гопак

Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Фейк. Продовження історії про «смерть після побиття представниками ТЦК у Білій Церкві»

Минулого тижня Chas News вже розвінчував цей фейк. Автори дезінформації стверджували, що 27 грудня у Білій Церкві на Київщині представники ТЦК побили хлопця, від чого той помер. Нібито хлопець не захотів брати повістку, влаштував суперечку, під час якої його вдарили прикладом автомата. 

За тиждень історія отримала продовження стараннями нардепа Євгенія Шевченка. Народний обранець, посилаючись на «місцевих жителів» стверджував, що чоловік помер від отриманих травм. Відповідний допис він опублікував у своєму Telegram-каналі. 

Російські пропагандисти не знехтували можливістю та запустили у своїх ЗМІ нову хвилю дезінформації, цього разу з посиланням на слова українського нардепа.

Спростування. Повне спростування фейку можна прочитати у попередньому огляді пропаганди. Щодо «свіжої» інформації від нардепа Євгенія Шевченка, то він вже видалив свій допис і жодним чином це не прокоментував. 

«Сподіваюся, Служба безпеки України відреагує і дасть правову оцінку діям, які призвели до масового поширення фейку, який сьогодні повторно запустив народний депутат Євген Шевченко. Дотримуйтесь інформаційної гігієни», — прокоментував ситуацію Анатолій Штефан, полковник Збройних сил України .

Шевченко також відомий тим, що його виключили з партії «Слуга народу» за симпатію до самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Зокрема, Шевченко заявляв що третина українців хотіли бачити на місці президента Лукашенка, а у квітні 2022 року нардеп літав знайомитися з білоруським диктатором.

Фейк. Росія готує новий широкомасштабний наступ на Харківську область

Британське видання The Telegraph опублікувало матеріал, в якому повідомило, що Україна нібито готується до нового російського наступу на Харківщині.

Журналісти зауважують, що 4 січня 2023 року росіяни завдали ракетного, артилерійського та мінометного ударів по обласному центру та 15 прилеглих населених пунктах.  Це розглядають як «підготовку до широкомасштабного наступу». Можливою датою його початку називають 15 січня. При цьому видання посилається на неназване джерело «близьке до ЗСУ».

Спростування. Заяви журналістів спростували одразу на кількох рівнях. Представник ГУР не підтвердив дані про підготовку наступу росіян 15 січня. 

«ГУР фіксує певне накопичення сил та засобів ворога на Купʼянському напрямку. Це потенційно може свідчити про те, що окупанти мають намір активізувати наступальні дії саме на цій ділянці фронту. Водночас ми не можемо говорити, що росіяни готують цей наступ саме на 15 січня», — сказав Андрій Черняк.

Матеріал The Telegraph прокоментував і очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов. Він зазнгачив що на жодних напрямках фронту на Харківщині не фіксують значного скупчення російських військ. За його словами, ситуація суттєво не змінилась.

А Володимир Фітьо, начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ, взагалі назвав дані The Telegraph «маячнею». Він сказав, що видання посилається на «якісь незрозумілі підрозділи військової розвідки», і матеріал «не вартий уваги».

Фейк. Нардеп Гончаренко створив петицію про припинення примусової мобілізації

У мережі TikTok з'явилась ціла низка відеороликів, у яких стверджують, що народний депутат Олексій Гончаренко нібито створив петицію до президента про припинення примусової мобілізації.

У роликах закадровий голос закликає людей підписати петицію на тлі відеоряду з виступами Гончаренка у Верховній Раді та уривків з національного телемарафону. 

Спростування. Фейк спростував сам нардеп.

«Сьогодні цілий ранок мені скидають ось такі відео в тікток. Відразу заявляю. Це фейк! Жодне відео не відповідає дійсності!», — написав Гончаренко у своєму Telegram-каналі.

https://t.me/oleksiihoncharenko/39347

Фейк. Чоловіків, які хочуть отримати новий паспорт за кордоном, повертатимуть в Україну

Пропаганда поширює інформацію, що українські чоловіки 1960—2006 років народження, які подали документи для отримання паспорта в закордонних представництвах ДП «Документ», отримають тимчасові проїзні документи для повернення в Україну. 

Їхні дані нібито вноситимуть до реєстру військовозобовʼязаних і надаватимуть для перевірки до МВС та ТЦК. А тим, хто перебуває у розшуку, анулюватимуть паспорт.

Спростування. Для початку слід зауважити, що ДП «Документ», де нібито написали цей лист, не має повноважень для оформлення «тимчасових проїзних документів для повернення в Україну». Цим займаються дипломатичні представництва або консульські установи.

Також перевірку на достовірність не проходить вказаний у «документі» вік чоловіків. Тим, хто народжений у 1960 році, вже мало виповнитись 63-63 роки. А народжені у 2006-му ледве досягли повноліття. В Україні ж призову підлягають тільки люди віком 27-60 років.

Третім аргументом, який підтверджує фейковість листа, є підпис Володимира Швачка. Його відсторонили від здійснення повноважень на посаді гендиректора з 26 грудня 2023 року по 19 січня 2024 року. А «документ» датований 2 січня. Його мав би підписувати не Швачко, а тимчасовий виконувач обовʼязків.

Фейк. Український солдат намагався застосувати бойовий гопак у ближньому бою проти росіян

На російських ресурсах поширюють скриншот новини, нібито зроблений з українського сайту. У ньому йдеться, що український військовослужбовець з Дніпра нібито спробував використати навички бойового гопака у ближньому бою з ворогом, але його розстріляли.

Спростування. Скриншот, який поширюють кремлівські ресурси, фейковий. Це можна легко перевірити, спробувавши знайти сайт, вказаний на фото. Google каже, що такого не існує. Також новину не вдалось знайти у пошуковиках за ключовими словами.

Цікаво, що всі ресурси, які повідомили про цей випадок, використали один і той самий «скриншот», що явно свідчить про фабрикацію. 

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

 

Форма, взуття, спорядження: яким є речове забезпечення військовослужбовців ЗСУ