Байден обіцяє 100 мільйонів щеплень від COVID-19 у США протягом перших ста днів на посаді
Johns Hopkins Medicine

Обраний президент США Джо Байден поставив за мету 100 мільйонів щеплень від коронавірусу протягом перших ста днів перебування на посаді.

Він заявив, що його перші місяці перебування на посаді не припинять спалаху захворювання й повідомив деталі плану розгортання щеплень. Він сказав, що «змінить курс COVID-19», повідомляє ВВС.

Представляючи свою медичну команду, яка вступить на посаду 20 січня, Байден закликав американців «носити маски 100 днів».

У вівторок почався процес затвердження та впровадження вакцини Pfizer / BioNTech для американців.

Екстрений дозвіл на його використання може бути виданий Управлінням з контролю за продуктами та ліками (FDA) у четвер, а головний експерт з інфекційних хвороб країни доктор Ентоні Фаучі заявив, що масова вакцинація може розпочатися вже наступного тижня.

Також у вівторок президент Дональд Трамп відвідав саміт у Білому домі своєї програми вакцинації від COVID-19 «Операція Warp Speed» і привітав очікуване схвалення вакцин. Його адміністрація сподівається прищепити до середини січня 24 мільйони людей.

На сьогоднішній день США зафіксували понад 15 мільйонів випадків захворювання та 285 000 смертей, згідно з дослідженнями Університету Джона Хопкінса. Обидва — світові максимуми.

У багатьох районах країни спостерігається пік інфікування, рекордна кількість людей перебуває в лікарнях, а деякі експерти звинувачують мільйони людей у тому, що вони подорожували під час Дня Подяки.

На прес-конференції у вівторок Байден оголосив, як він планує боротися з пандемією протягом перших 100 днів перебування на посаді. Цей період традиційно розглядається як знаковий для нових президентів, під час нього вони показують нову політику та ідеї.

Байден пообіцяв надати «принаймні 100 мільйонів вакцин проти COVID-19 для американського народу».

«Мої перші 100 днів не покладуть край вірусу COVID-19. Я не можу цього пообіцяти. Але ми не швидко потрапили в цю халепу. Ми не збираємося швидко з неї виходити», — сказав він на заході в штаті Делавер, надаючи небагато деталей про те, як буде проводитися найбільша програма вакцинації в історії США.

Минулого тижня Байден поскаржився, що адміністрація Трампа не передала йому жодних планів вакцинації. Вчений-очільник операції Warp Speed ​​Монсеф Слауї ще має зустрітися з командою Байдена, очікується, що це відбудеться цього тижня.

Повернення дітей до школи також було б пріоритетом, сказав обраний президент.

Байден також представив генерального прокурора Каліфорнії Хав'єра Бесерру як свого кандидата на посаду міністра охорони здоров'я, а Рочель Валенські обрав головою Центру контролю та профілактики захворювань (CDC).

Серед інших його помічників буде доктор Ентоні Фаучі на посаді головного медичного радника щодо COVID-19. Експерт також консультував команду Трампа і часто розходився з президентом у поглядах.

Отримати 100 мільйонів вакцин американцям лише за три місяці, як очікується, буде непросто. Великі географічні розміри США та логістика випуску нової вакцини можуть стати проблемою для досягнення мети.

Для порівняння, згідно з даними CDC, 51,8% американців старше шести місяців були щеплені проти грипу в 2019-20 роках. Населення США становить 316 млн чоловік, що означає, що приблизно 158 млн людей було зроблено уколи проти грипу в період з липня 2019 року по травень 2020 року.

У Великобританії уряд заявляє, що має на меті вакцинувати 800 000 людей протягом наступних кількох тижнів після початку першого у світі затвердженого випуску вакцини.

Президент Трамп підписав розпорядження, спрямоване на забезпечення того, щоб американці мали першочерговий доступ до вакцин. Але залишається незрозумілим, як це вплине на контракти, які американські компанії вже підписали з іншими країнами.

Адміністрація Трампа замовила перші 100 мільйонів доз вакцини Pfizer / BioNTech, але член правління Pfizer заявив, що шанс придбати більше було пропущено кілька разів, і нові дози можуть бути недоступні до червня.

Команда Operation Warp Speed ​​заявила, що її політика полягала у переговорах із низкою виробників вакцин. Американські ЗМІ повідомляють, що розпорядження Трампа відбиває занепокоєння, що поставок може бути недостатньо.

У вівторок американські регулятори підтвердили, що вакцина Pfizer / BioNTech Covid була ефективною на 95%, що відкриває шлях до її затвердження для екстреного використання. FDA не виявила жодних проблем з безпекою.

Хоча для повного захисту потрібні дві дози, перший укол запобігатиме 89% найважчих випадків. ЗМІ повідомляли про деякі побічні ефекти, такі як почервоніння або набряк у місці ін'єкції, короткочасна втома, головні болі та біль у м'язах, але вони вважаються легкими.

Американська біотехнологічна фірма Moderna повідомила про подібні успіхи щодо своєї вакцини, і також очікується, що вона отримає схвалення FDA до Різдва.

Оцінка вартості обох вакцин відповідає щепленню проти грипу, яке коштує близько $40 на людину в США. Уряд Трампа вживає заходів, щоб безкоштовно забезпечити вакциною людей похилого віку та тих, хто отримує державну допомогу на оплату медичних послуг, повідомляють Центри медичної допомоги та медичних послуг (CMS).

Тим часом коаліція Народний альянс за вакцини, до якої входять громадські організації Oxfam and Amnesty, попереджає, що багаті країни накопичують дози вакцин проти COVID-19 і люди, які живуть у бідних країнах, їх не отримають одночасно з багатими.

Тим часом Байден оголосив кандидата на посаду міністра оборони.

Вакцинувати усіх. Як людство перемогло віспу