Колонка
голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ)
голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ)

Поки що статистика захворюваності на коронавірусну хворобу йде на спад. Якщо на піку останньої хвилі, на початку листопада, офіційно реєстрували до 30 тис. нових випадків на добу, то зараз їхнє число знизилося до 7 тис.

Втім, скоріше за все, кількість хворих на COVID-19 після новорічних свят знову зростатиме. Цьому сприятимуть контакти людей, відвідання гостей, новорічні заходи.

Додатковим фактором зростання захворюваності стане поширення по Україні варіанту «Омікрон», який в нас вже є. Дані, які ми маємо, говорять, що його заразність в рази вища від варіанту «Дельта». Новий варіант легше передається.

Ресурси треба направити на те, щоб максимально охопити вакцинацією головну групу ризику — людей віком від 60 років. Наразі в Україні двома дозами вакцини охоплено лише трохи більше 30% людей в цьому віці

Хоча наявні вакцини менш ефективні проти «‎Омікрону», ‎порівняно з варіантами, з якими ми вже мали справу, попередні дані з певною обережністю дозволяють робити висновки, що завдяки клітинному імунітету у вакцинованих людей захворювання все ж таки перебігатиме легше, ніж у тих, хто не вакцинований. Тому зараз ресурси треба направити на те, щоб максимально охопити вакцинацією головну групу ризику — людей віком від 60 років. Наразі в Україні двома дозами вакцини охоплено лише трохи більше 30% людей в цьому віці.

На жаль, подальшому охопленню груп ризику вакцинацією суттєво заважає те, що поважні лікарі поширюють у медіа відверті фейки. Багато хто з цих фахівців має професорські знання або очолює медичні заклади. Проте говорить маячню.

Наприклад, нещодавно в прямому ефірі одна з провідних лікарів-інфекціоністів сказала, що вакцина Coronavac містить живий ослаблений вірус. На цьому у відповідь лікарці можна було б сказати «Дякую, до побачення», бо жодна вакцина проти COVID-19 у світі не містить живого вірусу. Але пересічні українці цього ж не розуміють.

Нещодавно в прямому ефірі одна з провідних лікарів-інфекціоністів сказала, що вакцина Coronavac містить живий ослаблений вірус. На цьому у відповідь лікарці можна було б сказати «Дякую, до побачення», бо жодна вакцина проти COVID-19 у світі не містить живого вірусу

Вакцинація проти COVID-19 людей, які досі цього не зробили, є найбільш складним завданням. Тому на практиці подальші темпи вакцинації залежатимуть від того, наскільки влада буде застосовувати обмеження для невакцинованих. Маю припущення, що більш жорсткі умови для «жовтої» зони уряд запровадив, аби стимулювати українців отримувати другу дозу вакцини. Адже коли для відвідування громадських місць достатньо було лише однієї дози, люди уникали вакцинуватися вдруге (з 6 грудня у «‎жовтій»‎ карантинній зоні лише повністю вакциновані можуть брати участь у масових заходах, відвідувати кінотеатри, спортивні зали та заклади громадського харчування; крім того, бізнес зобов’язаний перевіряти валідність сертифікатів, скануючи QR-коди — Прим. ред.).

Тепер важливо реально контролювати наявність сертифікатів. В інших країнах у цьому відігравала значущу роль поліція — зупиняла людей на вулицях, перевіряла бари і ресторани.

А ось у тому, що так звана «Вовина тисяча» буде стимулювати людей до вакцинації, я не впевнений. Хоча взагалі вважаю, що це хороша ідея.

Окремо варто сказати про вакцинацію дітей. Діти не є основною групою вакцинації, за винятком тих, хто перебуває в групі ризику тяжкого перебігу COVID-19, — тобто діти з хронічними хворобами. Але батьки повинні розуміти, що діти можуть стати основними переносниками захворювання до бабусь та дідусів.

Зараз в Україні вже дозволили використання вакцин проти COVID-19 для дітей віком понад 12 років. Також ми очікуємо, що вже у січні 2022-го в Україні зареєструють вакцину для дітей віком від 5 років.

Американці п’ють ліки для коней і опиняються в лікарні. До чого тут Ілон Маск?
Коронний забіг. Світові фармконцерни почали нову гонитву: цього разу — за ліки проти COVID-19
Чи потрібно робити третє щеплення проти коронавірусу?