Сімдесят перший день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

23:28 Від початку повномасштабного вторгнення російські війська випустили по Україні 2014 ракет, бойові літаки ворога 2682 рази залітали на українську територію.Про це заявив президент Володимир Зеленський

23:16 Ядерний удари з боку росії можливий тільки у відповідь. Це заявив глава Держдуми рф В'ячеслав Володін. Більше — в новині Chas News.

22:27 810 квартир у 32 багатоповерхівках зазнали різних пошкоджень внаслідок авіаракетного удару по Краматорську, який росіяни завдали сьогодні рано вранці. Про це повідомив Павло Кириленко, керівник Донецької ОВА.

«Це цілеспрямований удар по цивільним, який міг призвести до величезної кількості жертв, однак своєчасна евакуація врятувала десятки життів. Немає жодного загиблого, але є поранені  25 людей... Закликаю всіх подбати про своє життя та евакуюватися з області», — написав Кириленко.

21:49 Спеціальний представник ООН щодо України Мартин Ґрифітс заявив, що до заводу "Азовсталь" в Маріуполі для евакуації цивільних вирушив ще один конвой автобусів.

21:39 Росія вже вкрала на тимчасово зайнятих українських територіях близько 400 тис. тонн зерна.

21:28 У КМДА розповіли, коли зможуть відновити роботу дитячі садки в Києві.

20:49 ЄС планує запровадити санкції проти Аліни Кабаєвої, яку ЗМІ називають коханкою, дружиною та навіть матір’ю дітей путіна.

20:21 Премʼєр Ізраїлю заявив, що путін вибачився за слова лаврова про євреїв-антисемістів. Деталі — тут.

20:18

19:44 Співробітники Бюро економічної безпеки виявили та заарештували 17 800 вагонів, що належать росії та білорусі. З них 1625 вагонів заповнено товарно-матеріальними цінностями. Вартість усіх вагонів оцінюється у 15 млрд грн. Вони арештовані та передані відповідно до рішення слідчого судді до АТ Укрзалізниця на відповідальне зберігання з правом комерційного використання.

19:11 Перша весільна церемонія відбулась сьогодні у відновленому залі Бучанського відділу ДРАЦС.

19:01 З початку повномасштабного вторгнення рф за допомогою СБУ проведено 9 обмінів і повернуто до України 324 наших полонених.

18:59 У Бучі під час її захоплення російськими військами діяли підрозділ росгвардії «Витязь», 76-та гвардійська десантно-штурмова дивізія з Пскова і військові з Чечні. Про це йдеться у розслідуванні Reuters.

18:40 Японія надасть Україні $300 млн фінансової підтримки. Про це заявив посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі.

18:34 Чому бабуся з Харківщини вийшла до окупантів з прапором СРСР. Як розвінчано фейк росіян, читайте за посиланням.

18:22 Оперативна інформація від Генерального Штабу ЗСУ.

  • Ворог продовжує завдавати ракетні удари по об’єктах транспортної інфраструктури з метою перешкоджання переміщення гуманітарних вантажів та військово-технічної допомоги.
  • Не припиняється застосування мінометів та артилерії практично уздовж усієї лінії зіткнення.
  • На волинському і поліському напрямках ворог активних дій не проводив.
  • На сіверському напрямку триває інженерне обладнання позицій в прикордонних районах Курської області.
  • На слобожанському напрямку противник намагався відновити втрачені позиці в районі міста Харків, провів невдалу спробу наступу в районі населеного пункту Старий Салтів.
  • Ворог не припиняє спроби покращити тактичне положення своїх підрозділів в районі міста Ізюм, здійснює артилерійські обстріли наближених населених пунктів, успіхів не має.
  • На донецькому напрямку ворог намагався оволодіти Попасною, взяти під повний контроль місто Рубіжне та забезпечити сприятливі умови для продовження наступу у напрямках на міста Лиман та Сєверодонецьк, успіху не мав.
  • На південнобузькому напрямку противник зосередив зусилля на фортифікаційному обладнанні позицій, поповненні запасів боєприпасів, пального та матеріально-технічних засобів.

17:53 Корисний і пізнавальний текст Сhas News: Як обрати бронежилет для поїздки на фронт.

17:41 Підприємці отримають 6500 грн за працевлаштованих переселенців у «Дії». В Мінцифри розповіли, кого з роботодавців це стосується. Деталі читайте в новині Сhas News.

17:22 Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків застерігає містян, що війська рф можуть вдатися до ракетних ударів 7-9 травня. І закликав поменше виходити з домівок, а за можливості — виїхати за місто.

«Прошу по можливості 7, 8, 9 травня роботодавців, усіх мешканців Івано-Франківська не скупчуватися на озері, в парку, в інших публічних місцях. По можливості виїхати за місто, по можливості обробити свої городи, тобто поменше щоб було людей 7, 8, 9 травня в місті Івано-Франківськ. Є певна інформація  ворог хоче далі вдаряти ракетними ударами», — зазначив Марцінків .

16:39 У Запоріжжі подовжена комендантська година триватиме з 19:00 8 травня до 5:00 10 травня.

16:14 У Києві з територій житлових будинків, зруйнованих обстрілами, вивезли понад 1,5 тис. куб. м будівельних відходів. Ще за 16 адресами роботи тривають.

16:13 Семеро біженців поранені внаслідок обстрілу російськими військами Свято-Успенської Святогірської лаври на Донеччині.

15:37 Європейський Союз готовий виділити 200 млн євро на підтримку українців, які через війну переїхали до інших міст та регіонів. Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на міжнародній конференції донорів для України.

15:15 Окупаційна влада «ДНР» та «ЛНР» скасувала парад і ходу «Безсмертного полку» 9 травня. Про це заявив Сергій Кирієнко, перший заступник голови адміністрації президента росії.

14:42 Олександр Лукашенко, самопроголошений президент білорусі, який став союзником рф у її війні проти України, нарікає, що бойові дії надто затягнулися. Про це він сказав у інтерв'ю Associated Press. На його думку, так звана «спецоперація РФ» йде не за планом.

«Я не настільки занурений у цю проблему, щоби сказати, за планом у них там йде, у росіян, як вони кажуть, або як я це відчуваю. Я це відчуваю так, що операція ця затягнулася», — сказав Лукашенко.

14:08 Банк Естонії планує випустити монету номіналом два євро, присвячену Україні та її свободі — повідомляє Банк Естонії у своєму Твіттері.
Дизайн монети розробила Дарія Тітова, біженка із Харкова, яка навчається у Художній академії Естонії.

13:56 Сили оборони України переходять до контрнаступу на харківському та ізюмському напрямках, повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

13:45 Запорізька ТЕС зупинила роботу через відсутність вугілля. Його неможливо поставити внаслідок тимчасової окупації Енергодара та бойових дій на півдні України. Про це повідомив Дмитро Орлов, міський голова Енергодара

13:19 У Франції заарештовано віллу на Лазурному березі, яку пов'язують із російським олігархом Михайлом Фрідманом.

12:50 Російські окупанти використовують методи загонів НКВС, які перевдягались в однострій вояків УПА та вбивали мирних громадян, створюючи міф про «звірства бандерівців». У тимчасово окупованому рф Токмаку Запорізької області російські загарбники почали масово шити форму Збройних сил України та перевдягатися в неї. Повідомляє уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

12:01 Двом військовослужбовцям росії, уродженцям Бурятії, заочно повідомлено про підозру — вони катували та грабували мешканців Бучанського району. Деталі історії за посиланням.

11:39 Державне бюро розслідувань провело обшуки на об'єктах, які пов'язані з родинами депутатів Віктора Медведчука і Тараса Козака. Всього службовці перевірили шість адрес, одна з них на Київщині, решта — у Львівській області. Фото з обшуків можна переглянути за посиланням.

11:00 З дна Київського водосховища витягнули російський гелікоптер Мі-35М. Фото та відео можна переглянути за посиланням.

10:36 ​​В Іспанії затримано проросійського блогера Анатолія Шарія, якого СБУ підозрює у державній зраді.

Правоохоронні органи Іспанії затримали А. Шарія 4 травня 2022 року. Це стало можливим завдяки тісній взаємодії Служби безпеки України з Офісом генерального прокурора, міжнародними партнерами та у результаті багаторівневої спецоперації українських правоохоронців.

10:30 У Калінінграді російська армія відпрацювала імітаційний запуск балістичних ракет «Іскандер» по військових об'єктах умовного супротивника. Ці ракети здатні нести ядерні боєголовки.

10:14 Протягом минулої доби піротехніки ДСНС залучались 194 рази, знешкоджено 1,6 тис.боєприпасів. Очищено територію площею 396 га.

09:53 

09:25 «Запаси зброї радянських часів зменшуються, а російська агресія ні. Тому Україна переходить на сучасне обладнання. Потрібне навчання, але ми швидко вчимося. Насправді ми вчимося керувати сучасною зброєю швидше, ніж деяким урядам потрібно часу, щоб прийняти рішення про її надання»,— написав Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

08:43 Станом на ранок 4 травня 2022 року більше ніж 629 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії рф. За офіційними даними, загинула 221 дитина, поранено понад 408. Повідомляють у Офісі генпрокурора.

08:30 Внаслідок ракетного удару окупантами по Краматорську кількість поранених мирних жителів зросла до 25. З них шестеро потребують госпіталізації.

Про це повідомляє очільник Донецької ОВА Павло Кириленко.

07:35 За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних Сил та Сухопутних військ уражено дев’ять повітряних цілей: чотири БпЛА (два з них зенітними ракетними підрозділами Сухопутних військ) та три крилаті ракети противника. Також уражено два літака. Попередньо — це винищувачі Су-30. Повідомляють у Генштабі ЗСУ.