Бразилія затвердила вакцини від COVID-19 фірм Sinovac та AstraZeneca

Влада Бразилії надала дозвіл на негайне застосування двох вакцин від COVID-19 — китайської, виробництва Sinovac, та британської від AstraZeneca.

Як пише Reuters, «бразильський медичний регулятор Anvisa в неділю дозволив надзвичайне застосування COVID-19 вакцин від китайської компанії Sinovac Biotech Ltd та британської AstraZeneca. Це відкрило шлях до початку вакцинації на тлі смертельної другої хвилі пандемії».

Вже за кілька хвилин після того, як рада директорів Anvisa одностайно підтримала затвердження обох вакцин, 54-річна медсестра із Сан-Паулу Моніка Калазанс першою у країні отримала щеплення китайською вакциною.

Водночас президент Бразилії Жаїр Больсонаро скептично ставиться до пандемії COVID-19 та відмовився робити щеплення. Однак громадськість чинить на нього все більший тиск з вимогою масової кампанії вакцинування, адже недуга забрала життя вже понад 200 тисяч бразильців. Більше смертей у світі зареєстрували лише в США.

Затримки з поставками вакцин та результати тестувань двох вакцин завадили щепленням у країні, яка колись була світовим лідером у галузі масових імунізацій. Нині її обігнали Чилі та Мексика, які розпочали вакцинацію минулого місяця.

Цього тижня уряд Болсонаро має на меті розпочати національну програму імунізації, але чекає на постачання вакцини AstraZeneca, основної в його планах. Це додало розчарування у громадськості та додало його політичним суперникам шансів.

Губернатор Сан-Паулу Жоао Дорія, який керує біомедичним центром в Бутантані, який співпрацює з Бразилією у складі компанії Sinovac, заявив, що рішення Anvisa стало тріумфом для науки.

Болсонаро, для якого Дорія є потенційним суперником на перевиборах 2022 року, потішався над губернатором через невтішну 50-відсоткову ефективність CoronaVac, яку констатували бразильські тести. Але федеральне міністерство охорони здоров'я погодилося придбати та розподілити щеплення для національної програми імунізації.

Міністр охорони здоров'я Едуардо Пазуелло заявив, що уряд розпочне розповсюдження вакцин серед штатів у понеділок, а загальнодержавний план імунізації розпочнеться у середу. За його словами, Бразилія може врешті вакцинувати 1 млн людей на день.

Міністерство охорони здоров'я замовило 2 млн готових доз вакцини AstraZeneca з Індії, проте чиновники припускають, що схвалення їхньгого експорту може зайняти тижні. Пазуелло заявив у неділю, що очікує перші дози з Індії цього тижня.

Чому це актуально для України

Sinovac і AstraZeneca – фірми, які, найімовірніше, постачатимуть перші щеплення й до Укараїни теж. Причому китайський препарат наша держава куплятиме, а британський привезе до нас безкоштовно глобальна ініціатива COVAX.

Саме на результати тестів CoronaVac у Бразилії українська громадськість чекала чи не найбільше. Міністру охорони здоров’я Максиму Степанову про них постійно задають незручні питання.

Перше стосується ефективності вакцини. Турецькі дослідники заявили на основі проміжного аналізу, що CoronaVac компанії Sinovac має ефективність у 91,25%. Також раніше Бразилія оприлюднила дані про ефективність вакцини від 50% до 90%. Між тим Україна через це  може й не купити вакцину Sinovac. Її ефективність виявилася нижчою за 60%. Договір із виробником передбачає ефективність не менше 70%, інакше китайці повертають нашому уряду гроші.  

Також Степанов зірвав закупівлю вакцини від COVID-19 виробника Serum Institute of India за $3 (84 грн) за дозу та уклав договір з китайською компанією Sinovac Biotech, вакцина якої коштує $17,85 (501 грн). ро це уряд написав у відповіді на депутатський запит нардепа Олександри Устінової, повідомляє «УП.Життя».

Міністерство охорони здоров’я через «Медичні закупівлі України» уклало договір на поставку 1 913 000 доз китайської вакцини, ефективність якої може скласти й 50%. Фірмою-постачальником стало українське акціонерне товариство «Леккхім». Для повноцінної вакцинації кожна людина має отримати по дві дози вакцини, а отже, на вакцинацію може розраховувати менше одного мільйона українців. До речі, жодна країна Європейського союзу цю вакцину не придбала.

За словами очільника парламентського комітету з охорони здоров’я Михайла Радуцького, у приватних клініках ціна за вакцину, ймовірно, буде 700-750 грн за дозу.

Також Україна в межах глобальної ініціативи COVAX розраховує безплатно отримати вісім мільйонів доз допомоги, їх вистачить для вакцинації чотири мільйони осіб – це може бути і вакцина від Pfizer/BioNTech або Moderna. Додамо, що саме вакцину від Serum Institute of India закуповували для COVAX.

За даними Університету Джона Хопкінса, число померлих від коронавірусу в світі з початку пандемії перевищило два мільйони. Найбільше померлих зафіксовано в США – майже 390 тис. На другому місці за кількістю смертей Бразилія – понад 207 тис. Третє місце займає Індія, де понад 150 тис. померлих.

Всього в світі коронавірусом захворіло більше 90 млн людей. В Україні за весь час пандемії зафіксовано 1 154 692 випадки інфікування COVID-19, летальних випадків — понад 20 тисяч.

Україна закупить китайську вакцину проти COVID-19 фірми Sinovac. Її ще тестують, результати будуть у січні