ядерна зброя

У вівторок, 21 лютого 2023 року, президент рф володимир путін оголосив, що росія призупиняє участь у Договорі про стратегічні наступальні озброєння (СНО), який був укладений зі США.

Про це кремлівський лідер заявив під час звернення до Федеральних зборів.

Chas News пояснює, що означає така заява і як на неї відреагували на Заході.

Що сказав Путін під час звернення 21.02.2023

Російський президент серед іншого оголосив про призупинення участі рф в договорі про СНО.

Путін зазначив, що на початку лютого 2023 року НАТО зажадав від Росії повернутися до виконання договору про стратегічні наступальні озброєння, включно з допуском інспекцій на ядерні оборонні об'єкти РФ.

Путін назвав такі вимоги «театром абсурду». Мовляв, росії відомо, що Захід прямо причетний до спроб київського режиму завдати ударів по базах нашої стратегічної авіації.

«США і НАТО прямо говорять про те, що їхня мета  завдати стратегічної поразки росії. І що, після цього вони як ні в чому не бувало збираються роз'їжджати по наших оборонних об'єктах?», — сказав путін.

Президент рф наголосив, що рф не виходить із договору, а призупиняє свою участь у ньому.

Що таке Договір про стратегічні наступальні озброєння

Йдеться про так званий СНО-ІІІ — сьомий і останній на цей час договір між СРСР/Росією та США про обмеження стратегічних ядерних сил.

Першу подібну угоду держави підписали ще у 1972 році. Вона закріплювала кількість засобів доставки ядерної зброї для кожної зі сторін.

СНО-І ще тоді СРСР і США уклали 31 липня 1991 року в Москві, а чинності він набув вже у грудні 1994-го — після розпаду СРСР і передачі росії ядерної зброї, що залишилася в Білорусії, Казахстані та Україні.

Чому і як Україна відмовилась від ядерної зброї

СНО-II підписали у 1993 році Борис Єльцин та Джордж Буш.

СНО-III підписали президенти рф і США, дмитро медведєв і Барак Обама, 8 квітня 2010 року в Празі. Договір був розрахований на 10 років із можливістю продовження за взаємною домовленістю сторін ще на п’ять років.

26 січня 2021 року президенти володимир путін і Джо Байден домовились продовжити Договір до 5 лютого 2026 року.

Що передбачає чинний Договір про СНО

За чинним договором про СНО передбачалося, що кожна зі сторін скорочує та обмежує свої СНО таким чином, щоб через сім років після набуття угодою чинності (і надалі) їх сумарна кількість не перевищувала:

  • 700 одиниць для розгорнутих міжконтинентальних балістичних ракет (МБР), балістичних ракет підводних човнів (БРПЛ) та важких бомбардувальників (ВБ);
  • 1550 одиниць для ядерних боєзарядів на них;
  • 800 одиниць для розгорнутих та нерозгорнутих пускових установок МБР, БРПЛ, та ВБ.

Відповідно, кожна зі сторін мала можливість зберігати в нерозгорнутому стані ще 100 носіїв — тобто без боєголовок, не в бойовій готовності, а для використання на навчаннях чи випробуваннях.

Росія та США мали проводити інспекції на об'єктах одна одної. Але ще початку серпня 2022 року Москва тимчасово вивела з-під інспекційної діяльності свої об'єкти.

Раніше Сhas News розповідав, про світовий «ядерний клуб», до якого входять США, росія, Велика Британія, Франція, КНР, Індія, Пакистан та КНДР.

Що означає заява путіна і як на неї відреагували на Заході

Заяви путіна про призупинення участі рф в Договорі виглядають черговим витком ядерного шантажу і спробою тиснути на Захід, щоб той не постачав зброю Україні.

Останній раз про високу ймовірність застосування росією ядерної зброї в Україні говорили восени 2022 року.

З тих пір градус заяв росіян дещо знизився, але вони продовжуть запускати ракети над українськими АЕС.

На Заході швидко відреагували на заяву путіна.

«Путін почав цю імперіалістичну війну і продовжує її нагнітати. Через рік після початку війни немає жодних ознак того, що він готується до миру. Навпаки, сьогодні він ясно дав зрозуміти, що готується до нової війни»,  заявив Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО

Жозеп Боррель, верховний представник ЄС із закордонних справ сказав, що рішення росії щодо ДСНО «руйнує систему міжнародної безпеки».

Водночас Ентоні Блінкен, держсекретар США, назвав рішення росії «таким, що розчаровує», але зазначив, що Вашингтон, як і раніше, готовий будь-коли говорити з Москвою про обмеження озброєнь.

Сhas News розповідав, чи можна збити ракету з ядерним зарядом. А РНБО видало детальну інструкцію, як діяти під час ядерного вибуху.

Що таке ядерна зброя і чи можна вижити після атомного вибуху