Запуск крилатої ракети

У Чорне море з Севастополя вийшов новий флагман російського флоту — «Адмирал Макаров». У зв’язку з цим у Генштабі України повідомляють про зростання загрози ракетних ударів.

Chas News вирішив порахувати, скільки ворожих крилатих ракет знаходиться у Чорному морі, та чи може агресор оперативно збільшити їхню кількість.

Добряче прорідили

Станом на початок 2022 року Чорноморський флот рф мав 48 надводних кораблів та сім підводних човнів.

Найбільша кількість ракет розміщалася на флагмані флоту — ракетному крейсері «Москва», який зараз охороняє морське дно.

На крейсері було одразу 16 ракет в одному залпі з можливістю нести ядерні боєголовки.

Зараз у росіян залишилися три сторожові кораблі (фрегати) проєкту 11356 — «Адмирал Григорович», «Адмирал Эссен» та «Адмирал Макаров». Вони увійшли в стрій флоту вже після анексії Криму, в 2016 — 2017 роках. Ці фрегати озброєні ракетними пусковими установками «Калибр-НК», кожна на 8 ракет.

«Буян-М»

Загрозу для України становить і 41-а бригада ракетних катерів — малі ракетні кораблі проєкту 21631 шифр «Буян-М». Це чотири найсучасніші кораблі російського флоту — «Грайворон», «Ингушетия», «Вышний Волочек» та «Орехово-Зуево», які увійшли в бойовий стрій в 2018 — 2021 роках. Головне їхнє озброєння — ракетна пускова установка «Калибр-НК» або «Оникс» (обидві на вісім ракет). Установка знаходиться вертикально, ракети зберігаються в надбудові.

Небезпеку становить і підводний флот росії. Так, у Чорному морі діє четверта окрема бригада підводних човнів, яка складається з шести сучасних дизельних підводних човнів проєкту 06363. Вони увійшли в стрій у 2014 — 2016 роках. Ці човни спочатку будували для Тихоокеанського флоту рф, тому вони мають не лише торпедне, але і ракетне озброєння. Кількість пускових установок точно не відома, але, за неофіційною інформацією, кожен човен несе шість крилатих ракет «Калибр-ПЛ».

Фрегат «Адмирал Григорович»

У росіян також є чотири ракетні катери проєкту 12411, які мають по чотири пускові установки протикорабельних ракет 3М-80 «Москит». Ця ракета здатна вражати цілі на відстані до 120 км, працює на надзвуковій швидкості в 2,35 Маха. На сьогоднішній день вже є застарілою та такою, що програє аналогам.

Є ще сторожові кораблі проєкту 1135 — «Ладный» та «Пытливый», які обладнані застарілими, за сучасними мірками, ракетними установками УРПК-5 «Раструб» — чотири горизонтальні контейнери, дальність стрільб — до 50 км. Пускові установки цих кораблів не розраховані на пуски крилатих ракет.

Нарешті, ракетний катер «Шуя» проєкту 12417, обладнаний чотирма пусковими установками протикорабельного комплексу «Термит». Ця установка та ракета П-15М є морально застарілими. Їх використовують переважно для запуску ракет-мішеней та на стрільбах. Також минулого року на «Шуе» встановили експериментальний зенітно-ракетний комплекс «Панцирь-М».

Таким чином, можливості ракетного залпу Чорноморського флоту рф після загибелі крейсеру «Москва» можна оцінити в 92 крилатих ракети «Калибр».

Втім, росія вже використала більшу частину своїх сучасних ракет, тому скільки «Калибров» несуть російські кораблі в конкретний момент, достеменно оцінити неможливо. Так, згідно даних оперативного командування «Південь», станом на середину травня на бойовому чергуванні у Чорному морі росія мала близько 30 ракет на чотирьох кораблях і катерах.

Далекий близький Каспій

На початку березня Туреччина закрила протоки Босфор та Дарданелли, що є єдиним водним шляхом зі Середземного до Чорного моря. Це рішення прийнято на основі Конвенції Монтре, яка приписує закривати протоки для військових кораблів країн, що беруть участь у воєнних діях. Таким чином рф втратила можливість посилити корабельне угрупування в Чорному морі за рахунок переведення бойових одиниць зі своєї бази в сирійському Тартусі.

Єдиним потенційним варіантом для посилення Чорноморської флотилії залишається Каспійська флотилія. Переведення кораблів чи катерів можливе лише по Волго-Донському каналу в Азовське море з подальшим переходом під Керченським мостом у Чорне море.

Підводний човен проєкту 06363

Каспійська флотилія має у складі два сторожових кораблі проєкту 11661К та три малих ракетних кораблі вже відомого проєкту 21631.

Флагман флотилії — сторожовий корабель «Татарстан» — було спущено на воду 1993 року, але в стрій він вступив лише за десять років. Головне озброєння складають пускові установки КТ-184 на вісім ракет X-35 «Уран». Це невеликі протикорабельні ракети, які недоцільно використовувати по наземних цілях з приводу замалої руйнівної потужності.

«Дагестан» є більш новим, він увійшов до складу флотилії в 2012 році. У нього на озброєнні установка на вісім ракет «Калибр-НК».

Треба зауважити, що технічні характеристики ракет дозволяють проводити стрільби, не залишаючи Каспійського моря. Так, на початку травня ракети, запущені з Каспія, влучили та зруйнували залізничну інфраструктуру в Кіровоградській області.

Чим відповісти?

Після окупації Криму рф почала поводитись в Чорному морі вкрай зухвало. Особливо це стосується блокування судноплавства в українській економічній зоні, де на сьогодні в портах заблоковано понад 70 суден з зерном.

Військово-морські сили України мали купу ідей та проєктів щодо свого відновлення, але не встигли завершити їх до повномасштабного вторгнення рф. Тому говорити про морський компонент боротьби з російським агресором нині недоцільно.

Протикорабельна ракета Гарпун

Зараз Білий дім працює над тим, щоби передати Україні сучасні протикорабельні ракети та допомогти подолати російську морську блокаду. Так, Reuters з посиланням на власні джерела в уряді США повідомляв про можливу передачу Україні протикорабельних ракет Harpoon виробництва Boeing і Naval Strike Missile виробництва Kongsberg та Raytheon Technologies. Дальність стрільби цих ракет досягає 300 км, тому потенційно вони можуть бути використані для удару по Керченському мосту.

Треба нагадати, що розмови про передачу американського протикорабельного озброєння почалися ще в 2020 році, коли Україна подала запит на купівлю у США ракет Harpoon.

Не варто нехтувати і вітчизняною розробкою РК-360 «Нептун», завдяки якому і потопили крейсер «Москва».

Нагадаємо, на 2022 рік було заплановано передачу Збройним силам України двох дивізіонів «Нептунів». Втім, війна внесла свої корективи у терміни здачі. В який саме бік — зараз важко відповісти.

Окупанти щодня атакують інфраструктуру. Чи здатні вороги ракетними ударами припинити постачання зброї в Україну?
Чи є в путіна лазерна зброя та що це за комплекс «Задира»