У Казастані опозиціонер-утікач оголосив себе лідером протестів. Що про нього відомо
Getty Images

Мухтар Аблязов, казахський опозиціонер-утікач, оголосив себе лідером протестів у Казахстані. За його словами, учасники масових акцій координують свої дії з ним.

Про це пише Reuters.

Він вважає, якщо Захід не втрутиться у ситуацію в Казахстані, то Росія змусить його дотримуватися політики відновлення свого роду Радянського Союзу.

«Інакше Казахстан перетвориться на Білорусь, і Путін методично нав'яже свою програму: відтворення структури, подібної до Радянського Союзу», — підкреслив він.

Він також оголосив себе лідером протестів у Казахстані та зазначив, що з ним щодня консультуються щодо тактики масових акцій в Алмати.

«Я вважаю себе лідером опозиції. Щодня протестувальники дзвонять мені та запитують: що нам робити? Ми стоїмо тут: що нам робити?», — додав Аблязов.

Хто такий Мухтар Аблязов

Аблязов — політичний та громадський діяч, колишній міністр енергетики, індустрії та торгівлі Казахстану, ексглава ради директорів БТА банку, а також лідер опозиційного руху «Демократичний вибір Казахстану».

Влада звинувачує його у розкраданні $6 млрд у БТА Банку.

З 2015 року Аблязов переховується у Франції. Суд у Ліоні схвалив його екстрадицію, але вища інстанція скасувала його на підставі того, що при подачі запиту про екстрадицію щодо нього були політичні мотиви.

Також Аблязов організовував акції протесту влітку 2019 після виборів президента Казахстану, на яких переміг нинішній лідер Касим-Жомарт Токаєв.

«Аблязов уже довго живе за межами Казахстану. Раніше він займав на батьківщині різні високі посади. Потім шляхи його і влади розійшлися. Аби зберегти себе і сім’ю, він швиденько емігрував. Проти нього порушено масу кримінальних справ за звинуваченнями в економічних злочинах. Де там правда, а де неправда — невідомо», — сказав в інтерв'ю Сhas News Володимир Джиджорадипломат, який у 2017-2019 роках був повіреним у справах України в Республіці Казахстан.

Також Джиджора назвав головні проблеми протестувальників у Казахстані.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити. 

Масові протести в Казахстані: що відбувається і чому (фото)