США, не відкидає можливості ескалації бойових дій в Україні. Деталі історії за посиланням

08:51 В Чорному морі знаходиться одинь корабель-носій крилатих ракет, декілька кораблів ворожого угруповання відійшли в район тимчасово окупованого Криму. Розповів речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

08:43 Франція вимагає якомога швидше провести прозоре розслідування загибелі під Сєвєродонецьком журналіста французького BFMTV Фредеріка Леклерка Імхоффа, який висвітлював операцію з евакуації. 

08:33 Сьогодні зранку росіяни обстріляли Зеленодольську громаду на Дніпропетровщині. Люди не постраждали, повідомив очільник області Валентин Резніченко.

08:21 Більше ніж 689 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. Станом на ранок 31 травня 2022 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося — 243. Зросла кількість поранених — 446.

08:08 Шарль Мішель, голова Європейської ради, заявив, що лідери Євросоюзу домовилися про умови шостого пакету санкцій проти рф. Він міститиме часткове ембарго на російську нафту. За словами Мішеля, воно охопить близько 2/3 нинішнього експорту з рф. «Це скоротить величезне джерело фінансування для її військової машини», —  вважає голова Євроради.

Мішель додав, що у шостому пакеті також буде відключення від SWIFT найбільшого російського банку «Сбербанк», заборона трьох державних мовників рф та персональні санкції проти відповідальних за воєнні злочини.

07:59 Щонайменше 3 людей загинуло, 6 поранені в результаті ракетного удару, завданого росіянами вночі по Слов'янську. Постраждала школа та щонайменше 7 багатоповерхівок. Наразі проводяться рятувальні роботи. Розповів голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

07:35 Переглянути онлайн-карту бойових дій в Україні станом на 31 травня можна за посиланням.

07:20 Протягом попередньої доби ударна авіація Повітряних Сил завдала вогневих ударів по окремих підрозділах противника на території Харківщини, Донеччини, Луганщини та Херсонщини. Підрозділами зенітних ракетних військ на Одещині збито крилату ракети Х-22. Повідомляють у Генштабі ЗСУ.