Північна Корея у війні проти України

До кінця 2024 року Північна Корея планує вступити у війну проти України. Окрім постачання росії ракет, диктаторський режим КНДР відправляє до країни-агресорки робітників для заводів та особовий склад для армії. Це офіційно підтвердили президент України Володимир Зеленський, ГУР та південнокорейська розвідка. Крім того, ЗМІ повідомляли, що на початку жовтня на Донеччині ЗСУ ліквідували шістьох північнокорейських офіцерів.

Також міністр оборони США Ллойд Остін заявив журналістам, що у Пентагона вже є докази того, що війська Північної Кореї перебувають у росії, але що вони там роблять — поки невідомо, у цьому доведеться розбиратись.

Chas News розповідає, скільки військових з Північної Кореї тренує росія, а також яку загрозу становлять північнокорейські солдати для фронту в Україні.

Військові з КНДР у війні проти України: що відомо

Розвідка Південної Кореї повідомила, що Північна Корея відправляє на війну проти Україні 12 тис. солдатів, включно зі спецназом. Південна Корея вважає, що КНДР направить війська до росії і це становить серйозну загрозу безпеці міжнародної спільноти. За данними розвідки, станом на 18 жовтня КНДР вже направила до росії першу партію з 1,5 тис. своїх солдатів. 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що росія фактично включила КНДР у війну з Україною. Згодом він назвав і чисельність військ, які Північна Корея, ймовірно, готує відправити на фронт.

«З наших розвідданих у нас є інформація, що Північна Корея надіслала тактичний персонал й офіцерів до України — на тимчасово окуповані території. Вони готують на своїй території 10 тисяч солдатів, але їх ще не перемістили до України або до Росії», — наголосив президент.

Кирило Буданов, очільник ГУР Міноборони заявив, що 11 тис. піхотинців з Північної Кореї проходять підготовку в росії для війни проти України. Перші солдати з КНДР будуть готові воювати вже у листопаді. Перший кадровий склад із 2600 солдатів вирушить до Курська. Куди піде решта — наразі незрозуміло.

У Кремлі традиційно заперечили участь північнокорейських військ у війні проти України. Проте, 14 жовтня президент рф володимир путін вніс до Держдуми проєкт про ратифікацію договору про всеосяжне стратегічне партнерство з КНДР.

Північна Корея також заперечила відправку військ на допомогу росії у війні проти України. У Пхеньяні назвали це «безпідставними чутками» і заявили, що відносини КНДР з Москвою є «легітимними і заснованими на співпраці».

Володимир Путін і Кім Чен Ин

За інформацією аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), які посилаються на публікацію видання The Washington Post, разом із російськими військами в Україні діють північнокорейські солдати. За словами представника української військової розвідки, окремі офіцери з КНДР спостерігають за російськими бійцями і вивчають поле бою на окупованих територіях України.

Підготовка військ КНДР в росії

18 жовтня російські Telegram-канали поширили відео, на якому, як стверджується, зафіксовані північнокорейські військові на одному з полігонів на території рф. Ймовірно, це перші візуальні докази присутності у рф бійців з КНДР, які готуються до перекидання до України.

На ролику зафіксовано кілька груп з кількох десятків солдатів, яких російські військові знімають на телефони через отвори у бетонному паркані.

«Ось вони. Побігли, побігли. Не можна їх знімати. Зараз орда піде. Їх мільйони тут», — сказав автор відео, явно перебільшивши кількість.

OSINT-спільнота «КіберБорошно» з’ясувала, що відео тренувань північнокорейських військових, ймовірно, знято у Сєргєєвці у Приморському краї рф.

15 жовтня видання LIGA.net із посиланням на джерело у розвідці повідомило, що в рф на базі 11-ї окремої десантно-штурмової бригади формується «особливий бурятський батальйон», який укомплектований громадянами Північної Кореї. Орієнтовна кількість особового складу цього батальйону становить приблизно 3 тис. осіб. Наразі військових забезпечують стрілецьким озброєнням і боєприпасами. Джерело з розвідки повідомило, що батальйон можуть залучити до виконання бойових завдань поблизу Суджі та Курська.

Того ж дня низка українських ЗМІ з посиланням на джерела у розвідці повідомили, що 18 північних корейців з «особливого бурятського батальйону» втекли зі своїх позицій на кордоні Брянської та Курської областей рф. За тиждень всіх зниклих  північнокорейських солдатів затримали і тепер їх можуть залучити до штурмових дій проти ЗСУ.

КНДР вступає у війну проти України: реакція світу 

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що не може підтвердити повідомлення про те, що Північна Корея відправила свої війська до росії перед їх можливим розгортанням для участі у війні проти України.

В той же час, уряд Південної Кореї вже розглядає різні можливі кроки у відповідь на участь у війні в Україні солдатів із КНДР. Серед них — надання Україні летальної зброї, зокрема 155 мм артилерійських снарядів, а також можливість направлення військових радників або розвідувального персоналу. Про таке пишуть південнокорейські ЗМІ із посиланням на розвідку.

Як війська з Північної Кореї вплинуть на фронт

Роберт Гамільтон, полковник США у відставці та керівник Євразійської програми у Foreign Policy Research Institute вважає, що північнокорейські солдати вже воюють на боці росії, про що свідчить загибель щонайменше шести з них під час нещодавнього українського удару в Донецьку.

На його думку, північнокорейський військовий контингент в Україні в основному складається з інженерів і техніків, які керують системою балістичних ракет малої дальності KN-23, яку КНДР надала росії для використання в Україні. І додав, що ходять постійні чутки, що росія отримає до 3 тис. північнокорейських солдатів, які воюватимуть піхотою в Україні

Ігор Луценко, журналіст, громадський активіст та аеророзвідник ЗСУ каже, що лідер Північної Кореї Кім Чен Ин міг відправити на допомогу російській армії певну кількість малоцінних солдатів, яких за потреби кинуть у «м'ясні штурми», наприклад на Курщині або на Донбасі.

«Я думаю, що дві найбільш імовірні точки їх появи — це Курська область та Донбас у районі Покровська, Курахового чи на інших напрямках, де відбуваються атаки. Тому що саме там найбільша щільність застосування усіх засобів, які були б цікавими для північних корейців. Вони мають побачити маневрену війну, яка відбувається на Курщині, а також тактично-позиційну війну, яка здебільшого відбувається на Донбасі. Тобто я думаю, що на місці північнокорейських спеціалістів я б подивився саме ці два театри бойових дій», — розповів Луценко.

Максим Жорін, заступник командира 3-ї ОШБр вважає, що навіть невмотивовані та погано оснащені солдати з Північної Кореї можуть суттєво вплинути на ситуацію на фронті. За його словами, окремі спеціалісти з КНДР вже давно проводять спільну роботу з росіянами. Перш за все йдеться про ППО та інженерів.

«Що стосується піхоти, то очевидно, це буде не найбільш мотивована та якісна піхота, але це у будь-якому випадку люди, які потрібні на фронті. І вплинути на ситуацію вони можуть суттєво, навіть якщо замінять російські підрозділи в тилу», — розповів Жорін.

Тарас Чмут, ветеран АТО та директор фонду «Повернись живим» вважає, що «одномоментне посилення якоїсь ділянки фронту ~10 к підготовлених в/с, на фоні тотальної кризи в ЗСУ може призвести до прориву фронту з виходом на оперативний простір».

Видання The Guardian повідомило, що північнокорейські військові інженери можуть допомагати росіянам із запуском по Україні балістичних ракет KN-23.

«Приєднання до війни проти України дає Північній Кореї можливість випробувати зброю, отримати бойовий досвід для своїх військ і зміцнити свої позиції як потужного міжнародного союзника», — зауважили в The Guardian.

Чи закінчиться війна в Україні у 2025 році: прогнози політиків і військових