Протести у Казахстані
Getty Images

На початку січня у російських ЗМІ та деяких українських медіа почали з’являтися написані наче під копірку повідомлення про те, що головний штаб казахської опозиції знаходиться в Києві. Нібито саме з української столиці координують дії противників режиму, які вийшли на вулиці казахстанських міст.

З цього прокремлівські ЗМІ та їхні українські посіпаки роблять висновок, що протести у Казахстані — це «‎рука Заходу».

Хоча, як вже писав Chas News, українські дипломати, які колись працювали в цій країні, навпаки, вважають: скоріш за все, йдеться про російську провокацію.

Як би там не було, інформація про те, що протести координують з Києва, походить з Facebook казахського опозиціонера Мухтара Аблязова, колишнього власника «БТА банку» та співзасновника громадського руху «Демократичний вибір Казахстану» (ДВК).

В одному зі своїх постів він навів два телефонні номери українських операторів і порадив протестувальникам координувати свої дії, користуючись месенджерами на цих номерах. Chas News вирішив розібратися, яку насправді роль відіграють у повстанні структури Аблязова загалом, та активісти ДВК, які мешкають в Україні, зокрема.

Мухтар Аблязов — що про нього відомо?

До 1999 року Аблязов очолював міністерство енергетики, індустрії та торгівлі Казахстану, згодом став власником «БТА банку». 2001 року Аблязов вирішив зайнятися політикою та став співзасновником ДВК. Крім нього, до ДВК увійшли низка колишніх високопосадовців Казахстану — Ораз Джандосов, віцепрем’єр, Кайрат Келімбетов, віцеміністр фінансів, Жаннат Єртлесова, віцеміністр оборони.

Головні завдання руху — демократичні зміни системи державного управління та відмова від посади президента на користь парламентської республіки.

Втім, діяльність Аблязова не сподобалася керманичу країни Нурсултану Назарбаєву. Вже за рік Аблязова звинуватили у зловживанні службовим становищем та засудили на шість років позбавлення волі.  Цей вирок скоріше був «‎попередженням». Адже вже у 2003 році Назарбаєв помилував опозиціонера.

Мухтар Аблязов

У 2009 році Аблязов отримав політичний притулок у Великій Британії, а з 2013-го мешкає у Франції.

З того часу проти Аблязова відкрили низку кримінальних справ. (До слова, кримінальну справу проти Аблязова в 2009-му, за наказом експрезидента Віктора Януковича, відкрили і в Україні). 2018 року суд у Казахстані засудив Аблязова до довічного ув’язнення, а ДВК визнав екстремістською організацією і заборонив.

Сам опозиціонер і його захист вважають це переслідуванням за політичну діяльність.

Влада Франції відмовила в його екстрадиції через можливі політичні переслідування та катування на батьківщині.

У відповідь на переслідування Аблязов пообіцяв вже ближчим часом вивести на вулиці близько мільйона протестувальників. За основу майбутньої організації було взято інтернет-майданчики, передусім Telegram. Сьогодні на каналі ДВК трохи більше 5 тис. підписників, а у Аблязова на Youtube їх близько пів мільйона.

Офіційний сайт ДВК створено на безкоштовному конструкторі вебресурсів від Google. Там можна ознайомитися з політичною програмою руху, його здобутками та планами.

Зараз саме Аблязов є головним джерелом інформації щодо протестів у Казахстані. Він роздає численні інтерв’ю та коментарі.

Як давно існує київський штаб ДВК?

Насправді в існуванні київського штабу ДВК немає жодної сенсації. Їхній офіс у Києві працює вже декілька років, він з’явився задовго до початку протестів. В Україні просто не помічали його існування, адже в організації стверджують, що жодного зв’язку з українськими політичними партіями чи громадськими рухами не мають.

Одним із координаторів київського штабу ДВК є Заманбек Тлеулієв (саме його номер мобільного навів Аблязов у своєму Facebook). «Частина координаційного штабу ДВК перебуває у Києві, частина — в інших країнах. Ми вивчали досвід України, Вірменії, Киргизстану, Грузії, Білорусі, тому враховуємо особливості протестів у різних країнах. Ніхто не фінансує нас. Ми працюємо над координацією протестів, але з огляду на блокування інтернету це створює певні труднощі», — розповідає Тлеулієв.

 

УЧАСТНИКИ ПРОТЕСТА, ВЫХОДИТЕ НА СВЯЗЬ СО ШТАБОМ ДВК В эти дни в координационный штаб ДВК поступают тысячи звонков и сообщений от активных граждан. Мы ответим каждому, но на это потребуется время. Поэтому пусть обращаются только активные участники протеста, желающие организованно и мирно осуществить смену власти. Принимаются вопросы только по координации протеста. Мы призываем выходить на связь силовиков, которые отказались выполнять преступные приказы и приняли сторону своего народа. Штаб ДВК занимается координацией протестов во всех регионах страны. Чтобы обойти блокировки связи, используйте VPN-сервисы (Psiphon, Thunder VPN, ProtonVPN). Обходите блокировки интернета и присылайте нам видео с мест митингов. Мы освещаем все протестные события и координируем протестующих для организованных митингов по всей стране. Собираемся возле акиматов! Если мы соберём сотни тысяч людей, то полиция перейдет на сторону народа. По вопросам организации действий протестующих и смене режима Назарбаева обращайтесь напрямую к координаторам штаба. В Telegram: @Tleuliyev @Nassipbekov @Shtabb_astana ⠀ или WhatsApp: +38 099 665 7776 +38 050 581 5606 Чтобы следить за событиями в реальном времени, подписывайтесь на страницы Мухтара Аблязова, координационного штаба ДВК и информационного канала 1612.

Posted by Mukhtar Ablyazov on Wednesday, January 5, 2022

Активіст запевняє, що займається лише координацією ДВК, жодної іншої діяльності не проводить.

Він проігнорував запитання Chas News про те, як фінансують київський штаб. Зокрема — хто оплачує оренду приміщення для штабу, та на які гроші він сам живе у Києві. Єдине, Тлеулієв зауважив, що у наданні політичного притулку в Україні йому відмовлено.

Проігнорував подібні запитання Chas News й інший координатор київського штабу ДВК Єлдос Насіпбеков (його телефон теж наведено у пості Аблязова). Отримавши від Chas News запитання про фінансування організації, він перестав виходити на зв'язок.

Втім, теги, якими позначено номер Тлеулієва в застосунку GetContact, дають можливість припустити, що останній у Києві орендує будинок у приватному секторі за адресою чи то вул. Абрикосова, 5 (біля станції метро «Нивки»), чи то вул. Калинова, 5 (біля станції метро «Берестейська»). Крім того, в одному з тегів Тлеулієв помічений як «‎груповка (полякова)». Мовою кінематографістів «‎груповка» — це різновид масовки, у якому кількох акторів показують у кадрі крупнішим планом. Отже, можна зробити припущення, що колись Тлеулієв, щоби заробити на життя, намагався зніматися у кіно.

Про Єлдоса Насіпбекова згадок ще менше. Втім, деякі джерела стверджують, що колись він працював у Москві, у юридичній фірмі «‎Коллегия Адвокатов «ЛЕГАЛИС», яка належала казахському експату.

У пошуках лідера

Найперше, що кидається в око в казахських протестах, — так це відсутність єдиного лідера або політичної партії чи руху, що їх координує. Жодного політичного лозунгу чи символіки. Тлеулієв пояснює це тим, що режим Назарбаєва репресував усі опозиційні рухи всередині країни.

Заманбек Тлеулієв

«Режим сприймає ДВК дуже серйозно. Режим розуміє, яку силу представляє рух ДВК і що люди підтримують ДВК. ДВК координує протести. Куди приведуть ці протести, ще невідомо. Сценаріїв два. Перший — повна зміна режиму. Другий — сценарій Білорусі (придушення протестів та подальші репресії). Але в будь-якому разі ми працюватимемо над зміною режиму Назарбаєва та побудовою демократичної, парламентської республіки», — говорить опозиціонер.

Втім, Володимир Джиджора, тимчасовий повірений у справах України в Республіці Казахстан у 2017-2019 роках, в інтерв’ю Chas News розповів, що на сьогодні в Казахстані немає єдиного лідера думок, який мав би вплив та підтримку по всій території країни. Аблязов надто довго знаходиться поза межами Казахстану, тому не користується великою підтримкою у казахів.

Можна припустити, що саме через це Аблязов та його ДВК намагаються хоча б віртуально очолити протести та нагадати про себе. Опозиціонер-утікач навіть оголосив себе лідером протестів. Адже знаходячись в Україні чи Франції, набагато простіше погрожувати режиму, наперед знаючи, що жодних переслідувань та санкцій не буде.

Тобто стверджувати, що протести в Казахстані координують саме з Києва, буде дуже сильним, хоч і приємним для Аблязова, перебільшенням.

Президент Казахстану Токаєв очолив Раду безпеки країни. Цю посаду мав пожиттєво обіймати Назарбаєв
Протести у Казахстані. У столиці відбувалася «зачистка», а українці не можуть покину країну
Росія відправить до Казахстану військових, які захоплювали Крим та Донбас — ЗМІ