технотренди 2022
Getty Images

Наприкінці кожного року експерти та консалтингові компанії складають прогноз розвитку технологічного сектору на рік наступний. Такі передбачення містять глобальний погляд на розвиток ринку і дають відповіді на питання про те, які галузі та напрями отримають подальший імпульс.

Маркетингова компанія Spacecadet зібрала посилання на візії найповажніших експертів та організацій, так чи інакше пов’язані з діджитал-сферою. У цьому переліку можна знайти очікування щодо розвитку медіаринку, ринку реклами чи e-commerce та багато іншого.

Серед численних прогнозів Chas News відібрав ті, що допоможуть зрозуміти, чого варто очікувати від інтернет-технологій у нинішньому році.

Активізація кібершахраїв та концепція «‎нульової довіри» як відповідь

У 2021 році зафіксували антирекорд з розповсюдження програм-вимагачів — 495 млн спроб шифрування даних на комп’ютерах з метою отримати оплату за їхнє відновлення. Це у півтора рази більше порівняно з 2020-м. Скоріш за все — ситуація у 2022 році погіршиться, очікують в компанії Mandiant.

Кибершахраї

Загрози шахрайства у мережі вимагають нових підходів до організації безпеки. Одним з них є так звана концепція «‎нульової довіри» або Zero Trust. Вона передбачає, що будь-який пристрій, який намагається отримати доступ до мережі, є за замовчуванням ненадійним і несе загрозу.

Такий підхід здатен підвищити рівень захисту інформації від майбутніх кібератак. Але для пересічних користувачів це означає подальше ускладнення ідентифікації — ще більш громіздкі паролі, коди з СМС та прохання верифікувати особисті дані. Одним словом, все те, що найбільше дратує.

Нові обмеження для Big Tech у Європі та саморегуляція техногігантів

Європа ще з часів запровадження GDPR у 2016-му є лідером щодо регулювання діяльності технологічних гігантів. Попри те, що американські конгресмени зараз розглядають декілька законопроєктів, спрямованих на обмеження впливу Big Tech, у цьому році зміцниться саме позиція Європи як найважливішого світового технологічного регулятора.

Лише за останні місяці 2021-го ЄС оштрафував Facebook (Meta) на понад $250 млн та Amazon майже на $1 млрд за надто вільне поводження з конфіденційними даними користувачів.

Лише за останні місяці 2021-го ЄС оштрафував Facebook (Meta) на понад $250 млн та Amazon майже на $1 млрд за надто вільне поводження з конфіденційними даними користувачів

Втім, можна очікувати, що технологічні гіганти цього року самі почнуть більш прискіпливо ставитися до питань охорони персональних даних. Дії Apple, направлені на обмеження рекламодавців щодо можливості стеження за користувачами, разом з планами Google відмовитись від third-party-cookies (сторонніх трекерів стеження), набиратимуть силу у цьому році. Це може стати проблемою для рекламодавців, яким доведеться враховувати цілу купу обмежень стосовно використання даних користувачів.

Більш за те, автори звіту Trend Hunter прогнозують перетворення конфіденційності на товар, чим вже успішно користується Apple. Також у цьому році варто очікувати на масове виробництво смартфонів з посиленим рівнем захисту даних.

Розвиток метавсесвітів та віртуальної/доповненої реальності

Марк Цукерберг трохи поквапився зі зміною назви своєї компанії з Facebook на Meta у спробі подолати PR-скандал, викликаний публікацією The Facebook Papers, використавши цей напрям розвитку, щоб перевести фокус уваги зі скандалів на майбутні плани.

Той факт, що метавсесвіти розвиваються і їх створюють різні компанії, — очевидний. Втім, на даному етапі цей термін можна вважати скоріше ребрендингом VR/AR-технологій, які за визначенням намагались змінити взаємодію людини зі світом. Просто тепер ця взаємодія отримала нову гарну назву.

Метавсесвіти

Складно сказати, чи побачимо ми конкретні рішення для метавсесвіту у 2022 році, але очевидно, що увага до цього концепту буде прикута, принаймні деякий час. Конкретний розподіл сил на цьому ринку, на думку Кейсі Ньютона, аналітика та ведучого розсилки Platformer, стане зрозумілий лише тоді, коли Apple представить свою гарнітуру віртуальної реальності, що може відбутися уже в 2022 році.

Образно кажучи, метавсесвіти сьогодні — приблизно те ж саме, що інтернет у 1995 році. Всі розуміють потенціал технології, але до його практичного втілення ще далеко.

Втім, зараз свої метавсесвіти створюють такі гіганти, як ByteDance, Tencent, Meta, Spotify, Zoom, Amazon, Alibaba, Roblox, Bilibili, Snapchat, Kuaishou та Huawei. Тому можна прогнозувати, що вже через кілька років ми побачимо щось досить цікаве.

Криптовалюти, Веб 3.0 та розширення сфери застосування NFT

Подальше розповсюдження криптовалют і ймовірне зростання ціни на основні токени  — також один із трендів цього року. Наприклад, за прогнозами компанії Solana Labs, що спеціалізується на розвитку криптовалют, у 2022 році більше 50% американців стануть власниками криптокоїнів.

З поширенням криптовалют тісно пов’язаний і загальний тренд на децентралізацію та становлення так званого Web 3.0 — концепції об’єднання будь-яких даних децентралізованим способом без єдиного центру для їхнього зберігання.

З поширенням криптовалют тісно пов’язаний і загальний тренд на децентралізацію та становлення так званого Web 3.0 — концепції об’єднання будь-яких даних децентралізованим способом

Один з прикладів подібного підходу — технологія невзаємозамінних токенів, або NFT. Аналітики Deloitte впевнені, що вже у цьому році використання NFT може стати звичним явищем, доступним для пересічних користувачів. NFT можуть почати масово використовувати для продажу квитків на концерти та спортивні змагання, накопичення балів лояльності та запроваджувати токени у кіберспорті.

Зростання штучного інтелекту, великих даних та хмарних обчислень

Про збереження тренду на зростання штучного інтелекту заявляє Аніс Уззаман, генеральний директор компанії Pegasus Tech Ventures, у своїй підбірці трендів для Inc.

Він переконаний, що у 2022 році ми побачимо різноманітні сфери використання штучного інтелекту — від суто утилітарних моментів як формування результатів пошуку до створення більш досконалих середовищ і автоматизації виробництва.

Штучний інтелект

Хмарні обчислення також не зупиняються в розвитку — згідно з прогнозами Gartner, у 2022 році загальні витрати на хмарні сервіси перевищать $482 млрд, що більш як на третину переважає показники року 2020-го.

Насправді експерти згадували набагато більше технологічних трендів та інновацій. Серед них — глибше проникнення роботів у повсякденне життя; подальше зростання популярності пристроїв, що їх можна носити з собою, та їхнього використання для здійснення платежів, інтерес до стримінгових сервісів, зростання інвестицій з боку венчурного капіталу в стартапи на ранніх стадіях та багато іншого.

Втім, найголовніший висновок з усіх цих пророкувань один — пандемія стала для технологічного світу не кризою, а новою можливістю, якою він успішно скористався. Тому у 2022-му ще побачимо багато цікавих речей.

Чергова бульбашка чи майбутнє? Що таке NFT і навіщо люди платять шалені гроші за пікселі?
Звір з трьома рогами. Як Apple з гаражного стартапу перетворився у найдорожчу компанію у світі вартістю майже $3 трлн
Згадуємо основні події криптовалютного ринку у 2021-му та розповідаємо про очікування від наступного року