Партія «Європейська солідарність» (ЄС) однією з перших оголосила першу десятку кандидатів на виборах депутатів Київради. Список вийшов без сюрпризів, добре збалансований досвідченими політиками. Присутність дружини п'ятого президента Марини Порошенко на чолі списку вказує на те, що в команді п'ятого президента мають серйозні плани на столицю. В разі, якщо партія подолає 5% бар'єр, Порошенко гарантовано стане депутатом Київради.

«В нас активна, професійна команда, ми йдемо не дебатувати, а розбудовувати європейське місто», йдеться в слогані партії. Але виникає запитання, яке ж тоді місто депутати від ЄС розбудовували п'ять попередніх років, маючи більшість у міськраді та свого мера?

Колишні і теперішні

Отже, Марина Порошенко — іміджевий кандидат, дружина, матір та бабуся. За освітою  — лікар-кардіолог. Коли, як не зараз, говорити про проблеми медичної реформи та лікарів? За п'ять років каденції президента Марина не втрапила до жодного політичного скандалу, опікувалась благородною справою — інклюзивною освітою. У політичних колах її вже жартома називають справжньою «дружиною декабриста», адже вона багато на що готова задля рейтингу чоловіка. До прикладу, в 2017 році з'явилася в етері каналу «Україна» з власною програмою ранкової зарядки.

Другий у списку чинний секретар Київської міської ради заступник міського голови Володимир Прокопів. До Київради його обрали за списком УДАР-БПП, де він у 2015-му був першим номером. На фоні свого попередника Олеся Довгого Прокопів виглядає блідо. Він не запам'ятався участю в бійках чи скандальними рішеннями. Чим не ефективний менеджер? Система працює — значить, все добре. Але в 2019 році Київрада через відсутність кворуму не могла зібратися на пленарне засідання впродовж більше п'яти місяців. Крім того, Прокопів є фігурантом декількох журналістських розслідувань щодо скандальних забудов міста та продажу пільгових квартир. На позачергових парламентських виборах 2019 року балотувався від ЄС по 211 округу в Голосіївському районі Києва, але програв Олександру Юрченку. Тому самому, що зараз знаходиться в СІЗО через «бажання плюшок».

Третій номер у народного депутата VII-VIII скликань Леоніда Ємця. Політик є одним з авторів Виборчого кодексу, подальші експерименти над яким призвели до повної незрозумілості, як  проходитимуть вибори. Щоправда, всі зміни внесла вже нова влада.

Якщо вибори і «перевзування» можна назвати «українським національним спортом», то Ємець слушно претендує на лідерство в ньому. До Верховної Ради VII скликання він балотувався по мажоритарному округу №221 у Києві від «Батьківщини», до наступного ж складу Ради його обрали за підтримки «Народного фронту», а на позачергових парламентських в 2019 році він балотувався вже від «Голосу». Не оминув політик і Київраду, до якої безуспішно балотувався в 2002 році від «Нашої України». В 2006-му, коли в столиці ще існували районні ради, він став депутатом Печерської райради від «Народного союзу «Наша Україна».

Люди солідарності

Наступні три кандидати перейшли до списків у Київраду з виборчого списку ЄС на позачергових парламентських виборах 2019 року. Нагадаємо, політична сила завела за списком лише 24 депутати. 

Волонтер Олександр Погребиський значився у парламентському списку під 43-м номером. До нього потрапив за результатами внутрішньопартійних праймеріз. В 2010 році став співзасновником громадської організації «Києво-Святошинська Молодіжна платформа», пізніше балотувався до Боярської міськради. З 2015 по 2017 роки проходив службу в 95-й Окремій десантно-штурмовій бригаді.

Керівник молодіжного крила партії ЄС Дінара Габібуллаєва знаходилась у парламентському списку під 36-м номером, а до Київради — вже п'ята. Тут можна пожартувати про соціальний ліфт. Проте в інтернеті справді можна знайти резюме кандидата від 2015 року, де вона шукала роботу політолога, організатора. А на сьогодні Габібуллаєва вже є членом центральної політради партії.

Шукайте і знайдете

Політолог Сергій Таран більш відомий загалу. На позачергових виборах мав 33-й номер. До 2019 року не пов'язував себе з політичною діяльністю, хоча й співпрацював з низкою політичних партій. Він є серед співзасновників низки громадських організацій, як-от «Інститут масової інформації», «Міжнародний інститут демократій» та Центр політологічних і соціологічних досліджень «Соціовимір».

Організатори та помічники

Людмила Ковалевська (до заміжжя — Тижненко) — особиста піарниця Прокопіва, радник з питань публічної політики і соціальних комунікацій. В 2019 році займалася виборчою кампанією політика на окрузі в Голосієві, раніше консультувала штаб партії «Рух за реформи» Сергія Думчева. Цікаво, що кампанію Думчева вів нинішній радник голови Офісу президента Андрія Єрмака — Михайло Подоляк. Окрім реклами, яка заполонила все місто, штаб розповсюджував газету «Київський носоріг», що відзначалася провокативними матеріалами про мера Кличка. А ще Ковалевська є представницею «Благодійного фонду Віри Прокопів», дружини секретаря міськради. 

Витяг з протоколу зборів

Віктор Кононенко — генерал-лейтенант, заступник голови Служби безпеки України в період з липня 2017 року до червня 2019 року. Раніше очолював Департамент захисту національної державності СБУ. В 2018 році став фігурантом журналістського розслідування про приватизацію службової квартири в елітному житловому комплексі.

Вочевидь, що зв'язки та навички Кононенка стануть у пригоді під час кампанії. Подейкують, що саме він займатиметься організаційними питаннями на місцевих виборах по всій країні.

Після дострокового розпуску парламенту в 2019 році Костянтин Усов вирішив повторно не балотуватися до Ради, в яку потрапив за підтримки БПП, на своєму окрузі в Дніпропетровській області. Згідно офіційного сайту парламенту, за час депутатства Усов ініціював 26 законопроєктів, три з яких ухвалено. Був присутній на 289 засіданнях, а 250 прогуляв без поважних причин. До списку в Київраду Усова включено під дев'ятим номером.

Закінчує виборчий список Ольга Галицька. В період, коли колишній голова Державної фіскальної служби Роман Насіров був народним депутатом VIII скликання, вона працювала його помічницею. До того — заступником начальника відділу ДФС у місті Києві. Після переходу Насірова до ДФС працювала помічницею народного депутата Дмитра Андрієвського.

На місцевих виборах 2015 року ЄС, на той час «Блок Петра Порошенка-Солідарність», йшла спільним списком разом з УДАРом Віталія Кличка. Місця розділили за квотою 50% на 50%. Цей політичний маневр приніс одразу 52 мандати з 120 можливих. Союз виявився настільки міцним, що Кличко навіть очолив пропрезидентську партію, забувши про УДАР на довгі роки. Згодом стосунки Кличка та Порошенка потроху охололи. Мер столиці навіть не з'явився на партійну конференцію, де Порошенка висували кандидатом на президентських виборах 2019 року. Звісно, це не сподобалось низці партійних активістів, які вирішили піти. Станом на 2019 рік від УДАРу залишився тільки сайт, але за рік Кличку вдалося мобілізувати актив та йти на вибори самостійно.