Держохорона не пустила Тупицького до будівлі Конституційного Суду
УНІАН

Співробітники Управління державної охорони не пустили до приміщення Конституційного Суду (КС) Олександра Тупицького, якого відсторонив від посади президент Володимир Зеленський. Спеціальне засідання суду, скликане Тупицьким через указ глави держави про його звільнення, не відбулося.

«(Прийшов — Прим. ред.) для дачі пояснень суддям для прийняття рішення. Ми можемо пройти? Ні? Ви зриваєте тоді засідання. Всім суддям розіслано моє розпорядження про скликання засідання, воно опубліковане у пресі. Всі знають про це. Ви зриваєте засідання», — сказав Тупицький співробітникам державної охорони.

«При всій повазі, допустити в будівлю суду не можу», — сказав охоронець.

Тупицький уточнив, що на засіданні мало відбутися таємне голосування про його відставку. Оскільки його не пускають, то «нічого не залишається», як продовжити «бути головою Конститаційного Суду», заявив Тупицький і поїхав.

Пізніше стало відомо, що Конституційний Суд не зібрався 12 квітня на спецзасідання. На ньому мали розглянути питання про звільнення з посад суддів КС Олександра Тупицького та Олександра Касмініна у зв’язку з президентським указом, повідомила агенція «Інтерфакс-Україна» з посиланням на джерело. За словами співрозмовника, спецзасідання не відбулося через відсутність суддів.

29 березня Тупицький оголосив про скликання спеціального пленарного засідання Конституційного Суду України на 12 квітня через указ президента про його звільнення з посади судді.

27 березня президент Володимир Зеленський скасував укази експрезидента Віктора Януковича від 2013 року про призначення Тупицького і Касмініна суддями КС.

Відсторонений голова КС Олександр Тупицький проігнорував засідання Печерського райсуду Києва, який мав обирати йому запобіжний захід. Засідання перенесли на 15 квітня.

«Крок за кроком позбудемося». Зеленський обіцяє, що КСУ запрацює після звільнення Тупицького