Відключення світла

Після відносно спокійної зими 2023/24 росія навесні 2024 року розпочала нову хвилю ударів по об'єктах української енергетики. Причому вона виявилася потужнішою та результативнішою, ніж у 2022 році, а наслідки — більш руйнівними. Лише за дві атаки росіяни пошкодили близько 80% теплових електростанцій та більше половини гідроелектростанцій. Через пошкодження енергооб'єктів і збільшенні споживання електроенергії через похолодання в Україні з 14 травня почали діяти графіки відключення світла для промислових і побутових споживачів.

Chas News розповідає, скільки потужностей Україна втратила через російські атаки навесні цього року, що буде з відключенням світла в Україні влітку та чи зможуть енергетики відновити енергосистему до зими. 

Російські атаки на енергооб'єкти України: скільки потужностей втрачено

Внаслідок останніх ворожих атак Україна втратила близько 8 ГВт енергогенерації, що призвело до збитків у понад $1 млрд. Зараз на постраждалих об’єктах ведуться відновлювані роботи, запевняють у міністерстві енергетики.

Нижче наводимо хронологію ворожих обстрілів по енергооб'єктам в період з березня по травень 2024 року та розповідаємо про їх пошкодження.

22 березня російські окупанти здійснили найбільшу від початку повномасштабного вторгнення комбіновану атаку на українську енергосистему. У Харкові тоді стався блекаут. Серед іншого окупанти вдарили по Дніпровській ГЕС — найпотужнішій станції у Каскаді на річці Дніпро до складу якої входять (ГЕС-1 і ГЕС-2). Після ракетного удару перша станція припинили роботу, а друга зазнала критичних пошкоджень. Через це енергосистема України втратила понад тисячу мегават.

У Харківській області знищено найбільшу електростанцію – Зміївську (потужність 2400 МВт). У Центренерго тоді повідомляли, що на станції не працює жоден енергоблок, а відновлення ТЕС — «далека перспектива».

Того ж дня було пошкоджено усі енергоблоки Бурштинської ТЕС (2400 МВт) в Івано-Франківській області та Ладижинській ТЕС (1800 МВт) у Вінницькій області. За словами директора ДТЕК, енергоблоки перебувають у різному ступені руйнування — від повного до понад 50%.

Внаслідок масованої атаки росіян 29 березня пошкоджена енергетична інфраструктура у шести областях: Дніпропетровській, Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській, Черкаській та Чернівецькій областях.

Серед цілей росіян були дві гідроелектростанції — Канівська у Черкаській області (потужність 500 МВт) та Дністровська у Чернівецькій області (потужність 700 МВт). Ступінь пошкоджень гідроелектростанцій не уточнювався.

11 квітня російська ракета повністю знищила Трипільську ТЕС на Київщині. Через це Центренерго втратило 100% генерації електроенерії на своїх об'єктах. 

Трипільська ТЕС — найпотужніша на Київщині та одна з найбільших в Україні. Вона була найбільшим постачальником електроенергії у Київську, Черкаську та Житомирську області. Її встановлена електрична потужність становила 1800 МВт.

27 квітня росіяни атакували українську енергетику в трьох областях. Під ударом опинилися по два об’єкти на Дніпропетровщині та Львівщині, а також один — на Івано-Франківщині.

8 травня російські війська атакували обʼєкти генерації та передачі електроенергії у Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській та Вінницькій областях. Після цього дві ГЕС вивели з експлуатації. Про які саме ГЕС йдеться в «Укргідроенерго» не повідомляли.

Чи будуть відключення електроенергії влітку 2024

Влітку 2024 року є висока імовірність обмеженнь постачання електроенергії — як для промисловості, так і для населення України. Адже у літні місяці також є період пікового споживання електроенергії — через спеку. Ситуація зі світлом в країни також залежить від темпів відновлення зруйнованої енергетичної інфраструктури. Тож українцям варто готуватись до графіків відключень світла і знову звикати до них. 

Радник прем'єр-міністра, член наглядової ради «Укренерго» Юрій Бойко раніше заявляв, що відключення світла, які вже розпочались можуть тривати до серпня-вересня. А взимку дефіцит в енергосистемі буде навіть за теплої погоди.

Міністр енергетики України Герман Галущенко також говорить про складнощі з електропостачанням, які чекають на українців цього літа.

«Тут причина зрозуміла: запрацюють кондиціонери — і в квартирах, і в офісах та магазинах. Причому це відбуватиметься одночасно з виходом у плановий ремонт деяких блоків атомних електростанцій. Але, я думаю, відключення для населення не будуть якісь критичні», — пояснив Галущенко.

Швидше за все, влітку вимикатимуть світло у пікові вечірні години: з 19:00 до 22:00.

Водночас Галущенко спробував заспокоїти українців: «У цей період року (влітку — Прим. ред.) балансувати систему допомагають потужності відновлюваних джерел енергії, зокрема сонячні електростанції».

Марія Цатурян, директорка з комунікації «Укренерго» також говорить, що літня спека може спричинити нову хвилю дефіциту та планові відключення світла. Адже люди почнуть активно користуватися кондиціонерами.

«Потепління не відновить розбиті електростанції. До того ж літо — сезон пікових навантажень на енергосистему через спеку. Якщо у нас не буде інших інструментів для покриття дефіциту, то можливі відключення електроенергії, короткострокові, планові, як зараз», — каже Цатурян.

Однак якщо енергосистему полагодять, а росіяни не завдаватимуть нових ударів по енергобʼєктам, то графіки відключення світла в Україні не застосовуватимуть, заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Чи будуть відключення світла взимку 2024/25

Міністр енергетики України Герман Галущенко сподівається, що енергосистему встигнуть поремонтувати до зими. Проте, за його словами, зараз важко передбачити чи застосовуватимуть відключення світла, адже це напряму залежить від ворожих атак на енергосистему нашої країни. 

«Енергосистема буде готова до зими, є всі необхідні ресурси для проходження опалювального зимового сезону без відключень електроенергії. Але не виключені наслідки ворожих терористичних атак, які ми не можемо прогнозувати. Мета ворога — досягти блекауту в Україні. Минулої зими ми багато чому навчилися з погляду втримання енергосистеми, але удари ворога можуть бути модифіковані», — сказав Галущенко.

І порадив всім споживачам готуватися до складної зими та ощадливо використовувати електроенергію.

А от директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що Україна не зможемо до зими повністю відновити всі втрати в енергетиці, а це близько 8 ГВт.

«Це неможливо. Хіба що частково. Десь 1,5−2 ГВт додаткової генерації можемо створити за рахунок когенераційних установок, дизель-генераторів, добудувати певні потужності вітрових парків, сонячних електростанцій. Плюс відремонтувати — це додасть ще десь стільки ж. Але це в разі, якщо буде захист ППО. Цей процес має відбуватись паралельно», — пояснив Омельченко.

На його думку, дефіцит електроенергії взимку буде серйозний і його доведеться покривати частково імпортом, частково малою генерацією ( невеличкими електростанціями — Прим. Ред.)».

Загалом взимку, на його думку, Україна зможе зберегти цілісність енергетичної системи, що дозволить мінімально забезпечити необхідні потреби як населення, так і промисловості.

Де дивитися графіки відключень світла

Найточнішу інформацію про графіки відключення світла можна знайти на офіційних сайтах обленерго по кожному регіону.

Графіки відключень для Києва та Дніпра можна переглядати у Yasno

Кияни можуть отримати сповіщення про відключення світла за конкретною адресою у застосунку «Київ Цифровий». Для цього треба додати потрібну вам адресу у свій профіль (туди можна додати декілька будинків: наприклад, дім і місце роботи). 

Як заощаджувати електроенергію: поради

Щоб підтримати безпечну роботу енергосистеми, в «Укренерго» радять:

  • не вмикати обігрівачі та кондиціонери з 19:00 до 22:00;
  • не користуватися одночасно кількома потужними електроприладами: пралкою, пилосмоком, бойлером, електроплитою, чайником тощо;
  • вимикати освітлення та електроприлади, якими ви не користуєтеся саме зараз.

Бізнес та промисловість також можуть заощаджувати: приміром, зменшити освітлення зовнішньої реклами, вітрин, вивісок і гірлянд. Особливо це може допомогти у пікові для системи вечірні години — з 19:00 до 22:00. А ще — переглянути виробничі процеси з урахуванням ощадливого споживання електрики.

В Міненерго підтвердили, що обговорюють підвищення тарифу на світло