Новгород-Сіверський

Сімдесят восьмий день в Україні триває повномасштабне вторгнення рф. Chas News слідкує за головними новинами у режимі онлайн.

23:12

22:49 В Українській православній церкві Московського патріархату заявляють, що здобуття Томосу Петром Порошенком й заснування української єдиної помісної церкви стали причиною війни росії проти України.

22:12 Вибухи у Миколаєві — про це повідомляє мер Олександр Сєнкевич.

21:56 Уточнені наслідки авіаудару по Новгород-Сіверському Чернігівської області — троє людей загинули, 19 поранені.

21:18 Сьогодні Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики закликає журналістів та медіаорганізації до повноцінного і частого вживання слова «рашизм» та похідних від нього на національному та міжнародному рівнях. Передбачається внесення цього терміну до офіційних термінологічних словників української мови.

20:44 Росія змінила свою позицію щодо бажання України вступити в Євросоюз. Раніше Дмитро Медведєв заявляв, що РФ не проти (на відміну від вступу України до НАТО). Проте зараз заступник постпреда РФ при ООН Дмитро Полянський заявив, що позиція рф щодо можливого вступу України до ЄС змінилася і «стала схожою на позицію щодо вступу України до НАТО».

20:27 Стало відомо з різних джерел, що поблизу острова Зміїний зазнав серйозних пошкоджень корабель тилового забезпечення Чорноморського флоту рф «Всеволод Бобров». Деталі — в новині Chas News.

20:16 У створених росією на окупованих територіях України «фільтраційних таборах» знаходяться кілька тисяч українців. Про це заявив Майкл Карпентер, постійний представник США при ОБСЄ, під час засідання Ради ОБСЄ.

20:03 Рада ООН з прав людини проголосувала за початок розслідування злочинів військ рф на звільнених територіях України. Проти були лише Китай і Еритрея.

19:55 З України з початку війни виїхали вже шість мільйонів людей — ООН.

19:39 Російські окупанти влучили ракетою в заповідну частину острова Хортиця, почалась пожежа.

19:05 В Україні арештували російські та білоруські активи вартістю у 17 млрд грн. Про це повідомила пресслужба Бюро економічної безпеки України.

18:34 Оперативна інформація Генштабу ЗСУ.

  • На Сіверському напрямку противник продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Здійснював обстріли прикордонних районів України.
  • На Харківському напрямку основні зусилля ворога зосереджувалися на недопущенні просування наших військ та звільнення тимчасово зайнятих російськими окупантами територій. Протягом доби противник обстрілював позиції наших військ у районах населених пунктів Питомник та Руські Тишки.
  • На Слов’янському напрямку ворог здійснював повітряну розвідку за допомогою БпЛА “Орлан-10”.
  • На Донецькому напрямку окупанти застосовували міномети, ствольну артилерію, реактивні системи залпового вогню та завдавали ракетно-бомбових авіаційних ударів з метою руйнування фортифікаційних споруд українських підрозділів.
  • На Лиманському напрямку ворог намагається захопити ділянку місцевості на правому березі річки Сіверський Донець та закріпитись в районі населеного пункту Олександрівка. Здійснював штурмові дії у напрямку населеного пункту Новоселівка, успіху не має.
  • На Сєвєродонецькому напрямку противник продовжує штурмові дії в районі населеного пункту Воєводівка, успіху не має.
  • На Бахмутському, Авдієвському та Курахівському напрямках ворог веде штурмові дії з метою покращення тактичного положення своїх військ, успіху не має.
  • У місті Маріуполі ворог продовжив завдавати артилерійських та авіаційних ударів, основні зусилля зосереджував на блокуванні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”.

18:11 Від 8 до 12 російських ракет вдарили по Кременчуку — по НПЗ та інших обʼєктах інфраструктури.

18:02 Рада ООН з прав людини вимагає негайно припинити військові дії проти України, утриматися від нападів на цивільне населення та об'єкти, від спонсорованої державою дезінформації та пропаганди війни, закликає рф надати доступ до осіб, які були перевезені з України та утримуються на території рф чи окупованих територіях. Про це йдеться в резолюції Ради ООН з прав людини, яку підтримали 33 країни, утрималися — 12, «проти» проголосували Китай та Еритрея.

17:58 Наразі перемовини з росією ведуться щодо обміну лише 38 важкопоранених бійців з «Азовсталі». Жодних розмов про обмін 500 або 600 людей, про що повідомляють деякі ЗМІ, немає. Про це повідомила Ірина Верещук та закликала політиків і журналістів утриматись від надмірних емоцій та дезінформації щодо переговорного процесу.

17:25 Чотири російські ракети вдарили по Кременчуцькому НПЗ. Також звуки вибухів чутно було в Полтавському районі.

17:18 Посольство Вірменії в Україні, яке після початку війни переїхало з Києва на захід України, повернулося до столиці.

16:43 Мер Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що окупанти готуються інтегрувати місто в росію. «За всіма ознаками окупанти мають намір прямої інтеграції Маріуполя в росію (разом з «ДНР»)... Надходить інформація про намір організації та проведення «референдуму» в Маріуполі до приєднання до росії», — зазначив Андрющенко. Він називає дату «референдуму» 15 травня. Мер також зазначає, що зошити в школах в Маріупольському районі та Маріуполі вже підписують «Маріуполь. Ростовська область». 

16:05 Зранку російські війська обстріляли з "Градів" місто Гуляйполе Запорізької області. Пошкоджень зазнали об'єкти інфраструктури.

15:45 У Польщі випустили поштові марки із зображенням Володимира Зеленського. Один аркуш коштує 500 злотих (близько 3,5 тис. грн).

15:33 Україна отримає другий транш макрофінансової допомоги у розмірі 600 млн євро 20 травня.

15:20 Російські окупанти вивезли на територію РФ близько 2 тисяч українських дітей. Наразі військові РФ викрадають дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, із Луганської та Донецької областей.

14:30 Російський «Сбєрбанк» заявив, що у відповідь на рішення РНБО України щодо вилучення активів ініціює інвестиційний арбітраж із вимогою про відшкодування збитків

14:00 Росія могла втратити ще один корабель в Чорному морі. Мова йде про судно тилового забезпечення проєкту 23120. Таких в Росії лише два – «Всеволод Бобров» та «Ельбрус». Про це 24 каналу повідомили джерела в українській розвідці. Без якого точно саме корабля залишився російський флот наразі невідомо. За попередньою інформацією, у ніч на 12 травня корабель проєкту 23120 йшов у напрямку острова Зміїний. З невідомої причини на судні спалахнула пожежа. Згодом тривала операція з порятунку екіпажу. Пів ночі обгорілий корабель намагався дійти до Севастополя. Начебто, це вдалось.

13:30 Заступник міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції Віктор Довгань розповів про втрати інфраструктури під час війни:

Дороги (8,3 тис. км): $27,5 млрд;

Цивільні аеропорти: $6,8 млрд;

Залізнична інфраструктура та рухомий склад: $2,2 млрд;

Мости та мостові переходи: $1,5 млрд;

Порти та портова інфраструктура: $622 млн.

13:15 Парламент Латвії дозволив знесення пам'ятника Визволителям Риги, пишуть місцеві видання.

12:45 КНДР провела пуск балістичної ракети у бік Японського моря, заявили у Сеулі.

12:20 Широкомасштабне вторгнення Росії в Україну завершило геополітичну епоху, яка тривала після закінчення холодної війни, заявив прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон.

12:10 В Україні примусово вилучать активи Сбербанку РФ та Промінвест банку, що належить держкорпорації розвитку «ВЭБ.РФ». Відповідне рішення ухвалила Рада національної безпеки та оборони

12:00 Глава так званої «Луганської народної республіки» Леонід Пасічник висловився про питання входження ЛНР до складу Росії, заявивши, що влада прийме це рішення після закінчення бойових дій.

11:50 У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про відстрочку від мобілізації науковців та викладачів.

Проєкт закону

11:35 СБУ запобігла теракту у Запоріжжі і затримала його виконавця. Зловмисником виявився мешканець Дніпра, 1966 року народження.  Він хотів посіяти хаос та паніку у Запоріжжі і для цього спланував злочин на об’єкті масового скупчення людей у центрі міста.

11:30 Швеція планує 16 травня ухвалити рішення про вступ до НАТО і одразу подати заявку на членство. Про це повідомляє видання Expressen із посиланням на джерела.

10:55 Близько 10:00 російські війська запустили крилату ракету по м. Запоріжжя. За попередніми даними горить приватна будівля. Інформація щодо постраждалих уточнюється. Про це повідомляють у Запорізький ОВА.

10:50 Фінляндія має невідкладно подати заявку на вступ до НАТО, заявили президент та прем'єр. «Ми сподіваємося, що національні кроки, які ще необхідні для ухвалення цього рішення, будуть швидко вжиті протягом найближчих кількох днів».

10:15 Російська державна корпорація «Роскосмос» активізує розрахунки через «Газпромбанк». На сьогодні цей російський державний банк мало постраждав від міжнародних санкцій. Певні обмеження щодо нього було анонсовано лише 8 травня, але вони стосуватимуться персонально керівників установи. Тож «Роскосмос» та інші російські монополісти нарощуватимуть об’єм міжнародних платежів, використовуючи його «недоторканість».

10:00 Siemens оголосив про припинення бізнесу у росії. У рф Siemens Energy був одним із основних постачальників енергообладнання. Компанії, зокрема, належать «Сіменс трансформатори» та «Сіменс технології газових турбін». Крім цього, в рф Siemens входив у спільне підприємство «Уральські локомотиви», яке серійно випускало вантажні електровози.

09:50 Сайти Сенату та Міноборони Італії зазнали атаки пов'язаних з росіянами хакерів. Про це повідомляють агентство ANSA та газета Il Messaggero.

09:20 На пороховому складі в Хабаровському краї стався вибух. За попередніми даними, одна особа загинула. Про це повідомляє державне російське агентство «РИА-новости».

09:05 Росавіація продовжила режим тимчасового обмеження польотів в аеропорти півдня та центральної частини Росії до 19 травня.

09:00 Війна в Україні та брак експорту зерна можуть спричинити продовольчу кризу, яка перетвориться в міграційну, переконаний генеральний директор інформагентства Інтерфакс-Україна Олександр Мартиненко. Він припускає, що за розмірами вона буде значно більшою, ніж криза з сирійськими біженцями 2015 року, яку вважають найбільшою з часів Другої світової війни.

08:20 У Європарламенті пропонують включити ексканцлера Німеччини Шрьодера до санкційного списку ЄС. Він відомий як «друг путіна».

08:15 Сьогодні, у четвер, Фінляндія офіційно оголосить про намір вступити до НАТО.

8:10 Командир морпіхів, які боронять Маріуполь, Сергій Волина  звернувся у відеозверненні до винахідника Ілона Маска по допомогу в евакуації з «Азовсталі». «Кажуть, ти був телепортований з іншої планети, щоб навчити людей вірити у неможливе. Наші планети знаходяться поряд, тому що я живий там, де практично неможливо вижити. Допоможи нам вийти з «Азовсталі» до третьої країни. Якщо не ти – то хто? Підкажи…»

8:05 Віталій Кличко заявив, що не може гарантувати безпеку жителів столиці, які повертаються додому. У коментарі CNN він висловив стурбованість щодо можливості застосування Росією тактичної ядерної зброї.

8:00 Російські окупанти вночі 12 травня завдали кілька авіаударів по Новгород-Сіверську. Внаслідок атаки є загиблі та поранені.