Червоний Хрест розповів про свою роль у порятунку захисників «Азовсталі»

Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) реєструє українських військових, які виходять із заводу «Азовсталь» в Маріуполі. Зібравши контактні дані організація має допомагати бійцям підтримувати зв'язок з рідними.

Про це йдеться у заяві (МКЧХ).

Повідомляється, що Червоний Хрест розпочав реєстрацію 17 травня, на другий день операції з порятунку військових, та з того часу зафіксував «сотні українських військовополонених».

«Процес реєстрації, якому сприяє МКЧХ, передбачає заповнення анкети з вказанням особистих даних, таких як ім'я, дата народження і найближчий родич. Ця інформація дозволить МКЧХ відстежувати тих, хто бух захоплений, і допомагати їм підтримувати зв'язок зі своїми родинами», — йдеться у заяві організації.

При цьому в організації підкреслили, що лише реєструють військових, а не перевозять їх до місць утримання.

В МКЧХ також нагадали, що відповідно до мандата, наданого державами згідно з Женевськими конвенціями 1949 року, організація повинна мати негайний доступ до всіх військовополонених у всіх місцях їхнього утримання. МКЧХ має бути дозволено опитувати військовополонених без свідків, а тривалість і частота цих відвідувань не повинні бути надмірно обмежені.

Нагадаємо, 16 травня Генштаб повідомив про початок операції з порятунку оборонців «Азовсталі». В перший день з території заводу вийшли 265 військових. Скільки бійців залишили «Азовсталь» у наступні дні українське керівництво не повідомляло.

Міноборони рф при цьому стверджує, що за три дні у полон здалился 1740 військових, серед яких 80 були поранені. За даними ЗМІ, частину з них розмістили у лікарні окупованого Новоазовська, а інших у СІЗО на окупованих територіях та у росії. 

Ганна Марял, заступник міністра оборони України, заявила така формула — єдина можлива для порятунку захисників Маріуполя. Українських бійців планують обміняти на російських полонених.

У держдумі рф тим часом вже запропонували заборонити обмін бійців полку «Азов» та навіть відновити для «суду» над ними смертну кару.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Reuters опублікувало відео з Оленівки, де стоять автобуси з евакуйованими з «Азовсталі»