Ядерний вибух

20 квітня росія провела випробування нової балістичної ракети «Сармат», яка нестиме стратегічну ядерну зброю. Путін вже заявив, що новітній ракетний комплекс «змусить замислитися тих шалених, хто намагається росії загрожувати». Також росія погрожує ядерними силами в Балтійському морі, якщо Фінляндія та Швеція вступлять до НАТО. 

Ще наприкінці грудня 2021 року Валерій Герасимов, начальник Генштабу рф, відрапортував, що 95% пускових установок ядерних сил рф готові до бойового застосування. А 18 квітня в Калузькій області рф помітили одразу чотири російські стратегічні бомбардувальники Ту-160, що здатні нести ядерний заряд. У міноборони країни-агресора пояснили, що це підготовка «параду перемоги». Але інакше, ніж психологічним тиском, це назвати складно.

Хоча сергій лавров, очільник російського МЗС, запевняє, що агресор не планує використовувати в Україні ядерну зброю, але днями президент Володимир Зеленський повідомив, що всі країни світу повинні бути готові до того, що рф може застосувати тактичну ядерну зброю проти України. З подібними заявами вже виступали представники Центрального розвідувального управління США. Можливість ескалації війни до ядерного конфлікту припускають і експерти. Наприклад, відомий історик Ярослав Грицак вважає, що світ ще ніколи не був так близько до Третьої світової, як зараз.

Chas News розповідає, яку загрозу несе ядерна зброя та як вижити при ядерній війні.

Все не як у Голлівуді

При згадці про ядерну зброю уява малює картинку на кшталт тих, що ми неодноразово бачили в голлівудських фільмах. Однак то є плід фантазії сценаристів та режисерів. Правду кажучи, єдине, в чому не перебільшив кінематограф, це те, що ядерна зброя справді є найбільш руйнівною та смертоносною з усього, що до сьогодні придумало людство.

 
"Царь-бомба" - исторические кадры

Самолет, несший "Царь-бомбу", молодой Андрей Сахаров в числе разработчиков сверхоружия и молодой Никита Хрущев в США. Посмотрите исторические кадры испытания самого мощного ядерного оружия в истории. С тех пор прошло 60 лет. В первом комменте детали бомбы, а также ее устройство, предложенное Андреем Сахаровым.

Posted by Radio Svoboda - Радио Свобода on Saturday, October 30, 2021

Випробування надпотужної ядерної бомби в СРСР

Принцип дії ядерної зброї (ЯЗ) заснований на використанні енергії ядерної реакції, яка вивільняється під час вибуху. Потужність ядерних вибухів оцінюють в еквіваленті до тротилу. Тобто скільки тротилу потрібно підірвати, щоб вивільнити аналогічну кількість енергії. За розрахункову одиницю використовують 1 тис. тонн — кілотонну.

Потужність ракети, що несе ядерний заряд, залежить від боєголовки, якою вона споряджена. Вирізняють боєголовки малої (до 10 кт), середньої (до 100 кт) та великої (до 1 мт) потужності. За всю історію людства проти живої сили використовували заряди максимальною потужністю 38 кт.

До слова, під поняттям ЯЗ маються на увазі не лише боєголовки, а й засоби керування (та сама «валізка з червоною кнопкою») та доставки: так звана ядерна тріада.

Ядерна тріада включає в себе три основні компоненти — можливість запуску ракет з суші (балістичні ракети), повітря (бомбардувальна авіація) та моря (підводні човни і ракетні кораблі).

Ядерний клуб

Зараз у світі ядерною зброєю володіють лише дев’ять країн — рф, США, Велика Британія, Франція, Ізраїль, Китай, Індія, Пакистан та Північна Корея.

Згідно з даними з відкритих джерел, кількість ядерних боєголовок, що має в своєму арсеналі рф, більша, ніж у всіх «ядерних» країн — членів НАТО, тобто США, Франції та Великої Британії.

Розібрані ракети з ядерними боєголовками

Станом на кінець 2021 року рф мала 6257 боєголовок, з них 1458 було безпосередньо розгорнуто, ще 3039 — знаходилося на зберіганні, 1760 — знято з чергування. У США їх 5550 (1389 розгорнуто, 2361 на зберіганні та 1800 знято з чергування). Франція та Британія мають лише розгорнуті ядерні комплекси — 290 та 225 одиниць відповідно.

Примітно, що до втрати ядерного статусу у 1994 році Україна мала третій в світі арсенал ЯЗ — 1270 одиниць. Технології з виробництва ЯЗ в України залишилися. Втім, наші західні партнери ніколи не дозволять Україні її виготовити. Більше того, засобів для доставки ядерних зарядів Україна не має.

Теоретично це могла бути ракета Х-55, але всі їхні запаси на початку 2000-х передали рф як оплату за газ за заниженою більш ніж в 10 раз ціною.

Уроки історії

Винайдення ядерної зброї припало на закінчення Другої світової війни та стало передумовою вже для початку холодної війни. Вперше руйнівну силу ядерного заряду використала армія США — 6 серпня 1945 року в японському місті Хіросіма. За три дні, 9 серпня, ядерну бомбу скинули на Нагасакі.

За різними оцінками, жертвами стали від 70 тис. осіб в кожному місті.

Наслідки ядерного бомбардування Хіросіми та Нагасакі викликали численні протести науковців та військових, що назвали такі дії антигуманними. Проте не в СРСР, де свою ядерну зброю вирішили випробувати на власній армії.

Випробування ядерної бомби у Неваді в 1953 році

У вересні 1954 року в Оренбурзькій області на Тоцькому полігоні військово-політичне командування провело військові навчання під кодовою назвою «Сніжок». За сценарієм навчань було розгорнуто 45-тисячну армію разом з бронетехнікою, артилерією та авіацією.

Атомну бомбу скинули з висоти 8 км, вибухнула вона над військовими позиціями на висоті 350 метрів. Трохи більше ніж за п’ять хвилин після вибуху війська погнали в імпровізовану атаку. Досі достеменно невідома кількість жертв та постраждалих — інформація засекречена по цей час.

Варто зауважити, що у всіх трьох випадках використовували заряди середньої потужності — на Хіросіму 13-18 кт, Нагасакі — приблизно 20 кт, Тоцьк — 38 кт.

Від чого і куди ховатися

Наслідки ядерного удару залежать від низки факторів: потужності боєголовки, висоти, на якій активовано заряд, та характеру місцевості. В ході військових випробувань і практичних застосувань було визначено, що найбільшої ефективності заряд досягає під час підриву на висоті, тоді вибухова хвиля має найбільші руйнування.

Місце підриву називається епіцентром, саме від нього здіймається всім відомий «ядерний гриб». У випадку підриву на землі вибухову хвилю суттєво поглинають нерівності рельєфу або будівлі.

Руйнування після ядерного вибуху у Хіросимі

На прикладі заряду в 100 кт відомо, що у радіусі до 2 км від епіцентру вибуху буде знищене все. Наступні 3-5 км характеризуються сильними і важкими руйнуваннями, після 8 км пошкодження мають незначний характер. Тобто за 10-12 км наслідків бомбардування вже не буде.

Ядерний вибух завдає шкоди в декілька етапів — це безпосередньо сам вибух, вибухова хвиля, радіаційне забруднення та подальші радіоактивні опади.

Єдина можливість вберегтися від ядерного удару — перебувати в укритті в бомбосховищі. Причому це має бути саме бомбосховище, а не підвал чи підземний паркінг.

Тому у випадку повітряної тривоги потрібно обов’язково вирушити в укриття і чекати на повідомлення військових, що вже можна покидати укриття.

Від моменту вибуху є лише кілька секунд, коли ще можна встигнути укритися: від спалаху до приходу ударної хвилі. Звісно, чим далі від епіцентру вибуху перебуватимеш, тим більше шансів залишитися живим.

Що відомо про протикорабельний ракетний комплекс «Нептун», який знищив флагмана російського чорноморського флоту
Не одними камікадзе. Які ударні безпілотні апарати є в української армії та що вони можуть