Будівлю Офісу президента розмалювали фарбою. В Києві відбувається акція на підтримку Стерненка
УНІАН

Суботнього вечора, 20 березня, в Києві біля Офісу президента проходить акція на підтримку активіста Сергія Стерненка. Йому сьогодні виповнилось 26 років.

Активісти закидали фаєрами поліцейських, які охороняють будівлю. Стіни розмалювали фарбою. Силовики реагують спокійно.

Табличку президента розмалювали та пошкодили

Також мітингарі намагалися підпалити офіційну табличку голови держави і пошкодили її.

Передісторія

23 лютого 2021 року Приморський суд Одеси визнав Сергія Стерненка винним у справі про викрадення людини. Вирок — сім років і три місяці ув'язнення з конфіскацією половини майна.

Ввечорі того ж дня близько тисячі людей у Києві вийшли на акцію протесту. На Банковій протестувальники намагались прорватися до Офісу президента. В результаті затримали 24 особи, 27 силовиків отримали травми.

26 лютого Масі Найєм, адвокат Стерненка, заявив, що активіст не вважає себе винним, тому не звертатиметься щодо амністії до президента. 

27 лютого, в Києві протести біля Офісу президента. поновились.

Cправи Стерненка

Сергій Стерненко — фігурант двох резонансних справ.

Перша — щодо викрадення людини — депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича, який також керував осередком проросійської партії «Родіна». Суддя 23 лютого визнав активіста винним за всіма статтями, тобто у викраденні людини за попередньою змовою осіб та незаконному зберіганні зброї. По ній Стерненка засуджено на сім років і три місяці ув'язнення з конфіскацією половини майна. 

По другій розслідування ще триває. Активысту інкримінують умисне вбивство Івана Кузнецова та нанесення поранень Андрію Ісайкулу. Стерненко стверджує, що діяв в рамках законного самозахисту. Ця справа наразі також слухається у Приморському суді Одеси.