«Аватар» Кемерона повернув собі титул найкасовішої стрічки усіх часів
Getty Images

Фільм «Аватар» Джеймса Кемерона вийшов знову на найбільший у світі ринок кіноперегляду у Китаї. Загальний обсяг продажів стрічки у вихідні перевищив позначку в $2,8 млрд.

Науково-фантастична епопея дебютувала в 2009 році й утримувала світовий титул касового збору протягом десяти років, поки його не обігнали «Месники: Завершення» від Marvel у 2019 році.

Китай став найефективнішим кіноринком з часів початку пандемії, констатує BBC.

Під час першого прокату в Китаї на початку 2010 року «Аватару» вдалося зібрати $203 млн, що є дуже високим показником для прокату американського фільму в цій країні. Очікують, що повторний прокат принесе фільму ще близько $50 млн.

За словами дистриб'ютора, Walt Disney, «Аватар» лише в п'ятницю заробив близько $4 млн, що посунуло його рейтинг відносно «Месників».

Disney належать обидва фільми після того, як компанія придбала у Fox розважальні активи в 2019 році. Також йому належить фільм «Титанік» (теж Кемерона), який є третім у списку найбільш прибуткових фільмів.

Коли «Месники» обійшли «Аватар» у 2019 році, Кемерон запостив у Twitter зображення Залізної людини з «Месників» у вигаданому всесвіті Пандори з «Аватара» разом із привітальним текстом.

Нині режисер працює над чотирма продовженнями «Аватара». Наступний фільм, який затримувався кілька разів, наразі запланували випустити у грудні 2022 року.

«Ми пишаємося досягненням цієї великої віхи, але ми з Джимом (Джеймсом Кемероном) найбільше раді тому, що фільм повернувся в кінотеатри в ці безпрецедентні часи, і ми хочемо подякувати нашим китайським шанувальникам за підтримку», — сказав продюсер «Аватара» Джон Ландау.

Китайські кінотеатри працюють вже кілька місяців з моменту припинення пандемії. Місцеві фільми збирають одні з найбільших касових продажів в історії.

Напередодні свого повторного випуску в Китаї «Аватар» заробив близько $760 млн у США і трохи більше $2 млрд на міжнародному рівні.

На початку цього місяця Disney представив у кінотеатрах свій перший фільм про героїню із Південно-Східній Азії. «Рая та Останній Дракон» описує подорож воїтельки, яка має возз’єднати людей і врятувати світ.

Фільм «Месники. Завершення» побив рекорд «Аватару» ще в червні 2019 року. Стрічці вдалося зібрати $2,79 млрд.

Перед цим фільм «Месники: Завершення» встановив світовий рекорд касових зборів за перший вікенд прокату — $1,2 млрд. Це майже вдвічі більше, ніж зібрав попередній рекордсмен — фільм «Месники: Війна нескінченності».

У липні 2020 року компанія Disney відклала премʼєри декількох фільмів, серед яких «Мулан», «Аватар 2» і продовження кіносаги «Зоряні війни». Причиною стала ситуація з коронавірусом у США — через високі показники захворюваності влада не дозволяла відкривати кінотеатри.

Як ми писали раніше, Disney анонсує 10 нових спін-оффів «Зоряних війн», 10 серій Marvel і нові фільми. Сервіс Disney+ приніс значний прибуток під час пандемії і зробив компанію лідером у мейнстрімному кіно.

А Гаррісон Форд повертається в ролі Індіани Джонса для п'ятого та останнього епізоду франшизи.

Расові стереотипи. Disney+ заблокував від дітей «Пітера Пена» і «Дамбо»