Активи Януковича та його «сім’ї» в Швейцарії будуть заморожені ще максимум три роки
Getty Images

Активи колишнього президента України Віктора Януковича та наближених до нього осіб лишатимуться замороженими у Швейцарії ще максимум три роки.

Про це повідомило посольство Швейцарії в Україні у Twitter.

Посольство нагадало, що сім років тому Федеральна Рада Швейцарії ухвалила рішення про заморожування всіх активів Віктора Януковича та його оточення у країні.

«Реалізуючи цей захід, уряд Швейцарії прагнув уникнути ризику привласнення українських державних коштів» — пояснили у посольстві.

У 2014 році Швейцарія заморозила активи Януковича на суму 70 мільйонів швейцарських франків (більше $69 млн) строком на три роки. Потім строк дії цього рішення не раз продовжували. Максимально можливий строк замороження — 10 років.

Контекст

Досі діють санкції ЄС, запроваджені у 2014 році за незаконне привласнення державних коштів України або за зловживання службовим становищем. Вони актуальні щодо десятьох колишніх українських високопосадовців. Ними є: Віктор та Олександр Януковичі, Віталій Захарченко, Віктор та Артем Пшонки, Віктор Ратушняк, Сергій Курченко, Дмитро Табачник, Сергій Арбузов та Олександр Клименко.

Санкції щодо них продовжені на один рік — до 6 березня 2021 року.

Як ми писали раніше, Євросоюз готується зняти санкції з Арбузова й Табачника. Посли ЄС нібито не отримали з Києва достатньо доказів для того, щоб чиновники Януковича залишилися у списку.

Шмигаль вважає, що санкції ЄС проти деяких соратників Януковича вже не мають ваги.

Підозра у держзраді. Янукович сприяв нарощенню в Україні російських військ