Людина в аеропорту

З початком війни російські ІТ-фахівці почали масово покидати країну. Для частини з них програми релокації запропонували компанії, в яких вони працювали. До прикладу, російська дочірня компанія Google вивезла частину співробітників в Дубай.

Частина ж інженерів вирішила виїжджати з країни на власний ризик. За оцінкою депутатів російської Держдуми, станом на кінець березня росію покинули від 50 до 70 тис. ІТ-спеціалістів, і ще біля 100 тис. мали намір емігрувати.

Не зацікавлені працювати в росії і стартапери. За даними опитування, проведеного фондом «Сколково» та компанією «Ростелеком-Солар», третина респондентів заявили про бажання виїхати з росії, а більше 10% сказали про неможливість продовжити роботу в країні.

Галузь, якою свого часу російська влада надзвичайно гордилася як символом модернізації економіки, зараз котиться у прірву. Чисельні «пряники», які пропонує кремль, не дуже працюють.

Російська влада «в рамах дискусії» вже навіть озвучила ідею залучати засуджених ІТ-шників до віддаленої роботи на приватні ІТ-компанії. Такий креатив викликав на ринку справжній жах. Коментуючи для видання «Роскомсвобода» цю ідею, учасники індустрії пригадали роман Олександра Солженіцина «В круге первом», присвячений шаражкам» сталінських часів, де найкращих російських інженерів примушували працювати за миску баланди. ІТ-фахівці побоюються, що їх саджатимуть по вигаданих справах та заставлятимуть безкоштовно працювати на близькі до кремлівського керівництва фірми.

Смартфонів немає і не буде

Наприкінці квітня «Коммерсантъ», цитуючи представників галузі, припустив, що російські ІТ-фахівці скоро почнуть повертатися до країни, бо за кордоном їм важко. І це, ніби-то, призведе до надлишку ІТ-фахівців. Втім, ці прогнози поки що не справджуються.

Так, дослідження платформи SuperJob показало зменшення числа вакансій в російському ІТ більше як на 50%, що пов’язане зі скороченням штату майже 50% ІТ-компаній, чи взагалі, наміром останніх залишити російський ринок.

Інший рекрутинговий сайт — HH.ru, теж повідомляв про скорочення числа ІТ-вакансій: на третину вже у перші ж тижні війни. Одночасно з цим збільшилась кількість резюме. На кінець квітня на одну вакансію приходилося більше трьох резюме.

Якщо додати до цього валютні обмеження (такі як вимога продавати валютну виручку по відверто заниженому курсу та блокування депозитів у валюті), проблеми з придбанням нового смартфону чи використанням багатьох онлайн-сервісів, стає очевидним, що на російському ринку ІТ-фахівцям особливо немає чого очікувати. То ж на рішення про еміграцію впливають не лише політичні чинники.

Однією з найбільш вагомих причин масового виїзду ІТ-фахівців з росії стала відмова іноземних замовників працювати з ними. Окрема проблема — фінансові санкції. Компанії бояться, що їх рахунки заблокують, якщо вони переведуть в росію гроші. Деякі фірми прямо заявляють, що для продовження співпраці ІТ-фахівці повинні виїхати з країни

Наприклад, однією з найбільш вагомих причин масового виїзду ІТ-фахівців з росії стала відмова іноземних замовників працювати з ними. Окрема проблема — фінансові санкції. Компанії бояться, що їх рахунки заблокують, якщо вони переведуть в росію гроші. Деякі фірми прямо заявляють, що для продовження співпраці ІТ-фахівці повинні виїхати з країни.

Відмовляються працювати з росіянами і фрілансерські біржі та компанії, що дозволяли отримувати закордонні виплати.

Пряники від держави

Розуміючи наслідки падіння вітчизняного ІТ-сектора, російська влада намагається зменшити відтік «мозків». Поки що — переважно методом «пряника». Тобто, пропонуючи пільги.

Перед усім це відстрочка від можливого призову до війська та пільгова іпотека.

Обговорюються і додаткові пільги, серед яких податкові преференції для російських ІТ-компаній, звільнення їх працівників від ряду податків, надання компаніям пільгових кредитів.

Зараз в москві обговорюють запуск процедури примусового розподілу студентів-випусників ІТ-спеціальностей, які навчалися за державний кошт. Розподіляти спеціалістів планують на термін до п’яти років, а працювати вони муситимуть на підприємствах оборонно-промислового комплексу

Окрім того, держдума вже розробила законопроєкт про видачу посвідки на проживання іноземним ІТ-фахівцям за спрощеною схемою — без наявності договору з роботодавцем. Теоретично це повинно допомогти залучити молодих фахівців з країн СНД.

Втім, росія не була б росією, якби обмежилася одними лише «пряниками». Окрім вже згаданої вище ідеї реабілітації сталінських «шарашок» с примусовою працею, зараз в москві обговорюють запуск процедури примусового розподілу студентів-випусників ІТ-спеціальностей, які навчалися за державний кошт. Розподіляти спеціалістів планують на термін до п’яти років, а працювати вони муситимуть на підприємствах оборонно-промислового комплексу.

Кібер-небезпечне імпортозаміщення

Одним з перших сегментів російського ІТ-ринку, який відчув на собі проблеми з відсутністю ІТ-фахівців, стала кібербезпека. В травні путін підписав указ, який передбачає посилення кібербезпеки російських структур. Серед обов’язкових заходів — створення у компаніях спеціальних підрозділів з кібербезпеки. Для цього країні може знадобитися біля 30 тис. фахівців.

Проблема в тому, що за весь 2021 рік лише на HH.ru було розміщено біля 35 тис вакансій для фахівців з інформаційної безпеки. Якщо до цього додати еміграційні процеси, то проблема із кадрами та подальші труднощі в організації безпеки російських структур стають очевидними.

Нам їх не треба

Ще одне питання — куди мігруватимуть російські IT-фахівці. Після початку війни США та країни ЄС суттєво обмежили видачу росіянам віз. Тому російські програмісти роз'їжджаються переважно по пострадянським країнам. Здебільшого це Казахстан, Грузія, Вірменія та Узбекистан.

В українському експертному середовищі іноді лунають думки про доцільність запросити російських фахівців до України — щоб посилити світові позиції української IT-індустрії, однієї з небагатьох галузей економіки, яка здатна повноцінно функціонувати під час війни.

Як компанія з українським корінням, ми ніколи не наймали у рф і не працюємо з розробниками звідти. Зараз ця позиція стала ще більш непохитною. Виключенням можуть бути лише фахівці, які вже давно живуть в Україні та мають посвідку на проживання тут. Однак, від початку війни ми не отримували запитів щодо пошуку роботи від російських громадян

Але в українських IT-компаніях до цієї ініціативи відносяться з прохолодою. «Як компанія з українським корінням, ми ніколи не наймали у рф і не працюємо з розробниками звідти. Зараз ця позиція стала ще більш непохитною. Виключенням можуть бути лише фахівці, які вже давно живуть в Україні та мають посвідку на проживання тут. Однак, від початку війни ми не отримували запитів щодо пошуку роботи від російських громадян», — розповідає Анастасія Фролова, Country Manager Ukraine SoftServe.

Аналогічну відповідь нам дали і в GlobalLogic: «GlobalLogic ніколи не працювала в росії та ніколи не вела жодного бізнесу з російським урядом або приватним сектором. Компанія повністю підтримує Україну в її боротьбі, а крім того, підтримує і дотримується всіх прийнятих урядом обмежень у співпраці з російськими компаніями та громадянами», — стверджують у прес-службі компанії.

Що буде далі?

Відчуття повноти болю від санкцій у росії ще попереду. Російський центробанк вже попередив про «глибоку трансформацію» галузевих ринків у ІІІ кварталі — кажучи простими словами: про неминучій обвал економіки. Цей процес аж ніяк не омине і ІТ.

З росією відмовилася співпрацювати більшість платіжних мереж. Тому частина російських програмістів просто не зможе отримати гроші за свою роботу. Деякі компанії зможуть сплачувати біткоїнами або етеріумами, однак це навряд-чи стане масовим явищем.

Крім того, як неодноразово вже писав Chas News, російський уряд поступово обмежує доступ до інтернету. Звісно, відмова від мережі не відбудеться за один день, проте врешті-решт, мешканці росії опиняться в обмеженому світі. Автори ідеї суверенного рунету, який в країні так ретельно вибудовують, певно, не розуміють глобальності ІТ-ринку та важливості присутності у світовій ІТ-екосистемі. Неможливість постійно навчатися для ІТ-фахівця — це смерть. А вчитися в умовах чисельних російських обмежень не вийде аж ніяк. То ж у російських ІТ-шників, які хочуть залишитись у професії, особливого виходу, окрім еміграції, немає.

Як російська агресія змінила пошукові сервіси та соціальні мережі
«Яндекс.Еда» загубила дані співробітників російських спецслужб