«Київ заслуговує на краще!» — лозунг цьогорічної виборчої кампанії партії «Батьківщина». Електорат любить і вірить Юлії Тимошенко. За це вона віддячує йому гарними та чесними політиками, яких приводить до влади. Андрій Портнов, Павло Лєбєдєв, Наталя Королевська, Олег Ляшко, Надія Савченко — це далеко не повний список осіб, кому дала дорогу у велику політику «Леді Ю». Мабуть були і достойні кандидати, але їх важко згадати одразу. Варто відзначити і те, що Тимошенко ніколи не брала до списку спортсменів та зірок телеекрану, віддаючи перевагу представникам великого бізнесу.

Презентувати своїх кандидатів до Київської міськради особисто Тимошенко не змогла. Політик досі оговтується від коронавірусу, на який вона захворіла нещодавно. Цю задачу взяв на себе Віталій Нестор, голова міського осередка партії. «Батьківщина» як справжня, доросла політична сила підійшла до висування кандидатів серйозно, представивши не тільки першу десятку загальноміського списку, але й перші номери в списках територіальних округів.

Списки вийшли строкаті, з великою кількістю представників будівельного бізнесу.

Партнерство за інтересом 

Очолив список Олексій Кучеренко, який до того ж, буде кандидатом на посаду мера від «Батьківщини». Постать Кучеренка давно відома всім, хто стежить за українською політикою. Народний депутат чотирьох скликань, голова Запорізької області, міністр з питань ЖКГ при другому прем'єрстві Тимошенко. Не станемо переказувати його трудовий шлях, кому цікаво — в мережі достатньо матеріалів. Впродовж останніх років головна «фішка» Кучеренка — критика цін на комунальні послуги та газ. Ця тема його так пече, що в боротьбі за справедливі тарифи він готовий навіть на сумнівні союзи. Як наприклад, співпраця в громадській організації «Тарифна мобілізація» з Максимом Гольдарбом, колишнім директором Департаменту внутрішнього аудиту та фінансового контролю Міноборони у 2013-2014 роках. Також Гольдарб є заступником голови громадської організації «Партії миру», яку очолює власник «Смарт-Холдингу» Вадим Новинський.

За чесні тарифи

На другому місці в списку Віталій Нестор, голова міського осередку партії. Нестор бачив себе кандидатом в мери Києва. На більшості бордів була його політична реклама, сам політик не пропускав можливості коментувати кожну проблему міста. Проте, після скандалу з так званими «понятійками» Ігоря Комарницького в партії відмовилися від його кандидатури. Нагадаємо, оточення Нестора пов'язують з українсько-литовською Stolitsa Group, одним з бенефіціарів якої є Іван Молчанов. Його мати — Владислава була довіреної особою Юлії Тимошенко на президентських виборах 2019 року. Останні роки компанії Молчанових отримують сумнівні дозволи на будівництво в Києві. На вже вказаних «понятійках» фігурує прізвище дружини Нестора в спільному проєкті з будівництва.

Скрін з реєстру

За повідомленням ЗМІ, ще одним бізнес партнером Молчанової є депутат Київради від «Батьківщини» Денис Москаль. В цьогорічному списку він отримав третє місце. У Верховній Раді VI скликання Москаль працював помічником Андрія Портнова, який пізніше став заступником голови Адміністрації Віктора Януковича. Нагадаємо, до співпраці з Януковичем, Портнов багато років керував юридичним департаментом у структурах Тимошенко. Москаля в 2008 році вже обирали депутатом Київради від «Батьківщини». В 2012 році він невдало балотувався з «Партією зелених України» до Верховної Ради, за два роки йшов по мажоритарці вже від БПП, де знову програв.

Не буває друзів, є лише інтереси

Четвертою в списку йде Олександра Кужель — народний депутат минулого скликання від «Батьківщини», спеціаліст в питаннях регуляторної політики та підприємництва. До співпраці з Тимошенко встигла змінити низку політичних партій — «За Єдину Україну!» Володимира Литвина, «Трудову Україну», пізніше «Сильну Україну» Сергія Тігіпко та «Партію регіонів». Свого часу Кужель навіть подавала у відставку з посади заступника міністра регіональної політики і будівництва через принципову незгоду з діями Тимошенко на посаді прем'єра.

На п'ятому місці — Ольга Гоцуляк. Вона є головою правління громадської організації «Гармонія розвитку», працює корекційним педагогом. Кілька років тому співпрацювала з Ганною Старостенко, заступницею голови Київської міської держаної адміністрації, по соціальним проєктам.

Соціальна ініціатива соратниці Кличко

Ймовірно, Гоцуляк є дружиною помічника депутат Київради Юрія Зубка — Олександра Гоцуляка.

Далі йде Алла Шлапак, депутат Київради. Вона відома як соратниця Леоніда Черновецького, входила до його «молодої команди». До нинішньої Київради обиралася від партії «Єдність» Олександра Омельченка. На позачергових парламентських виборах 2019 року балотувалася від партії «Соціальна справедливість», яку сама ж очолювала. Партія отримала 0,1% голосів, та повністю зупинила свою публічну діяльність. На початку вересня 2020 року, Шлапак передала керівництво партією помічниці Ірині Юрченко, а на вибори пішла з «Батьківщиною».

Справедливість - перш за все

Юрій Зубко, про якого ми вже згадували, на сьомому місці виборчого списку. До Київради він потрапив від партії Порошенка «БПП-Солідарність». З 2015 по 2017 роки працював керуючим справами «Київміськбуду», а з 2018 року —заступник директора «НВФ Дніпропроект». Ця компанія є одним з підрядників Київметробуду в будівницітві метро на Сирець.

Восьме місце у Олени Марченко — колишньої першої заступниці директора Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА.

На передостанньому місці в списку Володимир Слончак, колишній заступник Кличка в КМДА. Цей добродій став відомим загалу в квітні 2020 року, через напад на поліцейського під час конфлікту при зупинці поліцією його автомобіля. Разом з Слончаком в авто знаходилась Людмила Костенко, депутат Київради. За фактом нападу проти Слончака відкрили кримінальне провадження, санкція статі передбачає позбавлення волі на строк до 5 років. Слідство триває. Одразу після інциденту чиновника звільнили з КМДА, проте він по цей час залишається головою наглядової ради «Київміськбуду».

Десяте місце у Богдани Тимощук, яка була довіреною особою Тимошенко на Подолі під час президентських виборів 2019 року. В 2015 році балотувалася до Київради від «Батьківщини». Є бенефіціаром компаній «Інвест Сістем Груп» та «Ділайвест», що спеціалізуються на будівництві.

Перші на місцях 

Крім загальноміського списку «Батьківщина» назвала перші номери в територіальних виборчих округах. Тут партію представлять депутати Київради, яким складе компанію дружина колишнього голови Державної фіскальної служби Романа Насірова.

У Голосіївському районі (округ №1) виборчий список очолить депутат «Батьківщини» Ігор Галайчук. В Дарницькому районі (округ №2) — Слончак. Першим в списку партії в Деснянському районі (округ №3, Троєщина) стане Ярослав Биструшкін. Він син Олександра Биструшкіна, народного артиста України, колишнього начальника Головного управління культури та мистецтв КМДА.

Юрій Зубко очолює список на окрузі №4 (Лісовий, Троєщина). А в окрузі №5 (Райдужний, Воскресенка) першим номером буде Петро Онофрійчук — колишній голова Дніпровської райдержадміністрації.

По округу №6 (Русанівка) очолить список Анатолій Шаповал, депутат Київради від «Батьківщини». Округ №7 (Оболонь) — Ганна Свириденко — депутат від «Батьківщини», довірена особа Тимошенко на президентських виборах. Алла Шлапак також очолює округ, на Печерську (№8). На Подолі (№9) першим номером став Юрій Дідовець, депутат «Батьківщини».

Тетяна Меліхова, давня соратниця Тимошенко та голова фракції «Батьківщина» в Київраді, очолить список на окрузі в Святошино (№10). Ще один округ в Святошино (№11) представляє дружина Насірова — Катерина Глімбовська. Обговорювати родинні зв'язки — справа бульварних таблоїдів, але варто зауважити, що батьком кандидатки є Олександ Глембовський, голова наглядової ради компанії «Альтіс-Холдинг», яка виконувала роботи по реконструкції Поштової площі, терміналу D в «Борисполі», Львівського аеропорту.

Микола Негрич, депутат Київради від БПП, цього разу балотується від «Батьківщини». Він буде першим номером в Солом'янському районі (округ №12). Політик є зятем Михайла Голиці, колишнього голови «Київміськбуду», з яким має спільні бізнеси. Зокрема, мисливське господарство. Заснована ними громадська організація отримала контроль над мисливськими угіддями в Чернігівській області.

Любов до природи, вона така

Першим номером в списку Шевченківського району (№13) став колега Алли Шлапак по фракції «Єдність» — Олександр Бродський.

Нагадаємо, в Київраді цього скликання фракція «Батьківщини» складається з 14 депутатів. 

Також читайте про те, кого ведуть в Київраду команди Зеленського, Порошенко і партія «Голос».