Криптовалюти

В цьому році криптовалютний ринок змусив нервувати інвесторів від волатильності цін на основні активи. Біткоїн (BTC), найпопулярніша у світі криптовалюта, яка на початку року коштувала $30 тис., почала стрімко зростати у ціні та у березні досягла $61 тис. Потім знову впала майже у два рази. З липня знову стрімко зростала і у першій половині листопада встановила історичний рекорд ціни — $68 тис. А потім знову впала — до $49 тис. станом на 13 грудня.

Побила ціновий рекорд і Ethereum — друга за популярністю криптовалюта. У цьому році її курс збільшився до історичного максимуму в $4,6 тис.

А за оцінками видання Fortune, загальна капіталізація криптовалютного ринку на початок листопаду досягла $3 трлн — ще один рекорд. Для порівняння: це капіталізація Apple або річний ВВП Великобританії — п’ятої економіки світу!

Волатильність криптовалют

Позитивній динаміці криптовалют сприяв високий ріст інфляції у світі, пов’язаний з пом’якшенням провідними центробанками світу монетарної політики задля полегшення відновлення економіки після локдауну 2020-го. Нагадаємо, у листопаді цього року інфляція долара сягнула 9,4% — рекорд за останні 35 років! А євро у жовтні знецінився на 4,1% — це історичний максимум за весь час існування загальноєвропейської валюти.

Відповідно — інвестори шукають більш стійкі активи для інвестицій і «‎крипта» стала одним з них. Адже, на відміну від традиційних (так званих «‎фіатних») валют, які центробанки емітують в залежності від потреб економіки, кількість криптовалютних «‎монет» жорстко обмежена алгоритмами. Тому емісію криптовалют неможливо збільшити з чиєїсь волі.

Звісно, це все не можна порівняти з подіями 2017 року, коли біткоїн за рік виріс з $1 тис до $20 тис. Проте стійке збільшення ціни BTC після декількох років відносного затишшя, а також поява та ріст у 2021 році нових альткоїнів (альтернативних криптовалют), прийняття криптовалюти як платіжного інструменту багатьма бізнесами та навіть окремими країнами, інституційне визнання цифрових активів свідчать про нове переосмислення інвесторами і регуляторами потенціалу цього ринку.

Від заперечення до прийняття

2021-й має шанси ввійти в історію як рік прийняття криптовалют фінансовими інституціями. До останнього часу більшість ринкових інструментів для операцій з криптовалютами залишалися спеціалізованими, тобто такими, що створені саме для цього типу активів.

Але у 2021-му все більше традиційних фінансових компаній почали підтримувати операції з криптовалютами. PayPal, Venmo, Mastercard та навіть Twitter і WhatsApp дозволили своїм клієнтам проводити транзакції в біткоїнах. А Ілон Маск пообіцяв, що за біткоїни незабаром можна буде купити Tesla.

Платіжний сервіс

Facebook і Google після кількарічної заборони знову дозволили рекламу криптовалютних проєктів на своїх майданчиках.

Більш за те, Сальвадор став першою країною світу, де BTC визнали законним платіжним засобом. Це не викликало захоплення у громадян та навіть негативно вплинуло на курс криптовалюти, проте визнання криптовалют як офіційного платіжного засобу центробанком хай не дуже розвинутої, але визнаної ООН, країни — це без перебільшення історичний прорив.

Стали більш активно працювати з криптовалютами і американські банки. Так, BNY Mellon, State Street та інвесткомпанія BlackRock зробили доступними криптовалютні операції, а Goldman Sachs розширив список таких операцій для своїх клієнтів.

З негативу — у 2021 році уряд Китаю провів кілька атак на криптовалюти. У Піднебесній операції з криптою визнали незаконними та не виключили повну заборону використання криптовалют.

Після цього перестало працювати близько половини світових потужностей, задіяних в операціях з біткоїнами. Більш за те, китайські компанії перестали продавати обладнання для майнінгу. Що викликало короткостроковий обвал на крипторинку, проте вже у грудні мережа майнінгу біткоїну повністю відновила потужності.

Стосовно майбутнього криптоактивів звучали побоювання і з боку представників МВФ та Федеральної резервної системи США, проте зараз ситуація виглядає так, що процес прийняття криптовалют вже не зупинити.

Рай для спекулянтів

У 2021 році криптовалютний ринок пережив справжнє нашестя «альткоїнів» — альтернативних криптовалют, які росли надзвичайно високими темпами, а часто так само стрімко й падали. Багато з цих альткоїнів виявилися спекулятивним активом.

Ось деякі найвідоміші альткоїни 2021 року.

- Ethereum

Цю криптовалюту створювали не стільки як платіжний засіб, скільки як платформу для створення децентралізованих онлайн-сервісів на базі блокчейну, — так званих «‎розумних контрактів», тобто комп'ютерних програм, які автоматично реалізуються, коли виконуються певні умови.

Оскільки для операцій з невзаємозамінними токенами (NFT) використовують переважно саме Ethereum, цікавість до NFT викликала у цьому році стрімке зростання цієї криптовалюти, яке характеризувалось великою волатильністю. Наприклад, у травні курс Ethereum досяг $4 тис., до липня обвалився вдвічі, і знову почав стрімко рости.

- Dogecoin

Цю криптовалюту створили у 2013 році як пародію на біткоїн. І до 2021-го вона залишалася лише пародією. Курс Dogecoin всі ці роки не коливався і залишався на рівні $0,05. Але у квітні Ілон Маск написав, що він інвестує в цю валюту, і курс Dogecoin стрімко виріс — до $17,4, майже в 350 разів.

Shiba inu

Але згодом діалог засновника Tesla зі своєю матір'ю у ефірі телеканалу NBC знову обвалив курс Dogecoin.

— «Я в передчутті свого подарунка на День матері. Я сподіваюся, це не Dogecoin?», — запитала Мей Маск сина.

— «Так, це він», — відповів винахідник.

Зараз ціна криптовалюти складає $4,4.

- Shiba Inu

Цю криптовалюту створили у 2020-му як «вбивцю» іншого алькоїну: Dogecoin. Твіт Ілона Маска викликав у вересні бурхливий ріст цього коїну, з $6 до $644 за 1 млн монет. Втім, після того, як хайп минув, Shiba Inu знову почав знецінюватися.

- Squid Games

Історія цієї монети — приклад маніпуляції на хайпі у чистому вигляді. 1 листопада, на пікові популярності серіалу «‎Гра в кальмара», її вартість виросла у понад 3 тис. разів — з $0,1 до $300 за монету. Але вже за кілька днів знову опустилася до початкового рівня.

Чого чекати у 2022-му?

Мало хто береться давати прогнози про розвиток подій на криптовалютному ринку. Адже слова «криптовалюти» та «волатильність» можна вважати синонімами. Проте деякі експерти все ж виголосили обережні передбачення.

Так, на думку Джона Патріка Лі, партнера компанії Van Eck Associates Corporation, у 2022 році біткоїн продовжить розвиватися з точки зору інституційного прийняття і не виключено, що з’явиться умовний Сальвадор 2.0, тобто іще одна країна оголосить криптокоїн законним платіжним засобом.

А Біллі Бамбро, контрибутор Forbes з блокчейну та криптовалют, впевнений, що у 2022 році США зможуть ухвалити декілька законів, які регулюватимуть використання криптовалют. Це повинно забезпечити стійкий ріст «‎крипти» в перспективі.

Майнінг криптовалют

Тому Майк МакГлоун, старший стратег Bloomberg Intelligence, вважає, що вже наступного року біткоїн може пробити психологічну позначку у $100 тис.

Втім, попри оптимістичні прогнози, не варто виключати і появу «чорних лебедів», які негативно вплинуть на ринок.

Так, висока енергозатратність майнінгу біткоїнів часто породжує шахрайські схеми з несанкціонованого відбору електроенергії. Достатньо хоча б пригадати нещодавній скандал, пов’язаний з тим, що Ігор Коломойський організував криптоферму на заводі у Запоріжжі та закуповував для цього дешеву електроенергію.

Це призводить до того, що багато країн світу обмежує майнінг через дефіцит електроенергії. Акцент на стійкий розвиток та увага до екологічних проблем можуть посилити цей тренд — адже розповсюдження ВДЕ призведе до здорожчання електроенергії.

Тому відомий анонімний біткоїн-аналітик PlanB у своєму Twitter попереджає, що, попри майбутнє зростання, криптовалюти переживуть ще не одне падіння. Головне питання — коли і наскільки сильним воно виявиться. А ось на це питання відповіді не дасть ніхто.

Піт і біль. В яких умовах працюють люди, які навчають штучний інтелект
Врятувати рядового юзера. Хто опікується жертвами кіберзлочинів у світі та в Україні?
Чергова бульбашка чи майбутнє? Що таке NFT і навіщо люди платять шалені гроші за пікселі?