Біля парламенту Грузії опозиція зібрала акцію протесту
Zaza Abashidze

Грузинська опозиція організувала акцію протесту біля парламенту країни у Тбілісі 14 листопада. Учасники заходу вважають результати парламентських виборів сфальсифікованими і закликають визнати їх нелегітимними.

Біля парламенту встановили сцену, з якої й виступили лідери опозиційних сил. Про це повідомляють Sputnik Грузія та радіо «Ехо Кавказу».

Вимоги опозиції:

  • Відставка ЦВК.
  • Нове формування виборчої адміністрації.
  • Проведення дострокових виборів.
  • Звільнення політв'язнів.

Акція тривала кілька годин. Наступного разу опозиціонери планують зібратись 17 та 21 листопада. Саме 17 листопада в Грузії приїде з візитом держсекретар США Майкл Помпео.

Влада уже розпочала переговори з представниками опозиційних сил. Вони відбуваються за посередництва дипломатів.

На проспекті Руставелі зібралося вже кілька тисяч чоловік. Автомобільний рух у центрі міста паралізовано. Серед протестуючих — члени і прихильники опозиційних партій, громадські активісти. До мітингу приєдналися жителі регіонів Грузії.

У коментарях журналістам лідери опозиції заявляють, що їхні вимоги залишаються незмінними. Поряд із призначенням нового голосування вони також наполягають на відставці голови ЦВК Грузії Тамара Жванії, призначення нової виборчої адміністрації, а також звільнення всіх політичних в'язнів, повідомляє агентство «Новини-Грузія».

Організатори протестної акції використали димові шашки чорного кольору, маючи на увазі, що влада «Грузинської мрії» і ЦВК так само очорнили підсумки виборів.

Це вже четвертий масштабний мітинг опозиції після проведення парламентських виборів 31 жовтня. Минулої неділі учасники протесту вирушили з проспекту Руставелі до будівлі ЦВК. Там для розгону маніфестантів силовики застосували водомети. В результаті зіткнень постраждали 27 осіб, 19 були затримані.

Головна відмінність сьогоднішньої акції від минулих зборів полягає в тому, що «Грузинська мрія» і опозиція почали діалог для вирішення політичної кризи, що. За посередництва послів США і ЄС відбулося вже два раунди переговорів. Поки вони не принесли ніяких результатів, однак сторони висловили готовність продовжувати обговорення.

Передісторія протестів у Грузії

Протести у Грузії спровокували результати виборів у парламент, які провели 31 жовтня.

Владна партія «Грузинська мрія – Демократична Грузія» олігарха Бідзіна Іванішвілі, згідно з офіційними результатами, здобула перемогу й одноосібну більшість у парламенті.

Також у парламент пройшли 8 опозиційних політичних сил, проте жодна з них не згодна з результатами виборів.  Опозиціонери заявили, що відмовляються від депутатства.

Під час акцій протесту у Тбілісі постраждали щонайменше 30 осіб.

Як ми повідомляли раніше, у Грузії пройшли парламентські вибори за новою системою. Нова виборча система мала б ускладнити монополізацію влади.

Грузія не пустила депутатів з України спостерігачами на вибори — нардеп від «СН»